De Bernanke-spagaat
24 mei 2013
Goud was vrijdagochtend op weg naar de sterkste stijging van de afgelopen maand. Begin deze week waren vooral Aziatische beleggers actief op de goudmarkt. Aangetrokken door lage goudprijzen en een toenemende volatiliteit van de Nikkei werd er op grote schaal goud aangekocht. De sterke Aziatische vraag zorgde voor recordhoogtes voor premiums op fysiek goud in Hong Kong en Singapore. Later in de we
De Bernanke-spagaat
Goud was vrijdagochtend op weg naar de sterkste stijging van de afgelopen maand. Begin deze week waren vooral Aziatische beleggers actief op de goudmarkt. Aangetrokken door lage goudprijzen en een toenemende volatiliteit van de Nikkei werd er op grote schaal goud aangekocht. De sterke Aziatische vraag zorgde voor recordhoogtes voor premiums op fysiek goud in Hong Kong en Singapore.
Later in de week kreeg goud ook een duwtje in de rug na uitspraken van Fed-official Bullard die aangaf dat met de matige groeicijfers in de VS de Fed geen haast zal maken om hun 85 miljard maandelijkse obligatie aankoopplan af te bouwen. Dit bracht Bullard donderdag naar buiten naar aanleiding van toenemende onrust van beleggers over het terugschroeven van het huidige monetaire beleid. Ook Bernanke gaf eerder deze week aan dat de V.S. sterkere herstel cijfers nodig heeft voordat de Fed het opkoopprogramma zal herzien.
Niet alleen beleggers maakte zich zorgen over de gevolgen van het terugdraaien van het opkoopprogramma van de Fed. Gouverneur Kim Choong Soo van de Bank of Korea wees begin deze week in een speech op de risico's van een beëindiging van het stimuleringsprogramma. Choong Soo waarschuwde voor het risico van een sterk stijgende rente, dat overheden en banken in de gevarenzone zal brengen. Ook wees het IMF eerder op het risico van scherpe, moeilijk controleerbare lange termijn rentes en grote uitstroom van kapitaal uit verschillende markten.
De globale effecten van het ruime monetaire beleid vormen een steeds grotere molensteen om de nek van de Fed. Aangesterkt vertrouwen in alleen de Amerikaanse economie zal niet langer voldoende zijn om de Fed van koers te laten veranderen. Het effect van het inzetten van nieuwe QE rondes was de afgelopen jaren een belangrijke drijfveer onder de stijging van de goudkoers. Dit effect blijkt afgezwakt bij de uitrol van het huidige maandelijkse obligatie opkoop plan van de Fed. Echter wordt langzaam duidelijk dat het nu juist het beëindigen van het monetaire beleid zal zijn dat ten gunste zal kunnen komen voor goud. En het is het niet zo zeer de vraag of de Fed haar programma zal beëindigen maar wanneer. Dit omdat het huidige monetaire beleid onhoudbaar is.
De papieren edelmetaalmarkt blijft momenteel onder druk staan. De speculatieve short positie op de COMEX bereikte deze week een nieuw record van meer dan 74.000 openstaande contracten. Hieruit blijkt dat steeds meer speculanten een verdere daling van de goudprijs verwachten. Echter blijkt dat het huidige prijsniveau een opportuun aankoopmoment is voor velen die reeds hebben besloten vermogen buiten het financiële systeem aan te houden in de vorm van goud. Dit wordt onderbouwd door het laatste rapport van de van de World Gold Council. Hieruit blijkt dat de vraag naar fysiek goud in het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd 12% hoger lag dan in hetzelfde kwartaal in 2012. Het was voornamelijk de vraag naar goud in China en India dat bijdroeg aan deze groei. De verkoop van baar- en muntgoud in het eerste kwartaal van 2013 lag respectievelijk 22% en 52% hoger dan in het eerste kwartaal van 2012. De Indische minister van financiën gaf zelfs aan indien deze vraag naar goud aanhoudt hij genoodzaakt is om beperkende maatregelen te nemen ter bescherming van de handelsbalans.