Saoedi-Arabië dumpt dollar, goed voor goud?
14 juni 2024
►Macro economie: Dalende inflatie in de VS, is het genoeg om de rente te verlagen?
►Banken in de problemen: door commerciële vastgoedleningen in de VS
►GoldRepublic Spaarplan: mogelijk vanaf €50
►Geopolitiek: Saoedi-Arabië heeft zojuist de dollar gedumpt
Macro economie: Dalende inflatie in de VS, is het genoeg om de rente te verlagen?
Gisteren werd het inflatiecijfer (CPI) van de Verenigde Staten voor mei bekendgemaakt. De verwachte inflatie was 3,4%, gelijk aan de vorige maand, maar het cijfer kwam uit op 3,3%. Dit wijst op een daling van de inflatie, wat mogelijk ruimte biedt voor renteverlagingen.
Jerome Powell meldde tijdens een persconferentie dat de Verenigde Staten bescheiden vooruitgang boekt richting de inflatiedoelstelling van 2%. Door dit nieuws verwacht de markt dit jaar nog twee renteverlagingen: de eerste op 18 september en de tweede op 18 december. Momenteel staat de rente op 5,25 - 5,50%, maar de markt verwacht een daling naar 4,75 - 5,00%.
Renteverlagingen zijn theoretisch gunstig voor veel beleggingen, waaronder edelmetalen. Als de rente op staatsobligaties daalt, zullen beleggers op zoek gaan naar hogere rendementen in andere categorieën.
Banken in de problemen: door commerciële vastgoedleningen in de VS
Pimco (Pacific Investment Management Co.), een grote Amerikaanse vermogensbeheerder, waarschuwt voor meer faillissementen bij Amerikaanse regionale banken door problematische commerciële vastgoedleningen op hun balans.
Volgens John Murray, hoofd van Pimco's wereldwijde private commerciële vastgoedteam, begint de echte golf van problemen nu pas, vooral voor kredietverstrekkers aan winkelcentra en kantoren. De onzekerheid over renteverlagingen door de Federal Reserve heeft de uitdagingen voor de sector vergroot, met hoge leenkosten die waarderingen drukken en wanbetalingen veroorzaken. Dit komt doordat ze veel leningen hebben gegeven voor winkels en kantoren die nu moeilijk terugbetaald kunnen worden.
Na de pandemie zijn steeds meer mensen thuis gaan werken. Hierdoor zijn ‘grote’ kantoren in veel gevallen overbodig geworden. De vraag naar kantoorpanden is hierdoor enorm gedaald, en de waarde van deze kantoorpanden dus ook. De Brauw bijvoorbeeld, het grootste advocatenkantoor van Nederland, verruilde een groot kantoorpand aan de Zuidas voor een ander kantoorpand, dat ongeveer 18.000 vierkante meter (bijna vier voetbalvelden) kleiner is.
Daarnaast zijn mensen de afgelopen jaren meer online gaan winkelen in plaats van naar fysieke winkels te gaan. Hierdoor zijn fysieke winkels minder nodig en soms zelfs overbodig geworden.
Kijk eens om u heen, of denk na over uw eigen ervaringen. Ziet u ook dat steeds meer mensen thuiswerken en online winkelen?
Regionale banken in de VS voelen de problemen het meest, met een hoge blootstelling aan commercieel vastgoed, nu vaak veel minder waard dan op hun hoogtepunt. Dit heeft beleggers verontrust sinds het instorten van enkele banken vorig jaar (hier schreef ik ook al eerder over in mijn nieuwsbrief van 8 februari). Bijvoorbeeld, New York Community Bancorp verlaagde zijn dividend en verhoogde voorzieningen voor slechte leningen, en US Bancorp deed hetzelfde in het eerste kwartaal. Aandelen van Axos Financial Inc. kelderden na kritiek op hun vastgoedleningen.
Regionale banken waren de enige kredietverstrekkers die geen extra aanbetalingen eisten van commerciële vastgoedleners, wat hun kwetsbaarheid benadrukt. Dit jaar staat een muur van aflopende vastgoedschuld van naar schatting $441 miljard te wachten.
Klanten van deze regionale banken kunnen het vertrouwen in hun bank verliezen na het lezen van dergelijk nieuws of na tegenvallende kwartaalcijfers bijvoorbeeld. Dit kan ertoe leiden dat ze hun geld snel elders onderbrengen, wat een bankrun kan veroorzaken. Een bankrun kan zeer snel verlopen. Na het faillissement van de Silicon Valley Bank in maart 2023 steeg de goudprijs binnen 10 dagen met 10%.
GoldRepublic Spaarplan: mogelijk vanaf €50
Open een spaarplan
Geopolitiek: Saoedi-Arabië heeft zojuist de dollar gedumpt
Op 9 juni verlengde Saoedi-Arabië het 50 jaar oude Petrodollar akkoord met de Verenigde Staten niet. Dit akkoord werd in 1974, drie jaar na het afschaffen van de goudstandaard, ondertekend. Het voorzag in Amerikaanse militaire en economische steun aan Saoedi-Arabië, op voorwaarde dat Saoedi-Arabië zijn olie in Amerikaanse dollars verkocht.
Nu het akkoord niet is verlengd, kan Saoedi-Arabië zijn olie in elke gewenste valuta verkopen. Dit zal de export en de vraag naar de dollar onder druk zetten. Hierdoor zou de Federal Reserve (FED) mogelijk weer geld moeten bijdrukken, wat kan leiden tot enorme inflatie en gunstig kan zijn voor goud.
Ik houd u op de hoogte van deze mogelijke ‘anti-dollar’ trend wereldwijd. De dollar index staat vandaag op 104. Meer hierover in de volgende nieuwsbrieven!
Heeft u nog geen account bij GoldRepublic?