De goudmarkt is zijn glans nog niet verloren
12 maart 2019
Hoewel we ondanks de tegenvallende groei van de economie in de VS, de groeiende zorgen over de Brexit en de zorgen om de effecten van de maatregelen van het Nederlandse kabinet, de goudprijs hebben zien dalen, zien insiders de opmaat naar een glanzend 2019 voor het edele metaal en zo ook de goudmarkt. Tijdens de PDAC conventie in Toronto1 vorige week, werd onder andere stilgestaan bij het belang van het diversifiëren van een portfolio met edelmetalen.
Rick Rule, CEO van Sprott U.S. Holdings Inc, een investeringmaatschappij gericht op grondstoffen, benadrukte tijdens een interview met Kitco News2 het belang van het aanhouden van goud nog maar eens. Hij werd om een reactie gevraagd op een uitspraak van beleggingsicoon en directeur van Berkshire Hathaway, Warren Buffet, die in goud geen enkele beleggingswaarde ziet. “Het magische metaal is geen partij voor Amerikaanse moed.” Hiermee doelde Buffet op het beleggingspotentieel en de ‘rate of return’ op goud ten opzichte van bijvoorbeeld aandelen of landbouwgrond.3
De reactie van Rick Rule, die Buffet eerst uitgebreid complimenteerde en aangaf aandeelhouder te zijn van Berkshire Hathaway, was treffend.
“We hebben niet allemaal de kennis van Warren Buffet en waar we voor de komende decennia groei zien, is het de groei of krimp de komende jaren, die het voor normale stervelingen zo belangrijk maakt om hun portfolio te beschermen. Ook Bershire Hathaway heeft in zijn bestaan tot vier keer toe een halvering van de waarde van het aandeel gedurende een periode van 18 maanden meegemaakt. Hoewel dit een daling is die veel beleggers kunnen overleven, is het bijzonder vervelend.”
Expert versus de gemiddelde belegger
Rule doelde in het algemeen op de kennis van marktexperts versus de kennis van de ‘kleinere’ belegger, op wie de invloeden van de marktcyclus een groter effect hebben. En Rule heeft hiermee een terecht punt.
Waar het voor de experts als Buffet goed mogelijk is om consistent mooie rendementen te verwezenlijken, heeft een belegger die bijvoorbeeld in december van 2000 in de AEX is gestapt de afgelopen 19 jaar, dan staat die nog steeds op min 15%. In diezelfde periode steeg de goudprijs met 480%. Rule geeft direct aan waarom goud niet alleen als onderdeel van een divers portfolio waarde heeft maar ook waarom het zo moeilijk voor de kleinere belegger is om die mooie rendementen te behalen die mannen als Buffet wel halen. Zoals Rule stelt; U bent uw eigen grootste vijand. Zodra de markt beweegt bewegen uw emoties mee. Die in toom houden is zelfs voor de meeste doorgewinterde belegger een blijvende uitdaging.
Tot slot
De afgelopen maanden zagen we door de groeiende onzekerheden een mooie stijging van de goudprijs. Op het moment lijkt het vertrouwen in de beslissingen van zowel de FED als een mogelijk handelsakkoord tussen de VS en China te zorgen voor optimisme van de markt. Optimisme dat het in ieder geval voor de daghandelaar lijkt te winnen van de angst voor een nieuwe recessie en de daarbij horende traditionele vlucht naar edelmetalen en dat is goed nieuws voor de goudmarkt.
1 https://www.pdac.ca/convention
2 https://www.youtube.com/watch?v=c3BUExv8_b0
3 https://markets.businessinsider.com/commodities/news/warren-buffett-bashes-gold-2019-2-1027977003