5 eigenschappen van de intelligente belegger
2 januari 2015
Onze wereld kent — in tegenstelling tot wat veel academici beweren — beleggers die consequent hoge rendementen behalen door slim te beleggen. Wat zijn de vijf kenmerken van de intelligente belegger? En wat zijn de vijf dingen die intelligente beleggers juist niet doen? Tot welke categorie behoort u? En zou een 'intelligente belegger' momenteel goud kopen? De goudprijs sloot het jaar immers af onder de $1.200-grens.
1) De intelligente belegger legt zijn eieren in één mand
Het is het credo van veel banken en vermogensbeheerders: diversifieer, diversifieer en diversifieer. Echter is, zoals beleggingslegende Warren Buffett ooit uitlegde, diversifiëren louter een bescherming tegen onwetendheid. Voor iemand met verstand van zaken is het uiterst onlogisch om te diversificeren. Bovendien beperk je niet per se de verliezen, zoals we zagen in 2008 toen beurskoersen 50% daalden, maar beperk je zeer zeker de uitschieters omhoog. Wat overdiversifieren in feite garandeert is middelmatigheid.
Ook is er nog een andere goede reden om te waken voor overdiversificatie. We kunnen nooit zoveel over honderd beleggingen weten als dat we over — pakweg — vijf beleggingen kunnen weten. Onze kennis en tijd dienen we te concentreren op een beperkt aantal kansen. Het idee dat we expertise kunnen opbouwen over 100 verschillende bedrijven, grondstoffen of internationale markten is naïef.
2) De intelligente belegger verkiest vermogensbehoud boven vermogensgroei
De intelligente belegger probeert de potentiële verliezen te beperken en de potentiële winsten juist niet. Dat betekent kiezen voor vermogensbehoud in plaats van vermogensgroei. Dat betekent het inbouwen van een 'veiligheidsmarge'. Als ik meen dat zilver momenteel €600 per kilogram waard is, probeer ik te kopen als de zilverprijs daar ruim onder staat. Dat betekent risicomijdend (slim) beleggen, niet risicozoekend. Seth Klarman schreef hierover: "Consideration of risk must never take a backseat to return."
Verliezen mijden dient het belangrijkste doel van iedere belegger te zijn. Dit betekent niet dat we alle risico's op welk verlies dan ook zouden moeten ontwijken. Geen geld verliezen betekent dat over meerdere jaren een beleggingsportefeuille niet tot een aanzienlijk verlies van de hoofdsom mag leiden.
Hieraan verwant is het idee om rendementen te vergelijken. Veel beleggingsfondsen menen het goed gedaan te hebben wanneer zij 40% van hun vermogen verliezen, terwijl de marktindices 50% verloren. Dit is uiteraard een bizar idee. De intelligente belegger stelt zich daarom ten doele om ieder jaar een positief reëel rendement te behalen, zonder naar anderen te kijken.
Sterker nog, wanneer aandelenprijzen tot de hemel lijken te reiken, kan het zelfs zijn dat de intelligente belegger het slechter doet dan de beursindices. En daar is niets mis mee. De intelligente belegger kiest voor vermogensbehoud; vermogensgroei is iets wat voortvloeit uit het streven om het vermogen te beschermen en met een ruime 'veiligsheidsmarge' effecten te kopen.
3) De intelligente belegger kan kansen laten liggen
Succesvolle beleggers zijn geduldig. Zij hoeven niet iedere kans te benutten, maar wachten rustig af totdat men 100% overtuigd is van een kans. Om een hoog rendement te behalen is het namelijk niet nodig om iedere kans aan te pakken.
De intelligente belegger is daarom als een slagman die niet iedere bal probeert terug te slaan. Hij hoeft niet iedere kans te grijpen, maar wacht af totdat hij zelfverzekerd een knoop kan doorhakken. Dit geeft hem bovendien vaste grond onder de voeten mocht de prijs in eerste instantie dalen.
Uiteraard zijn hier sterke emotionele vaardigheden voor nodig. Spijt is een veelvoorkomend gevoel. Wie heeft niet ooit besloten om niet een belegging te kopen waarna de koers ervan omhoogging?
