Beleggingstitanen bouwen aandelenposities af
19 juli 2013
Afgelopen week barstte het stormgeweld van alle halfjaarcijfers van bedrijven en economische vooruitzichten in alle hevigheid los. Winnaars konden we in de Amerikaanse hoek vinden en verliezers in de Aziatische hoek. Standard & Poor’s en Dow Jones vlogen immers beide naar nieuwe recordhoogtes na meevallende macrocijfers en geruststellende woorden van Bernanke. Niet alleen daalde het aant
Cijferstormgeweld op beurzen
Afgelopen week barstte het stormgeweld van alle halfjaarcijfers van bedrijven en economische vooruitzichten in alle hevigheid los. Winnaars konden we in de Amerikaanse hoek vinden en verliezers in de Aziatische hoek. Standard & Poor’s en Dow Jones vlogen immers beide naar nieuwe recordhoogtes na meevallende macrocijfers en geruststellende woorden van Bernanke. Niet alleen daalde het aantal werkeloosheidsaanvragen sterker dan verwacht, ook steeg de Philadelphia Fed index fors naar het hoogste niveau sinds maart 2011. Deze uiterst belangrijke economische Amerikaanse index duidt erop dat ondernemers een sterke toename van de Amerikaanse bedrijvigheid verwachten. De daling in de Amerikaanse olievoorraden ondersteunen deze verwachting. Volgens het Beige Book (periode van 24 mei tot en met 8 juli) zijn in de meeste Amerikaanse districten de productie gestegen en industriële orders toegenomen. Ook laten de huizenmarkt en de bouwsector een gematigde tot zelfs sterke groei zien. De Amerikaanse economie zal hierdoor de komende maanden een bescheiden tot matige groei laten zien. Bernanke lichtte tijdens de tweedaagse hoorzitting op het Capitool toe dat het door de verdeelde economische cijfers nog veel te vroeg was om te kunnen inschatten wanneer de Fed start met de afbouw van de kwantitatieve verruiming. Bernanke schat zelf in dat de kans groot is dat de afbouw pas aan het einde van het jaar zal plaatsvinden maar benadrukte uitvoerig dat de rente voor de toekomst zeer laag moet blijven vanwege de te ruime arbeidsmarkt. Aziatische beurzen moesten hierop inleggen en daalden met 2,7% na de tegenvallende economische groei van China (van 7,7% naar 7,5%).
De positieve vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn ook bij de kredietbeoordelaar Moody’s niet ontgaan en heeft op donderdag de outlook op Amerikaanse staatsobligaties op stabiel gezet. De outlook stond sinds augustus 2011 op negatief. Volgens de kredietbeoordelaar blijft de economische groei in de VS gematigd maar ligt het wel hoger dan in sommige andere landen met een AAA- rating.
In Europa bleef het rustig en beurzen volgden voornamelijk de Amerikaanse en Aziatische ontwikkelingen. Het enige lichtpuntje was dat de ECB op donderdag het onderpand voor leningen bij de ECB voor banken verlaagde. Deze stimulans zal ervoor moeten zorgen dat banken makkelijker bij de ECB kunnen lenen en de kredietverlening aan bedrijven en particulieren in de Europese landen moeten boosten.
Beleggingstitanen bouwen aandelenposities af
Wij verwachten dat goud op korte termijn een volatiele periode tegemoet kan gaan. Beleggers zullen voornamelijk speculeren op de timing van de afbouw van het obligatie-opkoopprogramma van de Fed. Hierdoor zullen beleggers ervoor kiezen om ook grotere cashposities aan te houden om de speculaties te kunnen aanhouden. Dat de markten de laatste maanden zo explosief reageerden laat zien dat de spanningen te snijden zijn en dat beleggers steeds meer behoefte hebben aan duidelijkheid en veiligheid.
