Bodem goudprijs in zicht?
17 januari 2014
“Do you want to spend the rest of your life selling sugared water or do you want a chance to change the world?”, was de beroemde vraag die Steve Jobs aan PepsiCo’s vice president John Sculley stelde om hem voor zijn eigen bedrijf te winnen. Wat zou u antwoorden als Steve Jobs u deze vraag had gesteld? Is het nu tijd om weer op de rijdende trein te stappen of niet?
Positief signaal: dubbele bodem goud
We vertellen u niets nieuws met de melding dat het edelmetaal is gevangen in een neerwaartse trend en dat de economische factoren niet gunstig zijn voor goud. Ook hoeven we niet uitgebreid toe te lichten dat de kenmerken van een dalende trend een serie langere toppen en lagere bodems zijn. Als het er dan opeens naar uitziet dat er geen lagere bodem maar een gelijke bodem wordt geplaatst, dan duidt dit op een afzwakking van de downtrend.
(Bron: GoldRepublic, Goldchartsrus)
Wel interessant hierbij te vermelden is dat de huidige neerwaartse trend inmiddels al 22 maanden duurt (van top tot bodem) en op 28 juni 2013 haar laagste punt met $1,180 per troy ounce bereikte. Op 31 december raakte goud voor de tweede keer de bodem rond $1,182 per troy ounce en vormde hiermee een dubbele bodem. Afgelopen week was het vooral belangrijk dat de bodem tenminste werd vastgehouden. Na het vorige week uitgekomen zwakke banenrapport uit de VS, heeft goud gelukkig een herstel doorgemaakt. Beleggers rekenen erop dat hierdoor de rente lange tijd laag blijft en minder snel het stimuleringspakket wordt teruggedraaid. Goud werd tevens gesteund door de zwakke dollar.
Volgens de technische redenering zou het dus praktisch gezien het verstandigst zijn om posities stapsgewijs aan te kopen naarmate er meer weerstanden sneuvelen. Het eerstvolgende weerstandsniveau is $1,268 per troy ounce, waarna de horde naar $1,361 p/toz genomen dient te worden alvorens een weerstand $1,434 aan de beurt is.
Terugkijkend daalde goud in 2006 voor zes opeenvolgende maanden met 23% en corrigeerde de goudprijs in 2008 in acht opeenvolgende maanden met 30%. Na elke daling stegen de koersen naar dubbele hoogte van de voorgaande top. Voor de huidige piek zou dat een verdubbeling van de hoogste koers in 2012 van $1,925 per troy ounce betekenen. Analisten (optimistisch) verwachten koersdoeleinden aan het einde van deze koerscorrecties van $3,850 per troy ounce totdat de volgende correctie weer intreedt.
Comex voorraden op laagste punt ooit
Toch zorgen de wereldwijde aantrekkende economieën ervoor dat goud nog steeds niet in trek is als veilige haven en er nog steeds in grote mate risico gezocht wordt in aandelen. Dat afgelopen week ook zomaar weer even het schuldplafond van de VS werd verhoogd laat wel zien hoeveel waarde we aan dit vooruitzicht moeten hechten.
Waarschijnlijk is het juist nu belangrijker dan ooit om uit te zoeken wat de bullion banks op dit moment aan het uitspoken zijn, in plaats van één op één te geloven wat de bankiers zeggen dat ze doen.
Uit het COT-rapport (Commitment of Traders-rapport) bleek al dat de meeste bullion banks inmiddels netto longposities hebben opgebouwd op de COMEX en dat de shortposities op dit moment aan de kant van de grotere hedgefondsen te vinden zijn die zo nog geld proberen te verdienen. Echter vraagt inmiddels zelfs JP Morgan nu levering van uitstaande longcontracten om hun eigen voorraden te vullen.
Maar belangrijker nog, het wordt inmiddels steeds duidelijker dat het in de nabije toekomst steeds moeilijker zal worden om fysiek goud te gaan krijgen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de voorraden van ’s werelds grootste bullion banks in een rap tempo aan het dalen zijn doordat er steeds meer wordt uitgeleverd. (Comex, SGE en LBMA) Onderstaande grafiek laat zien dat de geregistreerde Comex-goudbestanden tot een nieuw dieptepunt gevallen zijn ten opzichte van de openstaande contracten.
(Bron: GoldRepublic)
Op dit moment ligt er ‘slechts’ 370,140 troy ounce voor directe levering ter beschikking. De verhouding ligt bij goud op 112 tot 1, wat dus niet anders wil zeggen dat bij een volledige uitlevering slechts 1 op de 112 aan zijn goud kan komen. Maar ook kijkend naar ’s werelds grootste goudfonds SPDR Gold Shares dat op haar hoogtepunt bijna 1400 ton goud bezat, bezit op de dag van vandaag slechts 800 ton.
Uitstroom goud van bullion banks naar China
Uit onderzoek van Bloomberg blijkt dat het meeste goud dat uitgeleverd wordt niet alleen naar Zwitserse gieterijen en depots verdwijnt, maar met name haar weg naar China vindt. In 2013 ging er liefst 2.500 ton goud richting China (is goed voor de volledige jaarproductie van het edelmetaal). Verder geeft Bloomberg aan te hebben ontdekt dat China op dit moment bezig is om haar eigen voorraad minstens net zo groot te krijgen als die van de V.S. (ruim 8000 ton goud). Het kan dan wel zo zijn dat het Amerikaanse banken waren die de goudprijs gedrukt hebben, het zal China zijn geweest die hierbij de hogere hand in had. Want bij zulke immense bedragen zul je er alles aan willen doen om de goudprijs zo laag mogelijk te houden.
En de makkelijkste manier is dan ook door de goudprijs te manipuleren op de futuresmarkt. Immers is de papieren markt vele malen groter dan de fysieke goudmarkt, waardoor de explosieve groei in vraag naar fysiek goud tot dusver nog weinig positieve impact had.
We weten dat bij ETF’s en trackers beleggers niet op zoek zijn naar fysiek goud, maar naar papierenwinsten. De termijncontracten resulteren in 95% van de gevallen niet in fysieke levering van goud, maar worden uitgekeerd in contanten. Maar nu bekend wordt hoe weinig fysiek goud er nog aanwezig is, is het de vraag hoe lang beleggers met dit risico willen rondlopen en toch de aankoop van fysiek goud zullen verkiezen boven het steeds groter worden risico van de papieren winsten.
De analisten van Bloomberg sluiten zich in elk geval aan bij de positieve trend van goud en meldden vandaag dat beleggers voor het einde van de maand zeer ‘bullish’ zijn. De ongekende vraag naar fysiek goud vanuit Azië, de hoge premiums en de all-time lage geregistreerde goudvoorraad in de Comex-opslag zijn voor analisten duidelijke signalen dat de bodem in de goudprijs bereikt is. Immers wijzen de lage goudvoorraden in de bullion banks duidelijk op een grote krapte in de markt waarbij China — zoals steeds duidelijker wordt — een belangrijke monopoliepositie speelt.
Blijft dus de vraag, wat zou u antwoorden op de vraag of u de rest van uw leven suikerwater wilt verkopen of liever de wereld wilt veranderen? Het is wel duidelijk dat de Chinezen inmiddels al een volmondig antwoord op deze vraag hebben gegeven: geen suikerwater, maar goud kopen!