Beurzen dansen op een vulkaan: Handelsoorlog en toch winst?
27 maart 2025
- Beurzen stijgen ondanks handelsoorlog: Aandelenmarkten reageren verrassend positief op berichten dat Trump zijn importtarieven gerichter wil inzetten.
- Consumentenvertrouwen VS daalt: Amerikaanse consumenten maken zich steeds meer zorgen over stijgende prijzen en economische vooruitzichten.
- Voorzichtige toenadering in Oekraïne-conflict: Rusland, Oekraïne en de VS bereiken een voorlopige overeenkomst over een mogelijk staakt-het-vuren.
- Duitsland investeert, Nederland blijft zuinig: Duitse bedrijven zijn optimistischer dankzij miljarden aan nieuwe investeringen, terwijl Nederland vasthoudt aan strenge begrotingsregels.
Aandelenbeurzen omhoog ondanks voortdurende handelsoorlog
Net als in de afgelopen weken stond ook deze week grotendeels in het teken van de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Toch verliepen de markten anders dan voorheen: de aandelenbeurzen gingen deze keer juist voorzichtig omhoog.
Beleggers reageerden positief op berichten dat Trump mogelijk kiest voor een meer doelgerichte aanpak bij het opleggen van importtarieven. Dit werd geïnterpreteerd als een teken dat er ruimte is voor nuance, en dat niet zomaar hele regio’s of landen worden aangepakt als ze niet voldoen aan Amerikaanse eisen.

Toch blijft het Amerikaanse handelsbeleid onvoorspelbaar. Trump kondigde deze week een geheel nieuwe vorm van importheffingen aan, zogeheten secundaire tarieven. Deze zouden gelden voor landen die olie uit Venezuela importeren – een land waarvan het regime door de VS als onwenselijk wordt beschouwd.
Amerikaanse consument wordt somberder
De Amerikaanse consument begint de gevolgen van de handelsoorlog te voelen, of in elk geval te vrezen. Door de heffingen stijgen de prijzen van ingevoerde goederen, wat de inflatie opdrijft.
Het consumentenvertrouwen is inmiddels gedaald naar het laagste niveau in meer dan vier jaar. En als gekeken wordt naar het vertrouwen in de toekomst, zijn Amerikanen zelfs het somberst in twaalf jaar tijd.

Als gevolg hiervan dreigt de consumptie, goed voor ongeveer twee derde van de Amerikaanse economie, af te nemen. Dat zou een mogelijke recessie dichterbij kunnen brengen. Tegelijkertijd ontwikkelen de inkomens zich nog steeds gunstig, wat dan weer helpt om dat risico enigszins te beperken.
Voorzichtige stap richting staakt-het-vuren in Oekraïne
Er was ook nieuws over de oorlog in Oekraïne. Oekraïne, Rusland en de Verenigde Staten bereikten een voorzichtige overeenkomst over een staakt-het-vuren, met name gericht op energie-infrastructuur en de Zwarte Zee.
Rusland zou echter als tegenprestatie willen dat bepaalde sancties worden opgeschort. De Verenigde Staten hebben vooralsnog aangegeven dat dit geen optie is, waardoor het akkoord nog op losse schroeven staat.
Duitse ondernemers positiever door investeringsplannen
In Duitsland steeg het vertrouwen onder bedrijven. Dat blijkt uit de Ifo-index, een toonaangevende graadmeter voor het ondernemersvertrouwen.

Vooral de verwachtingen voor de toekomst namen toe, waarschijnlijk als reactie op het grote investeringspakket dat de Duitse regering onlangs heeft goedgekeurd. Daarbij wordt voor tientallen miljarden euro’s geïnvesteerd in defensie en infrastructuur, waarmee men hoopt ook de economie een impuls te geven.
Nederland blijft zuinig, groei blijft beperkt
Tot slot het nieuws uit Nederland. De economie groeide in het vierde kwartaal van 2024 met 0,4%, waardoor de jaargroei uitkwam op 1,0%.

Ter vergelijking: de Amerikaanse economie groeide met 2,8%, bijna drie keer zo hard. De eurozone als geheel bleef steken onder de 1,0%.
Nu Duitsland heeft besloten om de schuldenrem deels los te laten, is Nederland het enige grotere EU-land dat nog altijd strikt vasthoudt aan strakke begrotingsregels. Ondanks het feit dat Nederland de laagste schuldquote van alle grote lidstaten heeft, blijft de kans op bezuinigingen relatief groot, vooral als de economische groei niet aantrekt.