Inflatie eet je spaargeld op? Goud is de oplossing!
16 januari 2025
- Amerikaanse rente stijgt: De 10-jaars rente bereikt het hoogste niveau sinds vorig jaar en beïnvloedt de financiële markten.
- Arbeidsmarkt VS blijft sterk: Nieuwe banen en stijgende lonen zorgen voor inflatiedruk.
- Inflatiecijfers: In Nederland blijft de inflatie hoog, terwijl de kerninflatie in de VS licht daalt.
- Duitse economie krimpt: Politieke onzekerheid en hoge energieprijzen treffen Europa's grootste economie.
- Geopolitieke spanningen: Verhoogde frictie tussen de VS en China beïnvloedt handel en technologie.
Beurzen blijven afhankelijk van Amerikaanse rente
Net als vorige week werd het sentiment op de beurzen grotendeels bepaald door de Amerikaanse rente, die de afgelopen maanden sterk is gestegen. Dit komt doordat beleggers verwachten dat de Federal Reserve – de Amerikaanse centrale bank – weinig ruimte heeft om de beleidsrente verder te verlagen. De rente blijft een belangrijk punt van aandacht voor de markten.
Banencijfers: sterkte van de arbeidsmarkt
Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Amerikaanse economie in december 256.000 nieuwe banen heeft gecreëerd, bijna 100.000 meer dan economen hadden verwacht. Dit bevestigt opnieuw dat de Amerikaanse arbeidsmarkt erg krap blijft. Een krappe arbeidsmarkt betekent dat er weinig werkloosheid is en dat bedrijven moeite hebben om geschikte werknemers te vinden. Dit geeft werknemers de mogelijkheid hogere salarissen te vragen, wat op zijn beurt de inflatie verder kan aanwakkeren.
Hogere rentes passen niet goed bij het beleid dat aankomend president Donald Trump waarschijnlijk wil voeren. Tijdens zijn eerdere presidentschap uitte Trump regelmatig kritiek op het rentebeleid van de Federal Reserve, die volgens hem de economische groei belemmerde door de rente te hoog te houden.
Inflatiecijfers: eindelijk een meevaller
Maar op woensdag werden de inflatiecijfers voor december bekendgemaakt. Hoewel de totale inflatie steeg naar 2,9% – het hoogste niveau sinds juli vorig jaar – daalde de kerninflatie (zonder voedsel en energie) naar 3,2%. Dit was 0,1% lager dan verwacht en zorgde voor enig optimisme onder beleggers.
Toch blijft de Amerikaanse inflatie een uitdaging. De kerninflatie ligt nog steeds ver boven de doelstelling van 2% die de Federal Reserve nastreeft. Na de bekendmaking van de cijfers daalden de marktrentes echter flink, wat beleggers enigszins opluchting gaf.
Inflatie in Nederland blijft hoog
In Nederland blijft de inflatie ook een groot probleem. De prijzen stegen in december met 4,1% op jaarbasis, en de totale inflatie over 2024 kwam uit op 3,3%. Dit ligt ruim boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) en is ook hoger dan het gemiddelde in de Eurozone. Opvallend genoeg suggereren sommige mediaberichten dat de inflatie wel meevalt, wat haaks staat op de officiële cijfers.
Duitse economie: nieuwe verkiezingen en krimp
In Duitsland bereiden politieke partijen zich voor op nieuwe verkiezingen, waarbij een verschuiving in de machtsverhoudingen waarschijnlijk lijkt. Tegelijkertijd maakte het Duitse nationale statistiekbureau bekend dat de Duitse economie voor het tweede achtereenvolgende jaar is gekrompen. Dit is slechts de tweede keer sinds 1950 dat dit gebeurt.
De nieuwe Duitse regering staat voor een enorme uitdaging om de economie, die jarenlang de motor van Europa was, weer aan te jagen. Met een verzwakte industrie en hoge energieprijzen zal dit geen gemakkelijke taak worden.
Geopolitieke spanningen: China en de VS
Nog voordat Donald Trump officieel het Witte Huis betrekt, lopen de spanningen tussen de Verenigde Staten en China verder op. In reactie op strengere handelsbeperkingen onder de regering Biden, waarschuwde China dat de relatie tussen beide landen verder verslechtert.
Ook Nederland speelt een rol in deze spanningen door gehoor te geven aan Amerikaanse druk om de export van geavanceerde technologie van ASML naar China te beperken. ASML, een toonaangevend bedrijf in de productie van chipmachines, haalt een groot deel van zijn omzet uit China. Tegelijkertijd neemt de strijd om intellectueel eigendom toe, wat de spanningen tussen de VS en China verder aanwakkert. Bovendien zijn de extra importtarieven die Trump wil invoeren ook een nieuw punt van frictie.