China: wat de 'nieuwe zijderoute' is en wat het voor goud betekent
17 april 2015
China is de wereldmacht van de 21e eeuw. Deze stelling werd bevestigd toen ik deze week in Dubai was op een internationaal edelmetaalcongres. Eén van de sprekers was de vicevoorzitter van de Shanghai Gold Exchange. China internationaliseert stap voor stap zijn financiële markten en de goudhandel is de hoeksteen daarin.
China: wat de 'nieuwe zijderoute' is en wat het voor goud betekent
China is de wereldmacht van de 21e eeuw. Deze stelling werd bevestigd toen ik deze week in Dubai was op een internationaal edelmetaalcongres. Eén van de sprekers was de vicevoorzitter van de Shanghai Gold Exchange. China internationaliseert stap voor stap zijn financiële markten en de goudhandel is de hoeksteen daarin. Niet alleen liet hij doorschemeren dat de overheid het goudbezit in handen van Chinese particulieren wil vergroten tot westerse maatstaven, ook worden lokale commerciële banken aangemoedigd om vooral goud aan het grote publiek te verkopen. Dat zou zijn alsof De Nederlandsche Bank de ABN, SNS en Rabo zou aanmanen om fysiek goudbaartjes aan het loket te verkopen. Ongekend dus. Wat zijn de gevolgen?
De 'nieuwe zijderoute'
De zijderoute was een netwerk van handelsroutes die door Centraal-Azië liep en waar eeuwenlang handel werd gedreven. Langs deze route konden goederen als zijde, satijn, diamanten, parels, porselein, paarden en rabarber vervoerd en verhandeld worden. De route ontstond toen China en het Midden-Oosten elkaar steeds meer en beter vonden en er handel tussen deze gebieden ontbloeide.
Nu is China opnieuw op zoek naar internationale aansluiting. Het initiatief tot de nieuwe zijderoute wordt 'One belt, one road' genoemd, en is bedoeld om onderling de economische banden aan te halen. Deze economische integratie belooft veel goeds, enorme markten worden met elkaar verbonden en vrije handel krijgt de overhand.
Landen als India, Mongolië, Rusland, Iran, Indonesië, Kazakhstan, Egypte, Griekenland, Verenigde Arabische Emiraten en Kenya maken al deel uit van de route. De Chinese overheid sloot samenverwerkingsbanden met in totaal 60 landen.
Ook Nederland speelt een rol in de nieuwe zijderoute, als meest westerlijke havenstad van de route.
De rol van de goudmarkt in de nieuwe zijderoute
De Shanghai Gold Exchange (SGE) wil een prominente rol in de internationale goudmarkt. Zij willen een handelscentrum worden, en hun ambitie is — als we tussen de regels lezen — om Londen als epicentrum voor de goudhandel te vervangen.
De SGE wil de 'One belt, one route' gebruiken om deze ambitie kracht bij te zetten.
Het 'One belt, one route'-initiatief zal Shanghai in een centrum voor de goudhandel veranderen, met betere toegang en minder obstakels voor kopers, handelaren en buitenlandse producenten. De eerste aanzet is overigens al de internationalisering van de Shanghai Gold Exchange.
Het handelsvolume aan de Shanghai Gold Exchange neemt nu al grote vormen aan. Afgelopen jaar groeide het volume met 59% tot 18.500 ton. De SGE verwacht dat deze groei doorzet, en met name de handelsvolumes in derivaten (onmisbaar voor een goudbeurs), waardoor de komende jaren en decennia de rol van China in de goudwereld groter en groter zal worden.
Wat gaat de goudprijs doen in 2015
Alle goudexperts waren aanwezig in het Midden-Oosten. Interessant waren de stemmingen: waar staat de goudprijs einde jaar?
De markt denkt tussen de $1251 en $1350/oz. Dat is redelijk in lijn met mijn eigen verwachting dat de eerste helft van het jaar de goudprijs het te verduren kan hebben, maar dat een keerpunt nabij is wanneer het duidelijk wordt dat het economisch herstel in de VS tot stilstand komt en de Fed de renteverhogingen in de koelkast zet.