Brexit: gevolgen voor goud
16 juni 2016
Op 23 juni maken de Britten de gang naar de stembus om te beslissen of zij in de Europese Unie willen blijven of niet. Er is al veel geschreven over een eventuele Brexit. Laten we deze analyses op een rij zetten en bekijken welke conclusies we kunnen trekken.
Goud als veilige haven
Het ligt natuurlijk voor de hand dat goud, veelal geroemd als ‘veilige haven’, gezien wordt als een van de beleggingen die profiteert van een Brexit. Sterker nog, de goudprijs steeg vandaag al tot boven de $1.300/oz, een flinke comeback nadat het eerder de $1.200/oz-grens naderde.
Maar soms, als iedereen iets verwacht, kan het zomaar zijn dat het tegenovergestelde gebeurt. Laten we hoe dan ook eerst wat prognoses van anderen bekijken.
Dit zeggen anderen over Brexit
- "Brexit would be very beneficial for shorting sterling and we will probably see a big pick up in gold. In that scenario we think gold could hit $1,400 [an ounce]."
- James Butterfill (ETF Securities)
- "…gold to trend past the recent highs and move toward $1,392/oz, with the more volatile silver testing the $20/oz mark.”
- TD Securities
- “The price of an ounce of gold could surge above $1,400 from its current level well below $1,300 if the UK votes to leave the EU on June 23 and contagion then spreads.”
- Georgette Boele (ABN Amro)
- “If Brexit causes financial markets to deteriorate globally and spreads panic, gold will jump as high as $1,600.”
- Jeffrey Rhodes (Zee Gold DMCC)
- “A vote to leave, could result in as much as a 10% rally in gold prices, to cUSD1,400/oz, we believe. (...) The argument for this is straightforward. The uncertainty spurred by an exit vote would likely elicit sufficient gold purchases to buoy prices.”
- James Steel (HSBC)
- "Brexit could see gold push towards USD1,400/oz."
- Australia and New Zealand Banking Group
Iedereen is het er dus wel over eens. Als de Britten stemmen voor een Brexit, dan stijgt de goudprijs binnen de kortste keren naar $1.400/oz. Wat echter duidelijk is, is dat er in de pers een bepaalde vooringenomenheid heerst. Men kijkt vooral naar welke activa kunnen profiteren van een Brexit, omdat dat het nieuws is dat verkoopt.
Maar wat als er uiteindelijk tegen een Brexit wordt gestemd? Welke activa hebben dan de meeste downside?
Precies, de zogenaamde ‘veilige havens’, waaronder goud. Houd daar rekening mee.
Wat te doen?
Dus wat te doen?
Slecht nieuws verkoopt niet. Er zijn genoeg boeken met succesverhalen van miljonairs, maar weinig boeken die vertellen hoe miljonairs straatarm raken. En met het vooruitzicht op een mogelijke, snelle winst van $100 dollar op $1.300, is de goklust van menigeen al snel opgewekt.
De extra media-aandacht daar bovenop brengt menig belegger in extase.
Maar de financiële markten zijn geen casino.
Beleggen draait om ondergewaardeerde activa kopen, je zo min mogelijk van het spoor laten brengen door randzaken, en stevig blijven zitten waar je zit.
Iemand die nu goud wil kopen, enkel en alleen omdat een Brexit tot de mogelijkheden behoort, is geen belegger, maar gokverslaafd.
Dat kan, maar niet met uw pensioen. Een tracker of optie is dan een beter idee.
Wilt u beleggen in goud omdat u inziet dat goud een ondergewaardeerde belegging is (ook al is er wat potentiële downside op de korte termijn), dan raad ik u aan om u zich niet al te veel af te laten leiden door de actualiteiten nu, een Brexit. De vorige keer was het de Krim; de volgende keer zal het de climax van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn.
Fysiek goud is nog steeds de pensioenactiva bij uitstek die iedere Nederlander momenteel zou moeten hebben (maar gemiddeld genomen niet heeft).
Overweegt u nu te goud te kopen? Bekijk dan eerst goed om welke reden u dat doet. Doet u het om uw pensioen te beschermen of omdat u zich gek heeft laten maken door een mooie, snelle winst die volgens menig analist in het vooruitschiet ligt?
Vergeet dan niet dat geen van deze analisten, naar alle waarschijnlijkheid, hun voorspellingen met geen enkele euro aan eigen geld kracht bijzetten.
Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: beleggen heeft niks te maken met gokken op de (onzekere) uitkomst van onverwachte gebeurtenissen zoals een mogelijke Brexit. Beleggen gaat om goedkoop kopen en duur verkopen. En de reden dat iets goedkoop of duur is, is van minder groot belang.
Wat wel als een paal boven water staat, is dat als de Britten instemmen met een Brexit, we een periode van maanden aan onzekerheid tegemoet gaan. Een Brexit is namelijk niet één twee drie geregeld. En niemand weet precies hoe een Brexit werkt. Of dat gelijk leidt tot een terugkeer naar de echte bullmarkt in goud is nog maar de vraag; ik verwacht dat de grootste effecten voelbaar zullen zijn op aandelenmarkten en in de wisselkoersen van ’s werelds belangrijkste handelsmunten.