Backwardation
12 juli 2013
Daar waar het afgelopen weken steeds moeilijker leek te worden om te begrijpen hoe financiële markten reageren op fundamentele veranderingen, begint het inmiddels redelijk voorspelbaar te worden. Aan het begin van de week ging de aandacht uit naar het consumentenkrediet in de VS die hoger was uitgevallen dan verwacht. Goed voor de Amerikaanse economie want dat betekent immers dat de consumpti
Weinig voorstellend waarschuwingsschot van de Fed
Daar waar het afgelopen weken steeds moeilijker leek te worden om te begrijpen hoe financiële markten reageren op fundamentele veranderingen, begint het inmiddels redelijk voorspelbaar te worden. Aan het begin van de week ging de aandacht uit naar het consumentenkrediet in de VS die hoger was uitgevallen dan verwacht. Goed voor de Amerikaanse economie want dat betekent immers dat de consumptie een boost krijgt. Slecht voor beleggers want die zitten tegenwoordig op hete kolen als het gaat om hun geliefde ‘gouden’ geldkraan die dichtgedraaid zou kunnen worden.
We hadden dus geen glazen bol nodig om te voorspellen dat beleggers zeer opgelucht reageerden na de publicatie van de Fed-notulen en de speech van Bernanke op donderdagavond waaruit duidelijk werd dat de geldkraan voorlopig nog niet zou worden dichtgedraaid. Een opvallend gegeven is dat de financiële marken zich op dit moment vrijwel niets aantrekken van de stagnerende mondiale groeiverwachtingen. Aandelenbeurzen stonden de afgelopen tijd dik in de plus, gebaseerd op het feit dat de kraan voorlopig nog open blijft staan. Wordt er echter ook maar heel even gehint dat de kraan dicht wordt gedraaid dat is er meteen de vlam in de pan. Het teken aan de wand dat veel aandelen op dit moment bijzonder overgewaardeerd zijn. Andere belangrijke grote tegenvallende cijfers als extreem hoge werkeloosheidsaanvragen in de VS en lagere hypotheekaanvragen hebben al lang geen plaats meer op de agenda.
Sterker wordende fundamentals voor goud
Ondanks de records die dagelijks op de beurzen verbroken worden maken wij ons geen zorgen over de rol (en prijs) van goud. De Fed is momenteel zeer onduidelijk in zijn communicatie en schiet daarbij van zwart naar wit als het gaat om het al dan niet doorgaan met hun ruime monetaire beleid. De Fed streeft ernaar de consumentenbestedingen te stimuleren voor een gezond BBP (dit is van groot belang gezien de economie van de VS voor gemiddeld 2/3 bestaat uit consumentenbestedingen). Dat leek even te werken voor de VS. Echter zit de Fed nu opgescheept met financiële markten die teren op de openstaande geldkraan, een sterke dollar (negatief voor hun exportpositie en schuldenlast), oplopende rentes en tegenvallende inflatie. Terwijl ze juist het tegenovergestelde beoogden. Immers heeft de Amerikaanse economie juist een zwakkere dollar, hogere inflatie, negatieve reële rentes nodig om hun schuldenlast te verminderen. Stuk voor stuk vormen deze punten de fundamentals voor goud. Dat de markten zo explosief reageren de laatste maanden laat zien dat de spanningen te snijden zijn en dat beleggers steeds meer behoefte hebben aan duidelijkheid en veiligheid. Tot juni 2010 was er overwegend sprake van een dalende rente en stijgende bedrijfswinsten. Echter lopen de winsten uit het bedrijfsleven op dit moment hard achteruit terwijl de aandelenmarkten blijven stijgen. Wij verwachten daarom dat de Fed de afbouw van het zeer ruime monetaire beleid veel te laat zal inzetten. De financiële markten reageren op het moment zeer negatief op iedere hint die ook maar wordt gegeven dat QE3 afgebouwd zal worden. Hierdoor kan de Fed onmogelijk stoppen met het ruime beleid.
Ook verwachten wij dat goud een grote stimulans zal krijgen vanuit de Aziatische hoek. Tegenvallende economische cijfers overheersten daar de week. De economische groei is met 7% lager uitvallen dan de nog eerder verwachtte 7,5%, de inflatie is gestegen naar 2,7% (ten opzichte van 2,1% een maand eerder) en Chinese import- en exportcijfers zijn fors gedaald. Stijgende inflatie beperkt de armslag voor beleidsverruiming waardoor het aannemelijk is dat de groei van de geldhoeveelheid en de kredietverlening de komende maanden fors zullen dalen. Als gevolg van de harde landing zal het vertrouwen in de Chinese regering aangetast worden en leiden tot een daling van derivaten die in de Juan genoteerd worden. De stijgende rentes en de vlucht naar liquiditeiten zullen ervoor zorgen dat ook de Chinese Centrale bank niet achter kan blijven om de ondergang van de financiële sector te voorkomen door geld bij te drukken. Een negatieve reële rente zou hierop het gevolg kunnen zijn. Goud zal weer als ‘safe haven’ gezien worden en als hedge hiertegen gebruikt gaan worden.
Backwardation goud
Als resultaat van de volatiele financiële markten steeg goud afgelopen week weer voor het eerst sinds april 4 dagen op rij- naar $ 1297,20 Toz. Daarnaast vindt er op dit moment een hele andere belangrijke ontwikkeling plaats. Sinds gister bevindt de goud futuremarkt zich in een ‘Backwardation’. De juli future contracten sloten gister met $1280,10 Toz op een hoger punt dan de settlement van contracten van Augustus met $1279,90. Dit is een zeer belangrijke indicator voor een verschuiving in de goudkoersen. Backwardation betekent dat de contracten op korte termijn duurder zijn dan toekomstige contracten. Dit zijn duidelijke signalen van krapte in de markt waardoor beleggers liever nu méér betalen voor fysiek goud dan het risico te moeten lopen het in de toekomst door de aanhoudende onrust en krapte niet geleverd te krijgen. Dat de leaserentes van goud ook naar het hoogste punt in de afgelopen 4,5 jaar zijn gestegen ondersteunt dit beeld.
Niet geheel onterecht blijkt uit het op 8 juli gepubliceerde rapport van de CFTC dat de longposities van hedgefondsen met 10% gestegen zijn. Dit duidt op een duidelijke verandering in strategie van de grote beleggingsfondsen en steeds groener wordende signalen voor goud.