Attentie, attentie, centrale bankenweek op komst!
28 mei 2018
Als het waar is dat vergaderingen van de centrale banken de financiële markten in beweging kunnen zetten, dan kunnen we in de tweede helft van juni heel wat gaan beleven op de markten! In slechts drie dagen tijd, tussen 13 juni en 15 juni, vergaderen namelijk de monetaire ridders van de VS, de eurozone en Japan. Enkele dagen later is het vervolgens de beurt aan de Britse centrale bankiers.
Met betrekking tot de Fed verwacht de markt dat bank de officiële rente zal opkrikken met 25 basispunten én meer licht zal laten schijnen op de vraag hoeveel renteverhogingen er nog in het vat zitten voor de rest van het jaar. Beleggers verwachten zeker nog één renteverhoging erna en de kans op eentje extra is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. In 2019 krikt de Fed vervolgens de officiële rente nog eens drie keer omhoog, is de verwachting.
De ECB zal de rente ongewijzigd houden maar de markt zit te wachten op enerzijds de nieuwe ramingen over inflatie en economische groei dit jaar en in 2019 en 2020 en anderzijds meer duidelijkheid over hoe de bank het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties vanaf september gaat afbouwen. De eerste renteverhoging komt dan in beeld op zijn vroegst in de zomer van 2019 en meer waarschijnlijk in de herfst van dat jaar.
Om enkele redenen zou het me niet verbazen als de Fed de rente dit jaar nog hooguit één keer verhoogt en in 2019 er maar twee renteverhogingen komen. Met betrekking tot de ECB zou ik niet raar opkijken als de bank besluit het opkopen van obligaties langer te laten aanhouden dan december dit jaar.
In de eerste plaats omdat er sterke signalen zijn die erop wijzen dat de economische groei, zeker in de eurozone, gepiekt is. Grote kans dat het allemaal wat minder wordt in de rest van dit jaar en in 2019. Niet dat dat een ramp zou zijn, de groei zou nog steeds hoog zijn, maar de, sterke, krachten binnen de ECB kunnen die groeivertraging aangrijpen het eerder genoemde opkopen van obligaties langer in stand te laten en de rente in 2019 later dan waar de markt op het moment vanuit gaat, te verhogen. Het zou dan ook geen verrassing zijn als de ECB volgende maand nog geen duidelijkheid verschaft over dat opkoop-programma maar daarmee pas in juli komt.
In de tweede plaats is er het feit dat de inflatie de afgelopen tijd weer is gaan dalen. Die was, zeker in de eurozone, al aan de lage kant en de recente daling zal voor wat hoofdpijn binnen het bestuur van de ECB hebben gezorgd. Het is maar de vraag of de nieuwe voorspellingen zullen luiden dat de inflatie in 2020 hoger zal uitpakken dat de bankeconomen in maart hadden verwacht, ook al in de olieprijs sindsdien gestegen en de euro verzwakt.
Kijkend naar de VS, zie ik ook enige risicofactoren opdoemen voor de groei, zeker nu de VS en Noord-Korea ineens weer geen vriendjes meer zijn en de gesprekken tussen de VS en China om een handelsoorlog af te wenden, niet zo vlot verlopen als dat het eerst leek.
Daarnaast vang ik signalen op dat er binnen de Fed een tweestrijd aan het ontstaan is. Terwijl de ene, kleinere, groep de rente wil verhogen, zijn er nogal wat bestuursleden die het allemaal liever wat rustiger aan willen doen. Tot slot komen de Amerikaanse parlementsverkiezingen langzaam maar zeker dichter bij (die worden in november gehouden). Die verkiezingen kunnen tot een nieuwe fase van politieke patstelling in Washington leiden. Het ziet er op het moment sterk naar uit dat de Democraten zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer een meerderheid zullen behalen. Op het moment controleren de Republikeinen van Donald Trump de beide Kamers. Zouden de Democraten beide Kamers in handen krijgen, dan wordt het vrijwel onmogelijk belangrijke besluiten te nemen. Het Witte Huis kan elke wet blokkeren terwijl de Democraten ook bij een winst geen voldoende meerderheid zullen hebben de veto van Trump ongedaan te maken. Andersom geldt dat de kans groot is dat elk voorstel dat uit het Witte Huis naar het parlement komt, linea recta terugverwezen zal worden. Dat is niet bepaald een omgeving waarin de Fed de rente vaker gaat optrekken dan de markt nu ingeprijst heeft.
Voorlopig geldt echter dat de markt vooral gefocust is op een nieuwe renteverhoging van de Fed, de vraag of die bank de rente dit jaar nog twee keer zou kunnen opkrikken en dat de ECB het monetaire beleid minder ruim gaat maken. Tel daarbij de sterker wordende dollar en de kans is heel groot dat de edelmetalenprijzen voorlopig in de hoek blijven waar klappen vallen. Het onverwachte opzeggen van de ontmoeting tussen de leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea door president Trump, doet daar, vrees ik, niet veel tegen.
Behalve het bovenstaande is er nog een overkoepelend probleem voor zowel de ECB als de Fed en hun beleid voor de komende tijd. Daarover en over de waarschijnlijk gunstige gevolgen voor de edelmetalenprijzen, meer volgende week.