4) De intelligente belegger profiteert van prijsdalingen en raakt niet in paniek
Wanneer markten dalen, raken veel beleggers in paniek. Sommigen zijn echter gezegend met een bepaald gen dat overhaaste beslissingen in de kiem smoort. Van nature blijven zij kalm wanneer de waarde van hun beleggingen zienderogen daalt. Anderen, de meerderheid van ons, zullen het lastiger hebben. Zij moeten iets doen wat tegen de menselijke aard indruist: tegen de stroom ingaan.
Op de markt valt echter geld te verdienen door van mening te verschillen met de andere marktparticipanten. De enige reden dat we geld verdienen — dat we laag kopen en hoog verkopen — is omdat de markt op een gegeven moment onze mening over de waarde van een belegging onderstreept. Als wij eerlijk tegen onszelf kunnen zeggen dat een belegging om fundamenteel steekhoudende redenen is gemaakt, andere omstandigheden gelijkblijvend, dan moeten we ook het lef hebben om bij een prijsdaling bij te kopen en niet uit paniek onze positie weer te verkopen.
Het is bijna altijd beter om eerder dan later te zijn, maar u moet bereid zijn om in eerste instantie papieren verliezen te nemen.
5) De intelligente belegger valt niet voor rages
Herinnert u zich nog de speculatieve internetzeepbel van '01? Veel beleggers niet, want ook in 2014 reikten veel technologieaandelen tot bizarre hoogtes.
We kunnen zonder meer verwachten dat de toekomst nieuwe beleggingsrages voor ons in petto heeft. Hoe zeker dit ook moge zijn, het is evengoed een zekerheid dat er geen alarmbellen zullen afgaan om de excessen vooraf aan te kondigen. Beleggers die de technologiezeepbel bestuderen, zullen echter in staat zijn om nieuwe rages te identificeren en voor te zijn.
Op soortgelijke wijze laat een intelligente belegger zich niet verleiden door plotselinge, hevige prijsstijgingen. Toen de zilverprijs in 2011 in een aantal maanden tijd met meer dan 50% steeg, was het tijd om pas op de plaats te maken, niet om in te stappen.
Bezit u de 5 eigenschappen van een intelligente belegger?
Bezit u deze vijf eigenschappen die slimme en succesvolle beleggers kenmerken? Zo ja, welke eigenschap dient u het meest te ontwikkelen? Met welke eigenschap heeft u problemen? Hoe kunt u deze eigenschappen aan uw beleggingsportefeuille relateren?
Koopt een intelligente belegger goud?
De fundamentele redenen om in goud te beleggen staan fier overeind. De wereldwijde schuldenlast is ook in 2014 weer schrikbarend toegenomen. Centrale banken overal ter wereld nemen hun toevlucht tot een beleid van goedkoop geld. Bovendien is de goudvraag uit China enorm en zijn centrale banken nettokopers. Ook op andere vlakken staat er genoeg te gebeuren (we wachten onder andere op een heropleving van de eurocrisis, zie Griekenland).
Een intelligente belegger zou ongetwijfeld overwegen goud te kopen op dit moment. De prijsdaling van goud betekent een grotere 'veiligheidsmarge' (lagere prijs ten opzichte van de onderliggende waarde) en dus een minder risicovollere investering.
Vijf dingen die intelligente beleggers juist niet doen
1) Beleggen enkel met achting voor de prijs, maar niet de waarde, of alleen de waarde, en niet de prijs. Wat telt is altijd de prijs/waardeverhouding.
2) Teveel vertrouwen hebben in de exacte voorspellingen van economen, 'experts', staatshoofden en overheidsinstanties. Een vaakgehoorde grap over de CBS is dat zij ten tijde van econonische neergang veranderingen in het bbp structureel overschatten en ten tijde van economische groei consequent onderschatten. Kortom, het CBS is heel goed in het tekenen van een rechte lijn.
3) 's Nachts wakker liggen van dagelijkse prijsschommelingen.
4) Geloven dat overheden onbeperkt de korte- en langetermijnrente kunnen onderdrukken.
5) Zich concentreren op de korte termijn. Niets is belangrijker voor het succes van een belegger dan zich te concentreren op de lange termijn.
Ik stel dat intelligente beleggers juist nu goud kopen.
Disclaimer: auteur is long goud, short Twitter en Netflix. De in dit opinieartikel verstrekte informatie is geen beleggingsadvies.