NVIDIA verliest $600 miljard, Fed onzeker over inflatie & Trump pakt import aan
30 januari 2025
- NVIDIA verliest $600 miljard aan marktwaarde door nieuwe AI-concurrentie uit China
- Federal Reserve handhaaft rente, maar onzekerheid over inflatie blijft
- Trump kondigt nieuwe importheffingen aan, impact op euro en handel zichtbaar
- Duitse economie onder druk, derde jaar op rij van mogelijke krimp
- Nederland overweegt BTW-verhoging, gevolgen voor inflatie en koopkracht
Volatiele week op de financiële markten
De afgelopen week was bijzonder onrustig op de markten. Dit werd vooral veroorzaakt door het nieuws dat DeepSeek, een Chinees technologiebedrijf, een AI-model heeft ontwikkeld dat kan concurreren met ChatGPT en andere AI-chatrobots van grote Amerikaanse techbedrijven.
Wat DeepSeek onderscheidt, is dat het model veel goedkoper is gebouwd en getraind dan die van de Amerikaanse concurrenten. Dit nieuws zorgde voor een schokgolf op de technologiebeurs, vooral op de NASDAQ, waar veel AI-gerelateerde bedrijven genoteerd staan. De VIX-index, de risicomaatstaf voor de Amerikaanse aandelenbeurs, schoot korte tijd flink omhoog.
NVIDIA verliest 600 miljard dollar in marktwaarde
Een van de grootste slachtoffers van het DeepSeek-nieuws was NVIDIA, dat bekendstaat om zijn krachtige AI-processoren. Beleggers vreesden dat bedrijven in de toekomst minder van deze dure processoren nodig zouden hebben, waardoor NVIDIA minder zou verkopen.
Het gevolg: de koers van NVIDIA daalde maandag met 18%, wat neerkomt op een verlies in marktwaarde van bijna 600 miljard dollar. Dat is de grootste 1-daagse waardedalingen van een beursgenoteerd bedrijf ooit.
Fed laat rente ongemoeid en wacht op inflatie
De Federal Reserve (Fed) hield de rente deze week onveranderd, zoals algemeen werd verwacht. Toch zorgde het rentebesluit alsnog voor meer volatiliteit op de markten.
Wat vooral opviel, was dat de Fed in haar begeleidende commentaar de zin schrapte waarin werd vermeld dat de inflatie zich richting het doel beweegt. In eerdere rentebesluiten stond dit nog wél vermeld. Overigens nuanceerde Fed-baas Powell dit besluit later in de persconferentie door te stellen dat het niet bedoeld was om een aanpassing in het beleid weer te geven. Desondanks geeft het weglaten van deze passage aan dat de Fed voorlopig voorzichtig blijft en niet direct actie onderneemt.
Trump zet vaart achter nieuwe importheffingen
De koersreacties op DeepSeek lijken ook president Donald Trump niet te zijn ontgaan. Waar hij aanvankelijk terughoudend was, wil hij nu sneller stappen zetten om een nieuwe ronde importheffingen in te voeren.
Eerder zagen we dat de euro steeg toen Trump zich nog niet uitsprak over importheffingen. Nu gebeurt het tegenovergestelde: doordat hij zijn plannen wil doorzetten, verzwakte de euro weer.
Duitse economie onder druk
De druk op de verkiezingen in Duitsland in februari neemt toe. Grote Duitse bedrijven klagen al langer over de vele regelgeving, en deze week werd dat bevestigd door de invloedrijke belangenorganisatie BDI, die verwacht dat de Duitse economie in 2025 opnieuw zal krimpen.
Als dit gebeurt, betekent het dat de Duitse economie voor het derde jaar op rij krimpt, iets wat zeer zeldzaam is. Uit de maandelijkse Ifo-enquête, die het sentiment onder Duitse bedrijven meet, blijkt dat 40% van de ondervraagde bedrijven vindt dat de nieuwe regering vooral de bureaucratie moet verminderen. Dit laat zien dat het bedrijfsleven zich steeds meer zorgen maakt over de remmende werking van regels en administratieve lasten op de economie.
Japan verhoogt rente zonder verrassing
In Japan verhoogde de centrale bank de rente met 0,25% naar 0,50%. In tegenstelling tot de vorige renteverhoging, die de markten flink liet schudden, bleef de reactie deze keer uit.
Dit komt doordat de Bank of Japan deze stap ruim van tevoren had aangekondigd, waardoor beleggers zich er al op hadden voorbereid. De vorige renteverhoging roept wel vragen op
Vorig jaar zorgde een onverwachte renteverhoging voor veel vragen over de toekomst van de carry trade – een strategie waarbij beleggers goedkoop geld lenen in Japanse yen en dit investeren in landen met hogere rentes, zoals de VS. Als gevolg van de renteverrassing eind juli 2024 steeg de waarde van de Yen fors. Dit maakte het terugbetalen van yen-leningen plots veel duurder, waardoor beleggers massaal hun posities moesten verkopen.
Dit keer lijkt de centrale bank dit risico te hebben beperkt door beleggers goed voor te bereiden en extra renteverhogingen waarschijnlijk langzaam door te voeren.
Nederland: BTW-verhoging in zicht?
Hoewel er deze week weinig macro-economische cijfers uit Nederland kwamen, was het toch onrustig op financieel gebied. De staatssecretaris van Financiën heeft voorgesteld om de BTW te verhogen van 21% naar 21,4%. Dit zou een begrotingsgat van 1,2 miljard euro moeten dichten.