10 voorspellingen voor 2018
12 januari 2018
Laten we eens doen alsof we een glazen bol hebben. Ik heb hier tien voorspellingen op een rij gezet waar ik serieus rekening mee houd voor dit nieuwe jaar. Sommige van deze voorspellingen zijn enigszins gewaagder dan de ander, maar eenieder van de voorspellingen heeft wat mij betreft een aardige kans om daadwerkelijk realiteit te worden in 2018. Garanties kan ik u niet geven, ik kan u alleen zeggen dat ik mijn geld naar mijn mond beleg, dat wil zeggen, ik volg Nassim Taleb’s credo “skin in the game”.
1: De dollar stijgt naar hoogste niveau sinds 2003
De dollarrally begon voorspoedig vorig jaar, maar al snel begon de euro te versterken ten opzichte van de dollar. Momenteel staat de EUR/USD op 1,20, maar dat is mijns inziens niet voor lang. Gegeven het renteverschil, een verslechterende economische conjunctuur (zie de rentecurve) en de protectionistische plannetjes van Amerikaans president Donald Trump lijkt 2018 het jaar van de dollar te worden. Eurobeleggers doen er daarom slim aan om geld uit eurotegoeden te halen en om te zetten in goud en/of dollars.
2: De goudprijs (in dollars) zal dalen tot onder de $1,100/oz
De goudprijs in dollartermen kan nog wel eens flink tegenvallen in 2018, ondanks de recente stijging tot boven de $1,300.- per troy ounce. De goudprijs in euro’s zal grotendeels wel stijgen of ten minste niet dalen. Hoe dan ook zijn stijgende rentes geen goed nieuws voor goud. Wel lijkt een echte ommekeer in de goudmarkt mogelijk dit jaar, zeker met de ontwikkelingen in de rentecurve in het achterhoofd.
3: De goud/zilverratio zal tot boven de 90 stijgen
In tegenstelling tot wat veel analisten voorspellen, zal de zilverprijs het slechter doen ten opzichte van de goudprijs. De goud/zilverratio staat momenteel dicht onder de 80/1 (dat wil zeggen, goud kost 80 keer meer per gram dan zilver). Een lagere economische groei en vraag naar elektronica (computers, smartphones) zal haar uitwerkingen hebben op de zilverprijs. Goud is minder volatiel en edelmetaalprijzen lijken nog in een bearmarkt te zitten.
4: Trump stapt uit NAFTA
Donald Trump heeft zijn eerste jaar besteedt aan zijn belastinghervorming, maar heeft zijn handelsoorlog met China, Canada en Mexico nog niet uit zijn hoofd gezet. Het eerste wat Trump daarom zal willen doen is uit NAFTA stappen. Daarnaast kan Trump verschillende andere importheffingen invoeren en importrestricties opleggen. Zijn beleid zal een vijandige reactie van landen als China uitlokken, dat weigert om de Verenigde Staten nog te helpen met het conflict met Noord-Korea. In Zuid-Korea neemt de spanning toe, krijgt de aandelenmarkt een draai om de oren en gaat de vraag naar cryptomunten eveneens onderuit. Ook een handelsoorlog is in eerste instantie gunstig voor de waarde van de dollar. De Mexicaanse peso en Canadese dollar gaan naar beneden; de Canadese huizenmarkt stort in.
5: De Amerikaanse aandelenmarkt staat aan het einde van het jaar in de min
Na een reeks van uitstekende jaren met hoge rendementen, komt eindelijk de klad in de Amerikaanse aandelenmarkt. Maar zoals we eerder hebben aangegeven, is de aandelenmarkt al jaren zwaar overgewaardeerd. Dat betekent dat de kans op negatieve rendementen of een crash groot is. De Europese aandelenmarkt lijkt daarentegen minder overgewaardeerd, en sommige buitenlandse aandelenmarkten lijken relatief goedkoper te zijn.
6: De rentecurve zal zo goed als omkeren; de Amerikaanse 10-jaarse staatsrente eindigt lager
De Fed begint voorbarig aan haar renteverhogingen maar bedenkt zich in de tweede helft van het jaar. De reden is simpel: de rentecurve gaat vlak. En hoewel Yellen en de Fed momenteel zeggen zich geen zorgen te maken over de rentecurve, maken ze zich heus wel zorgen. Met het excuus “de inflatie is te laag” zal de Fed de renteverhogingen in de tweede helft van het jaar uitstellen.
7: Cryptomunten herstellen om later verder te dalen
Cryptomunten hebben een zwaar begin van het jaar achter de rug. De eerste tien dagen waren niet gunstig voor de belangrijke cryptomunten. Maar normaal gesproken eindigt een rally niet op deze manier, met een direct hoogtepunt en vervolgens een vrije val. Normaal gesproken consolideren prijzen zich om later weer te stijgen. Dat kan beleggers het idee geven dat de belegging een goede is en correcties slechts tijdelijke pauzes zijn om bij te kopen. Pas daarna knapt een bubbel vaak pas.
8: Een Canadese bank (CIBC) en meerdere Chinese banken komen in problemen
Er is meer zwaar weer op komst in de vastgoedmarkten in China en Canada. En laat nou uitgerekend sommige Chinese en Canadese banken zwaar geïnvesteerd zijn in hun respectievelijke vastgoedmarkten. Trump’s handelsoorlog kan voor een negatieve spiraal zorgen. Er zal worden gesproken over mogelijke reddingsoperaties.
8: Een Canadese bank (CIBC) en meerdere Chinese banken komen in problemen
Er is meer zwaar weer op komst in de vastgoedmarkten in China en Canada. En laat nou uitgerekend sommige Chinese en Canadese banken zwaar geïnvesteerd zijn in hun respectievelijke vastgoedmarkten. Trump’s handelsoorlog kan voor een negatieve spiraal zorgen. Er zal worden gesproken over mogelijke reddingsoperaties.
9: Een grote beursgang (IPO) mislukt dit jaar
Bedrijven als Spotify en Uber lijken dit jaar naar de Amerikaanse beurs te gaan, en waarom ook niet? Beurswaarderingen zijn gigantisch hoog en het kan niet op. Maar net als in 2001, lijkt de beurs geprijsd voor perfectie. Wat is hét signaal van een ommekeer? Wellicht een relatief grote beursgang (Initial Public Offering of IPO) die mislukt. Spotify heeft al aangekondigd naar de beurs te gaan, al is het op een wat vreemde manier. Spotify doet namelijk een directe beursgang waarbij geen nieuwe aandelen worden uitgegeven en geen nieuw geld wordt opgehaald. Er komen geen investeringsbanken bij kijken, maar geeft de huidige eigenaren van Spotify slechts de kans om hun posities te verkopen aan derden. Dropbox is een andere kandidaat voor een beursgang. Net als Lyft (de Uberconcurrent), mogelijk Uber zelf, Pininterest, Aston Martin en Airbnb.
10: De olieprijs daalt en blijft rond de $50/vat
Toen we het jaareinde naderden, klom de olieprijs naar $70 dollar per vat. De redenen waren voornamelijk de geopolitieke onrust in olieproducerende landen in het Midden-Oosten, alsmede de verlenging van de productiebeperkingen die het OPEC-kartel en Rusland eerder vorig jaar overeenkwamen. Hoe dan ook, lijkt deze prijsstijging een voortijdig einde bereikt te hebben: de wereldwijde economische groei zal dit jaar waarschijnlijk grotendeels tegenvallen en de Amerikaanse schalie-olieproductie wordt weer verder opgevoerd.