China ready to take over
18 oktober 2013
Het was natuurlijk geen verrassing dat het slechtst bewaarde geheim van de Fed afgelopen donderdag ook daadwerkelijk uitkwam. Beleggers reageerden logischerwijs verdeeld op het nieuws dat de VS op de valreep een default wist te voorkomen door simpelweg het schuldenplafond te verhogen. Niet alleen was de wettelijke limiet voor de schuldpositie in feite in mei al bereikt, maar het ministerie van Fin
China ready to take over
Het was natuurlijk geen verrassing dat het slechtst bewaarde geheim van de Fed afgelopen donderdag ook daadwerkelijk uitkwam. Beleggers reageerden logischerwijs verdeeld op het nieuws dat de VS op de valreep een default wist te voorkomen door simpelweg het schuldenplafond te verhogen. Niet alleen was de wettelijke limiet voor de schuldpositie in feite in mei al bereikt, maar het ministerie van Financiën wist daarna nog op slinkse wijze geld aan te trekken.
Maar ook is het hele debacle zeer schadelijk geweest voor Amerika en heeft een forse impact gehad op het consumentenvertrouwen. Naar verwachting is ongeveer 0,6% van het bruto nationale product verloren gegaan (ter waarde van $24 miljard). Afgesproken is dat de overheid tot in ieder geval 15 januari 2014 weer aan het werk gaat en dat de regering tot 7 februari 2014 weer geld kan lenen. Dat dit weer een gevalletje uitstel van executie is omdat de patstelling tussen de democraten en republikeinen helemaal niet is opgelost, moge inmiddels duidelijk zijn.
China ready to take over
Toch lijkt er een lachende derde in het spel te zijn. Dat China steeds belangrijker wordt voor het verloop van de wereldeconomie weet iedereen. Dat ze eerder dit jaar hebben aangegeven dat ze de Wereldbank niet meer vertrouwen en dat ze een eigen valuta onafhankelijk willen maken, hebben we ook al eerder gemeld. Maar we kunnen nu melden dat het land afgelopen weekend officieel in de aanval is gegaan. De Chinese centrale bank heeft in een open nota de VS gewaarschuwd. Niet alleen berispt het land het gebrek aan Amerikaanse daadkracht en oplossingsvermogen, ook waarschuwen ze de VS openlijk door te stellen dat de VS er een potje van maakt en dat ze binnenkort hiervoor de rekening zullen ontvangen.
Verder stelt China dat de dollar een veel te belangrijke mondiale functie heeft en de bijkomende verplichtingen al lang niet meer kan dragen. China’s grootste kredietbeoordelaar Dagon zette de woorden gelijk na de bekendmaking van de verhoging van het schuldenplafond in daden om en verlaagde de kredietwaardigheid van de VS van A naar A-. China vindt dat de leiders van de ’s werelds grootste economie te onvoorzichtig te werk zijn gegaan en achten de VS steeds minder in staat om die verantwoordelijkheid nog langer te dragen. Volgens China verlangt de wereld smachtend naar een verlossing van de dollar. Getuige van grote gulheid, werpt China zichzelf voor het gemak op als goede vervanger en zij een aanzienlijke campagne begonnen om dit statement kracht bij te zetten en meer steun binnen te halen.
De eerste steunbetuiging aan China kwam reeds uit Russische hoek. De Russische premier Poetin heeft een verklaring afgegeven dat hij van mening dat de VS zijn monopoliepositie met hun wereldmunt door het verruimde monetaire beleid zeer misbruikt heeft en daarmee ook tevens de wereldeconomie in gevaar heeft gebracht. Tevens stelde hij daarbij dat hoe meer goud een land heeft, des te onafhankelijker een land is in tijden van nood als andere valuta omvallen.
