Goudkoorts bij centrale banken
20 juni 2024
►Goud: Centrale Banken hebben goudkoorts
►2024 Central Bank Gold Reserves Survey
►Inflatie daalt in het Verenigd Koninkrijk: Goed nieuws?
Goud: Centrale Banken hebben goudkoorts
Van alle goudbezitters wereldwijd is één op de zes een centrale bank. Deze centrale banken beheren samen namelijk 17% van het beschikbare bovengrondse goud, zoals ik ook al aangaf in mijn nieuwsbrief van 11 april. In het eerste kwartaal van 2024 hebben centrale banken gezamenlijk een indrukwekkende hoeveelheid van 290 ton goud toegevoegd aan hun reserves, een recordhoeveelheid voor een eerste kwartaal. Met het tweede kwartaal dat ten einde loopt, zal ik de bijgewerkte cijfers met u delen zodra deze beschikbaar zijn.
De World Gold Council heeft resultaten gepubliceerd van de enquête - 2024 Central Bank Gold Reserves Survey - die werd uitgevoerd tussen 19 februari en 30 april 2024 onder 70 centrale banken. Ik zal mijn belangrijkste inzichten van dit rapport met u delen.
Conclusie
In de huidige, steeds ingewikkelder wordende geopolitieke en financiële context, wordt het beheren van goudreserves steeds essentiëler. In het jaar 2023 hebben centrale banken wereldwijd 1.037 ton goud aangeschaft, de op een na grootste jaarlijkse aankoop in de geschiedenis, volgend op een recordhoeveelheid van 1.082 ton in 2022. Uit de meest recente 'Central Bank Gold Reserves Survey' van 2024 blijkt dat 29% van de centrale banken van plan is om hun goudreserves binnen het komende jaar te vergroten. De voornaamste drijfveren voor deze aankopen zijn de behoefte aan een strategischer reservebalans en toenemende zorgen over financiële stabiliteit, zoals het risico op economische crises en inflatie.
Heeft u ook goud toegevoegd aan uw 'reserves'?
Koop fysiek goud
Inflatie daalt in het Verenigd Koninkrijk: Goed nieuws?
Recent kwam ik een artikel tegen op de BBC, getiteld "Inflation falls to lowest level in almost three years", dat een toon van optimisme lijkt te slaan. Hoewel een verlaging van de inflatie door de Bank of England naar de streefwaarde van 2% zeker noemenswaardig is, geeft het een ietwat vertekend beeld van de economische realiteit. Inwoners van het Verenigd Koninkrijk zijn zich maar al te goed bewust van de feitelijke kostenstijgingen. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe de prijzen van alledaagse producten zijn gestegen van januari 2020 tot mei 2024:
- De prijs van een hele kip steeg met 41,2%, van £4.08 naar £5.76.
- Een heel wit brood werd 31,0% duurder, van £1.03 naar £1.35.
- De prijs voor 2 liter halfvolle melk steeg met 50,6%, van £0.83 naar £1.25.
Het wordt steeds meer mensen duidelijk hoe centrale banken en overheden met behulp van hun monetaire beleidsinstrumenten invloed uitoefenen op de economie. Voor spaarders kan hoge inflatie desastreus zijn, vooral wanneer de spaarrente lager uitvalt dan de inflatie, wat tegenwoordig het geval is. Aan de andere kant kan hoge inflatie voordelig zijn voor mensen of landen die kampen met grote schulden, aangezien de reële waarde van deze schulden afneemt.
Nog even terugkomend op het voorbeeld van de broodprijzen in het Verenigd Koninkrijk, die in vier jaar tijd met 31% zijn gestegen. Deze stijging roept de vraag op of de lonen ook met een overeenkomstig percentage zijn toegenomen. Een loonsverhoging van 31% over vier jaar zou neerkomen op ongeveer 7% per jaar, een percentage dat in de praktijk zelden wordt gehaald.
Dit illustreert dat de koopkracht in het VK - en wereldwijd - afneemt. Terwijl het brood zelf niet verandert, doet de prijs dat wel degelijk. Vier jaar later krijgt men voor hetzelfde geld minder brood. Ondertussen hebben investeringen in goud en zilver sinds 2000 jaarlijks gemiddeld ongeveer 9% opgebracht, waarmee ze de inflatie over de afgelopen 25 jaar hebben overtroffen.
Geïnteresseerd in meer voorbeelden? Download dan nu ons gratis e-book!
E-Book: Hoe behoudt goud zijn koopkracht ten opzichte van...