Correctie goudprijs nog niet voorbij
11 september 2015
Ik heb het vaak over de dollar. De dollar en dollaractiva zijn al twee jaar lang het troetelkind van de financiële markten. Zoals ik verwachtte, daalde de goudprijs tot onder de $1.100 per ounce, tot $1.080/oz. Voorspelling uitgekomen. Maar was dit het einde? Is de bodem bereikt?
De 'dollarbubbel'
De vraag die ik nu vaak krijg is de volgende: hebben we de bodem bereikt?
Dat is een lastige vraag, omdat wij als beleggers in Europa in euro's onze boodschappen betalen. En als het scenario zich ontvouwt zoals ik vermoed — dat de 'dollarbubbel' enorme vormen zal aannemen, zal zowel de goudprijs als de euro nog dalen.
En als de zeepbel in de dollar nog serieuzer wordt, is het maar de vraag wat harder daalt: goud of de euro?
Na jaren van extreem losbandig beleid, begint de geldkraan van de Amerikaanse Federal Reserve te haperen. In anticipatie op een terugkeer naar 'normaler' beleid (lees: een renteverhoging), is de dollar hard gestegen. En de centrale bank heeft nog niet eens de rente verhoogd!
Dollarschuld in opkomende markten gigantisch probleem
Het lijkt een 'ver van uw bed'-show. Opkomende markten hebben zich in de schulden gestoken. En in veel gevallen in dollarschulden, vanwege de lage dollarrentes door het 'losse' beleid van de Amerikaanse centrale bank.
Nu de dollar sterker wordt, lopen de schulden in termen van de lokale valuta ineens hard op. Als een bedrijf zijn inkomsten verdient in, zeg, Thailand, met een dollarschuld op de balans, ontstaan er scheve verhoudingen.
Geen renteverhoging = geloofwaardigheid weg
Aanstaande donderdag zal bekend worden of de Amerikaanse centrale bank dan eindelijk de rente verhoogt. Die beslissing is 'data dependent', oftewel afhankelijk van de laatste economische cijfers. Het is alom bekend dat Fed-voorzitter Janet Yellen zich met name concentreert op de arbeidsmarkt. Nu zijn die cijfers de afgelopen weken zo goed geweest, dat de geloofwaardigheid van de Fed ernstig in het geding komt als men deze keer niet de rente verhoogt.
Zelfs andere centrale banken vragen de Fed nu de rente te verhogen. Zij zeggen dat de onzekerheid omtrent een renteverhoging grotere negatieve gevolgen heeft dan de renteverhoging zelf.
Dollar zal verder stijgen, grondstoffen onder druk
Ondanks dat de EUR/USD-koers al enige tijd rond de 1,12 beweegt, verwacht ik dat de dollar zijn stijging zal doorzetten. En vergeet niet, de EUR/USD-koers stond vorig jaar nog op 1,38.
Met de onophoudelijke instroom in de dollar, zal de grondstoffenmarkt onder druk blijven staan. Ik denk niet dat we al de laatste correctie hebben gehad, en vermoed dat de volgende correctie tot een lagere goudprijs kan leiden dan de bodem van $1.080/oz. In lijn met goud, kunnen ook andere grondstoffenprijzen dalen en blijft ook de olieprijs onder druk.
Maar goed, ook de euro kan nog naar 'pariteit' met de dollar. Dit zou betekenen dat de euro nog eens 11,5% moet dalen. Als de goudprijs ook 11,5% zou dalen, zouden we nu uitkomen op een koers van $980/oz.
In deze omstandigheden kan zelfs de Amerikaanse beurs nog tot nieuwe pieken reiken.
Koersdoel $980/oz?
Zou dit een reëel koersdoel kunnen zijn? Absoluut. Maar dat is voor ons geen reden om af te wachten met goud kopen. Wij kopen immers in euro's, en in het slechtste geval daalt de euro harder dan goud. Bovendien is economie een menswetenschap en beleggen een kunst. Toekomstvoorspelling zijn daarom onzeker; scenario's uitdenken is het enige dat ons rest.
Het is mogelijk dat we nooit op beide koersdoelen uitkomen. En eerlijk is eerlijk, er waren zelden betere momenten om goud te kopen dan de afgelopen en komende tijd. Dus of het verstandig is om een belegging uit te stellen? Waarschijnlijk niet.