Velen zullen zich direct afvragen of de veel besproken vertraging van China’s economie niet te veel dwarsligt om een leidende mondiale rol te kunnen spelen, immers beslaat China’s economie nu nog de tweede plaats op de wereldranglijst. Wij denken dat we ons op dit moment vooral moeten afvragen hoe lang China nog een bijrol gaat spelen in de mondiale economie. Tenslotte blijft de Amerikaanse economie hangen rond een groei van 2,4%, terwijl de Chinese economie jaarlijks toch met 8% blijft groeien.
Vanzelfsprekend zal de overname niet van de ene dag op de andere plaatsvinden. Op dit moment is China in het bezit van ruim 22,8% van alle Amerikaanse staatsobligaties wat een waarde van $3.66 biljoen vertegenwoordigt en op dit moment nog geen gedegen alternatief heeft. We kunnen verwachten dat China steeds actiever druk gaat uitoefenen op de Amerikaanse economie en dus op de dollar en dan op een onbewaakt moment de wereldvaluta omwisselt met de Yuan of een nieuwe zogenoemde BRICS-munt. Tot slot komt daarbij dat afgelopen week bekend werd dat China de VS niet alleen in de auto-industrie inmiddels van de troon heeft gestoten, maar nu ook sinds september ’s werelds grootste olie importeur is. En we kunnen er alle geschiedenisboeken op na slaan: wie het zwarte goud regeert, regeert de wereld…
Gold will help China to take over
En laat China nou ook al de grootste importeur van het echte goud zijn en die fysieke markt reeds enige tijd volledig te domineren. Het is al langer bekend dat de BRICS-landen massaal goud aankopen vanwege de diversificatie van de internationale reserves, onzekerheid over de waardevastheid van de Europese en Amerikaanse staatsobligaties en de spreiding van de valutarisico’s van de euro & de dollar. Logisch lijkt ons, want de kracht van fysiek goud is juist dat er geen waarde wordt ontleend aan de kwaliteit van de tegenpartij en valuta waarin deze gewaardeerd wordt. Fysiek goud staat los van ons financieel systeem en is daarmee een veilige manier om vermogen van de huidige en nog komende financiële turbulentie te beschermen.
Rusland nadert inmiddels de 1000 ton en China heeft hier waarschijnlijk een veelvoud van in de kluis liggen. Volgens de World Gold Council hebben alle centrale banken het afgelopen jaren gezamenlijk bijna 32.000 ton goud opgekocht. Dit is ongeveer 20% van de totale hoeveelheid goud die ooit gemijnd is. Dit aantal komt steeds meer in de buurt van het jaar 1965. Toen hielden de centrale banken tijdens de goudstandaard hun grootste positie fysiek goud ooit aan: 38.000 ton.
Wij kunnen niet anders constateren dat er uit de officiële sector steeds meer - zij het deels onder de radar - aanwijzingen bestaan dat fysiek goud zijn eeuwenoude rol als monetair edelmetaal weer steeds meer op zich neemt. Immers werd in 1998 goud al in de gehele eurozone vrijgesteld van BTW omdat het gezien wordt als financieel ruilmiddel. Ook werd toen in de Europese wetgeving vastgelegd dat deze financiële functie mondiaal verder gestimuleerd moest worden.
Naast de fundamentele vooruitzichten heeft het gevecht van China om de wereldmacht ook praktische uitwerkingen op de goudprijs. Per slot van rekening heeft goud tot de dag van vandaag een sterke correlatie met de dollar, waarbij een zwakker wordende dollar in de meeste gevallen zeer gunstig is. Met andere woorden, als niet alleen de waarde van de dollar onder druk komt maar ook de al gehele positie van de dollar zal goud daar van profiteren. Als daar tevens de kans bij komt dat goud een prominente rol gaat spelen bij een eventuele nieuwe wereldmunt kan het niet anders dat goud hiervan zal profiteren. Hoe dan ook verwachten we dat we aan de vooravond staan van grote veranderingen en dat de kans groot is dat ons banksysteem er volledig anders uit komt te zien waarin fysiek goud niet langer een ondergeschikte rol zal spelen.