Deze vooruitzichten ondersteunen ook een steeds positievere outlook voor goud. Immers staan de aandeelbeurzen afgelopen tijd flink in de plus. De hoge koersen zijn voornamelijk gebaseerd op het feit dat de geldkraan door de Fed voorlopig nog niet wordt dichtgedraaid waardoor veel aandelen op dit moment bijzonder overgewaardeerd zijn. Het lijkt immers geen toeval te zijn dat ‘s werelds bekendste beleggers als Buffet, Soros en Paulson in hun eigen hedgefondsen juist nu in een rap tempo en op grote schaal hun Amerikaanse aandelenposities afbouwen. De beleggingstitanen verwachten dat de all-time high standen op de beurzen niet van lange duur meer zullen zijn en rekenen op een forse correctie die kan oplopen tot wel 90%. Door de volatiliteit en matige economische groeivooruitzichten verwachten zij dat bedrijven op dit moment meer geld zullen uitgeven aan het lenen van geld dan aan het uitbreiden van eigen business activiteiten. Dit zal leiden tot lagere winstmarges, lagere dividenduitkeringen en ontslaggolven om de interne kosten te drukken.
Daar komt bij dat de Fed nu opgescheept zit met financiële markten die teren op de openstaande geldkraan, een sterke dollar (negatief voor hun exportpositie en schuldenlast), oplopende rentes en tegenvallende inflatie. Dat terwijl ze juist het tegenovergestelde beoogden. Immers heeft de Amerikaanse economie juist een zwakkere dollar, hogere inflatie, negatieve reële rentes nodig om hun schuldenlast te verminderen. Stuk voor stuk vormen deze punten de belangrijkste fundamentals voor goud.
Korte termijn vooruitzichten goud
Ook de technische vooruitzichten beginnen steeds rooskleuriger te worden. De prijs van goud steeg op woensdag naar $1300 Toz maar daalde vervolgens -mede door de uitspraken van Bernanke en een sterkere dollar- naar $1284.20 Toz en bleef vervolgens schommelen tussen de $1284 Toz en $1290 Toz. Daar komt bij dat er tot aan gister nog steeds een backwardation gaande was op de Comex. Contracten worden voor december op $1289,20afgesloten tegen huidige koersen van $ 1289,60 Toz.
Deze week is de vierde week op rij dat hedgefondsen hun longposities verhogen (afgelopen week met 7% en die week daarvoor met 10%). Inmiddels lijkt het erop dat dit een duidelijke wijziging in strategie is van de grote beleggingsfondsen. In Azië en London wordt ook nog steeds fors betaald voor fysiek goud. Premiums in Tokyo staan op dit moment op $2/Toz, Hong Kong op $5/Toz en premiums op de London settlement zelfs op $25/Toz.
Dit zijn zeer belangrijke indicatoren voor een verschuiving in de goudkoersen op korte termijn. Immers zijn dit duidelijke signalen van krapte in de markt- beleggers betalen liever nu méér voor fysiek goud dan het risico te moeten lopen het in de toekomst door de aanhoudende onrust en stijgende vraag niet geleverd te krijgen.
Ook werd afgelopen week bekend dat China’s grootste goudbeurs - Shanghai Gold Exchange - afgelopen half jaar de dubbele hoeveelheid goud (tov 2012) fysiek uitgeleverd heeft aan kopers. Ook in de VS steeg de vraag naar fysiek goud voor sieraden in mei met een forse 7,6% (ter vergelijking – de vraag in de totale retail en voedingsmiddelenindustrie steeg met 2,7%).
Als reactie hierop verwacht de World Gold Council dat de fysieke goudvraag uit China en Japan het komend kwartaal vele malen hoger zal liggen dan vorige kwartalen (vorig jaar lag de vraag van China al op 776,1 ton). De jaarlijkse productie van China ligt op 403 ton. Dit zal een verdere grote impact hebben op het vraag en aanbod in de fysieke markt.
Komend weekend kijken wij uit naar de bijeenkomst van G20 top centrale bankiers en ministers van financiën om de mondiale groeiverwachtingen en financiële vooruitzichten te bespreken. In Japan zullen de Eerste Kamerverkiezingen worden gehouden.