De dollar kan wel eens verrassen in 2017
19 januari 2017
Pariteit. Dat woord lees en hoor je tegenwoordig zo goed als altijd als je het er met een analist over hebt of je leest een rapport over de vooruitzichten voor EUR/USD dit jaar. De ene na de andere analist voorspelt of houdt er sterk rekening mee dat de wisselkoers van EUR/USD in de loop van dit jaar naar 1,00 zal zakken of zelfs eronder zal uitkomen. En de analisten die dat niet verwachten, zien EUR/USD zo ongeveer op het huidige niveau blijven. Een voorspelling dat de wisselkoers zal stijgen is een zeldzaamheid.
Een van de belangrijkste redenen om een verdere daling richting pariteit te verwachten, is het sterke geloof dat de Fed dit jaar door zal gaan met haar renteverhogingen en de officiële rente drie keer zal opkrikken. Niet alleen omdat de Fed zelf dat zo’n beetje aangekondigd heeft in december vorig jaar maar ook omdat de nieuwe Amerikaanse President luid en duidelijk heeft gezegd het huidige beleid van de Fed slecht voor het land te vinden en een hogere rente voor te staan.
In een eerdere bijdrage schreef ik over die uitlatingen van Trump dat we niet moeten vergeten dat hij die uitlatingen tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne had gedaan. In een verkiezingscampagne zeggen kandidaten vaker van alles en nog wat na de verkiezingen niets waard blijkt te zijn. Ik schreef ook: ‘Nu Trump de verkiezingen heeft gewonnen, vraag ik me af of hij nog steeds zo blij zou zijn met een serie renteverhogingen. Zijn plannen voor omvangrijke infrastructurele investeringen zouden daardoor veel duurder uitpakken en de rentelasten van de Amerikaanse overheid zouden ook fors stijgen waardoor er geen geld zou zijn voor andere voornemens die Trump heeft op economisch gebied.’ Destijds was het uiteraard slechts een inschatting, een vermoeden zo u wilt. Sinds deze week is het echter meer dan dat.
Ongeschreven regel naar de prullenbak
De stoere monetaire talk van Trump zorgde er de afgelopen weken voor dat EUR/USD behoorlijk omlaag kwam. Nog voordat hij zijn intrek innam in het Witte Huis veranderde Trump echter van mening.
In een interview in de krant Wall Street Journal zei de nieuwe Amerikaanse President dat de dollar te sterk is en dus wel wat zwakker mag worden. De Amerikaanse bedrijven kunnen daardoor niet concurreren met buitenlandse bedrijven, aldus Trump, en dat is een slechte ontwikkeling voor economische groei in de VS, zeker in de jaren waarin de President iemand zal zijn die meer dan één keer heeft gezegd voor zeer hoge economische groei te zorgen.
Wat kunnen we hieruit opmaken? Een paar zaken in mijn ogen. In de eerste plaats dat het rentecomité van de Fed zich niet ineens heel anders gaat gedragen wanneer President Trump over enkele maanden enkele nieuwe leden ervan benoemt en tegen het einde van het jaar ook de kans krijgt de nieuwe voorzitter aan te wijzen.
Iets anders wat we kunnen verwachten is nog meer onzekerheid over de dollar. Immers, de ongeschreven regel waar elke Amerikaanse President zich aan hield was dat hij óf nooit iets zegt over de dollar of, als hij dat al sporadisch doet, keer op keer dezelfde zin herhaalde, namelijk dat ‘een sterke dollar in het belang van de VS is’. Nu krijgen we echter een President die er niet voor terugdeinst zich niet alleen over de dollar uit te spreken maar dat ook nog zonder enige nuance doet en lak heeft aan de genoemde ongeschreven regel.
Beleggers die een inschatting moeten maken over de waarde van de dollar in 2017 moeten dus niet alleen rekening houden met wat de Fed zal zeggen en doen maar ook wat President Trump zal zeggen. Met zijn imago van iemand die nogal vaak lukraak en ongenuanceerde uitspraken doet, betekent het dat die lastige taak nog veel lastiger wordt. En dát op zijn beurt verhoogt de kans op hogere volatiliteit in EUR/USD en wie weet zelfs voor grote schokken in de wisselkoers kan zorgen.
En die pariteit? Het zou me niet verbazen als EUR/USD tegen alle verwachtingen in dit jaar juist van tijd tot tijd behoorlijk omhoog gaat klimmen. Een zwakkere dollar is veel gunstiger voor de prijs van edelmetalen dan een sterke dollar. Dat geldt nog meer in een omgeving waar velen juist rekening houden met een fors sterkere dollar.