Goud daalt met 3,3% in 4 dagen - is de prijs over zijn piek heen?
25 april 2024
►Wat zijn de oorzaken van de daling van de goudprijs?
►Waar zit het 'grote geld'?
►Correlatie tussen de rente en goud, nog steeds valide?
Daling van de goudprijs
De goudprijs heeft sinds maandag 22 april een daling van 3,3% ondergaan. Deze correctie volgt op een periode van aanzienlijke groei, waarbij de prijs in één maand (van 19 maart tot 19 april) met 14,5% steeg. De voornaamste drijvende kracht achter de recente volatiliteit van de goudprijs is het voortdurende conflict in het Midden-Oosten, met name de toenemende betrokkenheid van Iran.
Belangrijke gebeurtenissen, zoals de Israëlische luchtaanval op de Iraanse ambassade in Damascus op 1 april, de grote Iraanse aanval op Israël op 13 april en de uitspraken van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken op 19 april over het niet verder escaleren van het conflict, hebben directe invloed gehad op de markten.
Het nieuws dat Iran niet op escalatie aanstuurt, heeft enige ‘rust’ teruggebracht op de financiële markten, wat zich uitte in een daling van de goudprijs en een stijging van de S&P 500. Met een stijging van 17,4% sinds begin dit jaar, presteert goud aanzienlijk beter dan het gemiddelde jaarrendement sinds 2001, wat rond de 9% ligt.
Het 'grote geld'
1. Obligatiemarkt: $133 biljoen (1.VS $51 biljoen & 2.China $20,9 biljoen)
2. Aandelenmarkt: $109 biljoen (VS $46 biljoen & 2.Europa $12 niljoen)
3. Spaargeld wereldwijd (geschat): $28 biljoen
De obligatiemarkt herbergt een aanzienlijk deel van het wereldwijde vermogen, wat deze sector extra relevant maakt. Een obligatie fungeert als een schuldbewijs dat een contract vormt tussen de belegger (de obligatiehouder) en de schuldenaar (zoals een bedrijf, bank of overheid) voor een specifieke periode. Wanneer een belegger een obligatie aanschaft, ontvangt hij of zij in ruil daarvoor rente. Een stijging van de rente maakt de aankoop van obligaties aantrekkelijker, wat deze vorm van investeren vooral populair maakt bij bijvoorbeeld grote pensioenfondsen die zoeken naar investeringen met een ‘laag risico’.
De rente die men ontvangt op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie laat sinds het voorjaar van 2020 een stijgende lijn zien en bereikte in november 2023 een piek van 5% - het hoogste niveau sinds september 2007.
Het is duidelijk dat de obligatiemarkt een sterke concurrent is voor goud. Omdat goud geen rente genereert, worden obligaties met hun stijgende rendementen steeds aantrekkelijker, wat de vraag naar goud vermindert. Maar wat gebeurt er met de omvangrijke geldstromen als de rente daalt en obligaties daardoor minder aantrekkelijk worden? Stel dat slechts 5% van dit kapitaal, wat neerkomt op $6 biljoen, verschuift naar goud. Dan zou dit een aanzienlijke positieve impact hebben op de goudprijs.
This time is different?
De rente op de 10-jarige staatsobligatie is sinds het voorjaar van 2020 met vier procentpunten gestegen en staat nu op 4,71%. Tegelijkertijd is de goudprijs met 44% gestegen, wat afwijkt van de traditionele omgekeerde relatie tussen rente en goudprijs. De recente geschiedenis bewijst echter dat dit niet (meer) het geval is. Met de verwachting dat de rente in september van dit jaar zal dalen, met een waarschijnlijkheid van 70,1%, blijft de vraag wat dit voor de goudprijs zal betekenen.
Eén ding is zeker. We kunnen de toekomst niet voorspellen, en dat ga ik ook niet proberen.
Het is alleen verstandig om op meerdere scenario’s voorbereid te zijn. Welk percentage van uw beleggingsportefeuille bestaat uit goud? Dit hangt natuurlijk af van meerdere factoren waaronder uw leeftijd en risicoprofiel. Maar volgens experts valt dit percentage tussen de 1% en 10%.
Disclaimer: De informatie op deze webpagina wordt niet beschouwd als beleggingsadvies of beleggingsaanbeveling.