Bankencrisis laait op
22 februari 2024
►Bij de grootste Amerikaanse banken hebben slechte leningen voor commercieel vastgoed de verliesreserves overschreden, voornamelijk door een sterke toename van achterstallige betalingen voor kantoren, winkelcentra en andere eigendommen.
►Vergelijking periode 2005-2006 met 2023: Banken failliet & gerealiseerde verliezen
►De bankencrisis biedt mogelijk kansen voor edelmetalen
Terug in de tijd...
Laten we even terug in de tijd gaan. De financiële crisis van 2008, ook wel de kredietcrisis genoemd, begon in de Verenigde Staten door de instorting van de huizenmarkt. Banken hadden risicovolle hypotheken verstrekt aan huishoudens met een lage kredietwaardigheid, en deze hypotheken waren gebundeld in complexe financiële producten die wereldwijd werden verkocht. Toen de huizenprijzen daalden en de rente steeg, konden veel huishoudens hun hypotheek niet meer betalen, wat leidde tot massale defaults. Dit veroorzaakte grote verliezen voor banken en financiële instellingen wereldwijd, wat resulteerde in een wereldwijde financiële en economische crisis.
Het is alweer 16 jaar geleden maar ik neem aan dat dit bij de meeste nieuwsbrieflezers wel is blijven hangen. We zien nu iets ontstaan wat mij doet herinneren aan de bankencrisis van 2008.
Recap nieuwsbrief 8 februari
Twee weken geleden publiceerde ik een nieuwsbrief waarin ik aangaf dat de New York Community Bank (de op 35 na grootste bank van de Verenigde Staten) een nettoverlies aankondigde van $252 miljoen voor het vierde kwartaal van 2023 door kwakkelende vastgoedinvesteringen.
De Amerikaanse commerciële vastgoedmarkt heeft klappen gekregen door stijgende leenkosten, vooral kantoorpanden lijken onder toename van thuiswerk sinds de pandemie. Ook winkels sluiten vaker hun deuren omdat mensen steeds vaker online bestellen. Merkt u dit ook op in uw dagelijkse leven? Reflecteer eens op uw eigen werk- en winkelvoorkeuren sinds de pandemie. Vaak kunnen we door logisch nadenken zelf ook een indicatie maken waar de wereld heen gaat.
Bij de grootste Amerikaanse banken hebben slechte leningen voor commercieel vastgoed de verliesreserves overschreden, voornamelijk door een sterke toename van achterstallige betalingen voor kantoren, winkelcentra en andere eigendommen. In het afgelopen jaar daalden de gemiddelde reserves bij banken zoals JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley aanzienlijk. De achterstallige schulden voor commercieel vastgoed bij deze zes banken zijn bijna verdrievoudigd tot $9,3 miljard. In de bredere banksector van de VS steeg de totale waarde van achterstallige leningen naar $24,3 miljard, een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit markeert het laagste niveau van dekking in meer dan zeven jaar om potentiële verliezen op te vangen.
Herhaalt de geschiedenis zich?
Zoals in de afbeelding weergegeven is, ziet u in 2005-2006 een ‘stilte voor de storm’. In 2008 verloren banken $373 miljard aan assets (activa) , en gingen ‘slechts’ 25 banken failliet. De jaren die daarna volgden laten zien dat de totale verliezen aflopen. De bank faillissementen liepen echter op in de jaren erna. Grote banken namen kleinere banken over, die minder activa op de balans hadden staan, vandaar dat de totale verliezen afnamen - maar de bak faillissementen toenamen. Dit roept de vraag op: herhaalt de geschiedenis zich, of is deze keer de situatie anders?
De periode 2021-2022 wordt vergeleken met de ‘stilte voor de storm’ van 2005-2006. In 2023 verloren banken aanzienlijk aan activa, terwijl er opmerkelijk weinig banken failliet gingen. Een markant voorbeeld is de ondergang van Silicon Valley Bank, de zestiende grootste bank in de VS, die ten val kwam na een massale geldopname door klanten (bankrun). We zagen de goudprijs (€) dan ook kort daarna stijgen met bijna 10% in nog geen 2 weken tijd. De overname door First Citizens Bank zorgde voor een tijdelijke stabilisatie, maar onder de oppervlakte broeien nog steeds spanningen.
Kleine banken vs grote banken
Kleinere banken lopen meer risico op de markt voor commercieel vastgoed, met een blootstelling van 30%, vergeleken met slechts 7% bij grotere banken. Deze hogere blootstelling maakt ze kwetsbaarder voor problemen in deze sector. Jerome Powell heeft in een interview met 60 Minutes erkend dat kleinere banken daardoor een groter risico lopen om failliet te gaan.
Voor beleggers betekent een verlies van vertrouwen in banken, waarbij klanten massaal hun geld opnemen, een kans om te investeren in veilige havens zoals edelmetalen. Na financiële onrust, zoals de kredietcrisis van 2008, zagen we een aanzienlijke stijging in de waarde van goud en zilver, respectievelijk met 189% en 250% in de vier jaar daarna. Dit onderstreept het potentieel van edelmetalen als een solide investering in tijden van financiële onzekerheid.