David Morgan: That's why you really want to be 6 months too early than 6 minutes too late...
26 september 2014
Met een waarde van $1,237 bereikt de euro het laagste punt sinds november 2012. Volgens analisten zijn het met name de zwakke vooruitzichten van Duitse ondernemers over de economie en positieve vastgoedcijfers van de Verenigde Staten die het steeds kleiner wordende verschil tussen de euro en dollar initiëren. Al 5 maanden op rij zakt het vertrouwen van Duitse ondernemers in de eigen econom
David Morgan: That's why you really want to be 6 months too early than 6 minutes too late...
Met een waarde van $1,237 bereikt de euro het laagste punt sinds november 2012. Volgens analisten zijn het met name de zwakke vooruitzichten van Duitse ondernemers over de economie en positieve vastgoedcijfers van de Verenigde Staten die het steeds kleiner wordende verschil tussen de euro en dollar initiëren.
Al 5 maanden op rij zakt het vertrouwen van Duitse ondernemers in de eigen economie. Het vertrouwenspeil bereikte tevens het laagste niveau in 17 maanden tijd.
De dollar daarentegen blijft groeien. Een toename die te danken is aan de stijgende verkoop van nieuwe woningen. De verkoop steeg met 18% naar het hoogste niveau sinds 2008. Dit is de grootste stijging van de afgelopen 22 jaar.
Waarom dit gegeven van invloed is voor goud? Simpel, door de hoge dollarprijs blijven veel mensen weg bij goud wat tegelijkertijd niet ten goede van de goudprijs komt. Maar de dollar is niet de enige belangrijke indicator voor de ontwikkeling van de goudprijs.
Einde van papieren goud zou goudprijs laten exploderen
Zoals we weten is op de goudmarkt de situatie verdeeld. Terwijl papiergoud de koude schouder toegewezen krijgt van westerse beleggers weten ze in het oosten niet hoe snel ze hun handen op fysiek goud kunnen leggen. En áls de westerse belegger al in goud stapt, handelen ze vooral in waardepapieren van goud, terwijl kopers in China, India en de andere Aziatische landen juist de voorkeur geven aan fysiek goud.
Dat verschil tussen de westerse en Azatische beleggers zal aanhouden zolang er nog vertrouwen in het huidige systeem of goudmarkt blijft. Daalt dit vertrouwen drastisch, zullen bezitters van futures en andere derivatencontracten plotseling het recht op fysiek goud claimen. Dat zal blijken dat er te weinig fysiek goud voorhanden is om aan de vraag te voldoen wat tevens een grote paniek op de financiële markten zal veroorzaken. Maar hoe dan ook, zover is het nog niet. Misschien ook maar goed ook want daar worden maar weinig mensen beter van. Maar hoe nu verder.
Chinese goudvoorraden zijn van doorslaggevend belang
Voor de toekomstige evolutie van de goudprijs zouden de Chinese goudvoorraden wel eens van doorslaggevend belang kunnen zijn. Feit is echter dat China bijzonder geheimzinnig doet over zijn goudvoorraden. De laatste officieel gepubliceerde cijfers dateren van april 2009.
Op dat moment had het land 1054 ton goud in voorraad. Inmiddels is die hoeveelheid goud in de kluizen van de Chinese centrale bank fors gestegen, ze wordt momenteel op minstens 2700 ton geraamd. Het duurt niet lang meer alvorens de Chinese voorraden op hetzelfde niveau zullen zijn als de Amerikaanse.
Het niveau van die voorraden wordt gewaardeerd ten opzichte van het nationaal BBP van beide landen. In 2015 zouden de Chinese goudvoorraden een aanvaardbaar peil kunnen bereiken en staat niets nog een stijging van de goudprijs in de weg. Analisten verwachten dat als er niet al eerder iets gebeurt, dat zeker de trigger zal zijn die de goudprijs zal laten exploderen.
Goed, ondanks dat we dus nog steeds niet exact weten hoeveel goud China inmiddels in het bezit heeft, is het geen geheim dat de Chinezen de afgelopen jaren de fysieke goudmarkt domineren. Zelfs de Indiërs waren ‘unstoppable’ op de goudmarkt en lieten zich niet ontmoedigen door hun dwarszittende regering. De private sector in China heeft in 2013 de recordhoeveelheid 1.132 ton goud aangekocht. Het World Gold Council verwacht dat de vraag naar het gouden edelmetaal in 2017 met een verdere 20% gestegen zal zijn. Maar de reëele cijfers zijn minder positief.
‘Love trade’ is ver te zoeken op Aziatische markt
Niet voor niets houdt juist de Aziatische vraag naar fysiek goud als belegging maar ook in sieradenvorm de meeste ‘precious metals’ beleggers bezig. Want ondanks dat de bekende ‘Love trade’ eigenlijk traditiegetrouw deze maand juist voor stijgende koersen zou moeten zorgen, blijft de vraag enorm achter. Juweliers in Hong Kong hebben het eerste deel van het jaar bijna 34% minder gouden sieraden verkocht, in de maand juli was dat zelfs een verdere daling van 28,2%. Gelukkig laat de maand augustus heel voorzichtig weer een stijging in de verkoop van fysiek goud zien met 7,3%.
Verder hoopten veel beleggers dat de nieuwe regering van minister president Narenda Modi van India, de import belastingen zou verlagen waadoor de vraag naar goud ook weer zou stijgen. Maar dat is tot op heden helaas niets van terecht gekomen. Goud staat nog onveranderd onder druk.
Wel biedt het perspectief dat het welbekende Monsoon seizoen goed verloopt voor Indiase boeren. Zij zijn van oudsher de grootste goud liefhebbers en zetten massaal hun winsten om in de veilige zekerheid van goud.
World Gold Council kondigt grote marketingcampagne goud aan
De hoop is nu gevestigd op de maand november, de start van het bruiloftenseizoen. Sally Morrison, managing director van World Gold Council, heeft aangekondigd de goudmarkt te gaan stimuleren. Voor het eerst sinds de oprichting zal de World Gold Council richting het einde van het jaar een grote marketing campange in te zetten om mondiaal de verkoop van goud in de sieraden industrie te verhogen.
Hoe nu verder?
Als we David Morgan (uitgever van Morgan Reports) moeten geloven moeten we ons niets aantrekken van de -inmiddels redelijk demotiverende- koersontwikkelingen. In een interview met Greg Hunter van SA Watchdog stelt hij namelijk dat vroeger of later het tij zal keren. Niet alleen wijst hij erop dat de future markt vele malen groter is dan de fysieke markt. Wat niet anders zal betekenen dat als het wantrouwen op de beurzen stijgt door economische dan wel zorgwekkende geopolitieke ontwikkelingen beleggers hun recht op fysiek goud willen claimen. Dan zal blijken dat er simpelweg niet genoeg edelmetaal aanwezig is om aan deze vraag te voldoen waardoor u als edelmetaalbezitter het ene feestje na het andere feestje kunt gaan vieren.
En ik kan me wel vinden in zijn volgende woorden:
Quote van David Morgan: “That's why you really want to be 6 months too early than 6 minutes too late. ...”