Miljardair Ray Dalio kiest voor goud in 2024
6 juni 2024
►Goud: Miljardair Ray Dalio kiest voor goud in 2024
►Platina: Verwachte tekorten maken een investering in platina aantrekkelijk
►Macro economie: Rentebeleid ECB
►Nederland: Trouwe spaarders in Nederland
Goud: Miljardair Ray Dalio kiest voor goud in 2024
Koop fysiek goud
Platina: Verwachte tekorten maken een investering in platina aantrekkelijk
World Platinum Investment Council publiceerde in mei 2024 een rapport. Hierbij kort samengevat:
Platinumvraag en Marktvooruitzichten
- De vraag naar platina in de automobielsector zal naar verwachting slechts met een CAGR van 1,1% dalen tussen 2023 en 2028, ondanks de verschuiving naar BEV's (Battery powered Electric Vehicle).
- Platina wordt nog steeds als ondergewaardeerd beschouwd en zal een belangrijke rol blijven spelen in hybride en EREV voertuigen, wat de vraag naar platina voor de automobielindustrie ondersteunt.
- De platina markt zal naar verwachting te maken krijgen met tekorten van ongeveer 430 koz (= 430.000 ounce) van 2025 tot 2028 vanwege de vertraagde penetratie van BEV's en de blijvende vraag naar hybride en EREV voertuigen.
Investeringen in Platina
- Platina wordt gezien als een aantrekkelijke investering vanwege verwachte tekorten, productie-uitdagingen in Zuid-Afrika, en een toenemende vraag naar platina in waterstoftechnologieën.
- De prijs van platina blijft historisch gezien ondergewaardeerd, vooral in vergelijking met goud (en palladium).
Wist u dat ongeveer 70% van de wereldwijde platina productie uit Zuid-Afrika komt?
In dit land zijn grote mijnbouwbedrijven zoals Northam, Anglo American Platinum en Sibanye Stillwater momenteel bezig met het verlagen van hun kosten en het verminderen van uitgaven en investeringen. Dit zal waarschijnlijk leiden tot grotere tekorten, wat op zijn beurt de prijs van platina zou kunnen verhogen. Als de prijs van platina stijgt, wordt het voor deze grote mijnbouwbedrijven aantrekkelijker om weer te investeren en meer platina te winnen.
Macro economie: Rentebeleid ECB
Christine Lagarde heeft zojuist aangekondigd dat de ECB de rente met 0,25% verlaagt, ondanks aanhoudende inflatiedruk.
Het belangrijkste rentetarief van de ECB stond sinds september 2023 op een recordhoogte van 4%, maar is nu verlaagd naar 3,75%. Deze verlaging is de eerste sinds september 2019, toen de depositorente nog negatief was. Hoewel de markten slechts één verdere verlaging dit jaar verwachten, voorspelden de door Reuters gepolste economen vorige week nog twee renteverlagingen vanaf nu.
De ECB begon later dan de Amerikaanse Federal Reserve met het verhogen van de rente, maar met deze verlaging in juni loopt zij nu voor op de Fed, die nog steeds worstelt met inflatie in de VS. Lagarde benadrukte echter tijdens haar laatste persconferentie dat ECB-functionarissen hun beslissingen baseren op economische data en niet op de acties van de Fed.
Heeft u nog geen account bij GoldRepublic om goud aan te kopen?
Account openen
Disclaimer: De informatie op deze webpagina wordt niet beschouwd als beleggingsadvies of beleggingsaanbeveling.
Nederland: Trouwe spaarders in Nederland
Ik las onlangs in het FD dat Nederlanders honkvaste spaarders zijn. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft kritiek geuit op het feit dat Nederlandse grootbanken te weinig spaarrente geven aan hun klanten. De drie grootste Nederlandse banken, Rabobank, ING Bank en ABN Amro, bieden respectievelijk 1,70%, 1,50% en 1,50% rente per jaar aan voor spaargeld. Dit percentage is laag vergeleken met andere banken (Santander en Bunq) die een rente van boven de 2,4% aanbieden.
Wat mij opviel in het artikel, is dat tussen 2013 en 2022 het gemiddelde overstappercentage slechts 3,3% per jaar was. Bijna de helft van de ondervraagden heeft in de afgelopen 15 jaar nog nooit van 'spaarbank' gewisseld. Dit laat zien dat Nederlanders trouw blijven aan hun vertrouwde bank, zelfs als dit betekent dat ze minder rente ontvangen en koopkracht verliezen door hoge inflatie. De laatste 10 jaar was de gemiddelde spaarrente in Nederland 0,55% en de gemiddelde inflatie 2,55%. Nederlanders verliezen dus gemiddeld 2% aan koopkracht, elk jaar - over de laatste 10 jaar.
"Bij een gemiddelde jaarlijkse inflatie van 2,55% neemt de koopkracht van je vermogen met ongeveer 50% af binnen een periode van 27 jaar."
Bij GoldRepublic merken we dat steeds meer investeerders kiezen voor goud! Met een gemiddeld rendement van 9% per jaar (in euro's) sinds 2001 in een 'veilige belegging' - een financieel product dat al eeuwen van waarde is - zorgen onze klanten ervoor dat ze niet alleen hun koopkracht behouden, maar ook winsten hebben gemaakt. Bovendien is het mogelijk om goud door te geven aan de volgende generatie. Goud roest niet en blijft waardevol, waardoor het van generatie op generatie kan worden doorgegeven.
Koop fysiek goud