Bullion banken verwachten hogere goudprijs
3 oktober 2014
Volgens het laatste bericht van Commitment of Traders (CoT) van Amerikaanse beurswaakhond CFTC, hebben Amerikaanse banken de netto shortposities goud met een forse 15% teruggebracht. Het is al de 6e keer op rij dat de zogenoemde ‘Commercials’ hun shortposities op COMEX verkleinen. Op 23 september zakte het aantal contracten naar 64.319 contracten. Dit is het laagste aantal shortpositie
Bullion banken verwachten hogere goudprijs
Volgens het laatste bericht van Commitment of Traders (CoT) van Amerikaanse beurswaakhond CFTC, hebben Amerikaanse banken de netto shortposities goud met een forse 15% teruggebracht. Het is al de 6e keer op rij dat de zogenoemde ‘Commercials’ hun shortposities op COMEX verkleinen. Op 23 september zakte het aantal contracten naar 64.319 contracten. Dit is het laagste aantal shortposities in 3 maanden tijd. Waarom is dit belangrijk? Omdat zich onder deze groep ook de grote ‘bullion banken’ scharen die tot nu toe met ruim 76% netto short contracten in het bezit hadden. Als deze belangrijke groep zou geloven dat de goudprijs gelijk zal blijven of verder zal dalen zouden zij de laatsten zijn die de shortposities terug zouden brengen. Gezien zij als ‘bullion banken’ bij dergelijke beslissingen het meeste te verliezen hebben. Daar komt bij dat juist doordat de goudprijs de laatste tijd zo veel neerwaartse druk heeft ervaren, verwachten beleggers meer en meer dat goud zich minstens net zo snel weer zal herstellen als dat de koersen gedaald zijn vorig jaar in april. Laten we hopen dat ze gelijk hebben.
Draghi stemde beleggers droevig - Umicore werd afgestraft
Zover is het helaas nog niet, toch zijn er wel een aantal belangrijke ontwikkelingen die we zeker niet moeten onderschatten. Niet alleen de goud en zilvermijnen staan onder druk. Ook industriële bedrijven dalen in waarde. Metaal-technologiebedrijf- Umicore- dat wereldwijd zeer veel platina verwerkt, werd afgelopen week behoorlijk afgestraft door beleggers na de forse daling van de platina prijs. Woensdag daalde de platina prijs de laagste prijs sinds 2009.
Wellicht een kleine troost, beleggers waren af gelopen week sowieso niet in de beste stemming. Voornaamste reden hiervoor was dat beleggers gister duidelijk niet tevreden waren met de toespraak van Mario Draghi in Napels. De beurzen gingen bijna met 3% onderuit. Beleggers hadden massaal gehoopt duidelijke doelstellingen omtrent de stimuli van de ECB te horen. Mario wilde geen details verhullen over de hoogte van het bedrag dat de ECB in de Europese economie wil ‘investeren’. Bloomberg publiceerde eerder deze maand te verwachten dat de ECB ruim €1.000 miljard in onze economie zal ‘pompen’. Draghi maakte van de gelegenheid gebruik om korte metten te maken met de uitspraak van Bloomberg. Beleggers zijn er nu allerminst op gerust dat het goed gaat komen, ze zijn bang dat de ECB te weinig en dan met name te laat iets zal doen om deflatie te voorkomen en de economie in de eurozone weer een boost te geven.
Systeemrisico dreigt in de VS
Wie denkt dat ze het in de VS inmiddels wel allemaal op de rit hebben, kan zich sterk vergissen. Niet voor niets vragen zich steeds meer mensen af of de Fed de rentes op korte termijn zal laten stijgen. In tegendeel, we moeten er sterk rekening mee houden dat Janet Yellen zal zich genoodzaakt zal zien om de geldkraan weer open te draaien.
Het IMF doet hierbij ook een aardige duit in de zak. In een onlangs gepubliceerd rapport van het IMF waarschuwt het fonds dat de activiteiten van schaduwbanken in de VS een steeds groter gevaar voor financiële stabiliteit vormen. Schaduwbanken is een verzamelnaam voor financiële instellingen die financieringen verstrekken buiten het ‘normale’ banksysteem om. Het IMF ziet aanwijzingen van stijgende markt- en liquiditeitsrisico in de rijke landen. Toezichthouders hebben namelijk minder zicht en controle op de activiteiten van schaduwbanken dan op de normale banken. IMF waarschuwt dat toezichthouders snel met een plan moeten komen om de systeemrisico’s- met name in de VS zo snel mogelijk te verkleinen.
Niet voor niets vragen zich steeds meer mensen af of een nieuwe crisis onvermijdelijk is. Zoals Jim Rickards het zelf pleit: "De dollar is het anker. Als zij faalt, dan zal het hele systeem falen, omdat de dollar en het systeem één en hetzelfde zijn". De dollar zal onder vuur komen te liggen dankzij toekomstige supermachten als China en Rusland en door regionale valuta als de euro en de SDRs - de speciale trekkingsrechten van het IMF. Met als logisch gevolg dat hij verwacht dat hierdoor veel beleggers de komende tijd, naarmate er steeds meer onzekerheden ontstaan in de VS, hun exposure naar (fysiek) goud zullen vergoten.
Fundamentele vooruitzichten goud nu sterker dan ooit
Hoe dan ook, ik zeg het vaker maar ik ben er heilig van overtuigt dat goud fundamenteel gezien pas weer in het geding op het moment wanneer de westerse landen een structurele oplossing hebben gevonden om hun schulden en tekorten hebben weten aan te pakken. De meest makkelijke manier om schulden te verminderen is door de inflatie op te laten lopen. Erger wordt de situatie nog als blijkt dat dat niet eens met soepele monetaire beleid lukt en zelfs de deflatie kant op gaat zoals het in Europa er steeds meer op begint te lijken. Niemand zal bestrijden dat dat dan juist de momenten zijn waarop het heel interessant wordt om goud aan te kopen. De kracht van fysiek goud is immers dat er geen waarde ontleend wordt aan de kwaliteit van de tegenpartij en valuta waarin deze gewaardeerd wordt. Fysiek goud staat los van ons financiële systeem en is daarmee een veilige manier om vermogen van de huidige en nog komende financiële turbulentie te beschermen.