DNB-directeur Klaas Knot: conservatiever en minder gul zijn met krediet aan banken
12 april 2019
Het komt niet vaak voor dat een voorman van één der nationale centrale banken in het Eurosysteem zich in de pers uitspreekt over het monetair beleid. Toch zag onze eigen DNB-directeur Klaas Knot de noodzaak om de aftredende Draghi en zijn overige collega’s te waarschuwen: het monetair beleid is ruim, te ruim.
Dit zei Knot tegen Bloomberg
Het is niet wenselijk voor de ECB dat “de afhankelijkheid van de bancaire sector van lange-termijn financiering door de centrale bank langer duurt dan nodig”, zei Knot op bezoek bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. De Nederlandsche Bank (DNB) is samen met de Duitse Bundesbank één van de meest voorzichtige centrale banken in het eurosysteem. Het is zeer aannemelijk dat Knot binnenskamers geregeld zijn ongenoegen laat merken met de huidige koers van het monetair beleid.
Knot verwijst uiteraard naar het TLTRO-programma, waar ik eerder over heb geschreven in mijn bijdrage Draghi gooit het roer om; euro daalt. Daar beschreef ik het programma als volgt:
“TLTRO is een financieringsbron voor ECB-leden (de commerciële banken). Zij kunnen tegen de ECB-rentevoet (momenteel negatief) het geld lenen dat ze willen voor een looptijd van meerdere jaren. Dit betekent dat commerciële banken niet langer om spaargeld verlegen zal zitten. Een bank kan zich immers goedkoper financieren bij de ECB en voor minder risico (want: vaste looptijd). Dat betekent dat het TLTRO-programma de rente- en liquiditeitsrisico’s van banken compleet wegneemt. Voor een miljard financieren via TLTRO, betekent het kunnen uitzetten van een miljard, op voorwaarde dat de kredietnemer het geld natuurlijk wél terugbetaalt (dat is één van de dingen die de ECB vooralsnog niet kan).”
Tussen de regels door kunnen we lezen dat Knot vindt dat Draghi wellicht té zwaar geschut heeft ingezet naar aanleiding van de naar beneden bijgestelde groeiverwachtingen. Zo stelde beleidsmakers van de ECB deze week dat – ondanks zwakkere data – de economische zwakte niet verergerd is in de afgelopen maanden.
In juni maakt ECB volledige details TLTRO-programma bekend
In juni aanstaande zal Draghi het volledige TLTRO-programma aankondigen. De economische groei in de eurozone zal in de tussentijd de mate van de extra stimulus bepalen.
De economische groei werd geraamd op 1,1 procent dit jaar en ietwat hoger – 1,6 procent – voor volgend jaar. Als de groeiverwachtingen verder naar beneden gesteld worden, zal de ECB groter uitpakken met het TLTRO-programma.
Ook Draghi ging dieper in op de visie van de centrale bank. “De informatie die is gepubliceerd sinds de vorige vergadering begin maart bevestigt langzamere groei die dit jaar lijkt door te zetten,” verklaarde de Italiaan. “De risico’s met betrekking tot de groei in de eurozone lijken te kunnen verergeren, vanwege het feit dat de onzekerheden omtrent geopolitieke factoren, de dreiging van protectionisme en de kwetsbaarheden in opkomende markten niet zijn verminderd”.
Als de ECB verruimt ...
De goudprijs blijft ondertussen rond de $1290 per troy ounce schommelen. Maar een koerswijziging in juni kan goed nieuws betekenen voor de goudprijs later dit jaar. Indien het TLTRO-programma ruimer uitvalt dan verwacht, is het waarschijnlijk dat de goudprijs stijgt.
In de tussentijd zullen met name de economische data belangrijk zijn: valt de groeivertraging in de Eurozone mee of tegen? De goudprijs zal wat dat betreft de komende twee maanden een voorsprong nemen op het definitieve ECB-besluit naargelang de economische cijfers.