De goudprijs en de Amerikaanse economie?
22 februari 2019
De goudprijs sloot gisteren rond de $1325 per troy ounce. Dat is opvallend, nadat de goudprijs na de jaarwisseling overtuigend door de $1300-barriére brak. De goudprijs stootte nog eens drie procent door tot boven de $1340/oz, maar viel deze week weer wat terug. De reden? Alles lijkt ineens weer koek en ei op de aandelenbeurs en Trump – zo beweert men – nadert een zwaarbevochten handelsakkoord met de Chinezen. Maar deze goednieuwsshow is toch opvallend na een bericht eerder deze week.
De volatiliteit (VIX) staat weer op een dieptepunt
De goudprijs beleefde een sterke januarimaand vanwege de toegenomen volatiliteit op de aandelenmarkt. Veel aandelen leken ineens niet zo onaantastbaar als gedacht. Zelfs beursfavorieten als Apple stonden flink in de min. Tegen de Kerst – in de altijd gure decembermaand – ondervonden de belangrijkste aandelenbeurzen ter wereld aanzienlijke turbulentie. Aandelenprijzen daalden, en daalden hard. Dit valt terug te zien in de VIX – een belangrijke volatiliteitsbarometer.
Zonder in detail te treden, de VIX is een impliciete beursvolatiliteit die afgeleid worden van onderliggende optieprijzen. Vanwege de onrust op de aandelenbeurs in december, ging deze rap omhoog van pakweg 20 naar 35.
Maar wat gebeurde er met de volatiliteit sinds de jaarwisseling? Die daalde gestaag door, langzaamaan naar het niveau van midden vorig jaar – toen de goednieuwsshow ook regelmatig de revue passeerde. De VIX daalde in februari gewoon door en staat “nog” maar op 14.
Kortom, de markt denkt blijkbaar dat alles prima gaat – en dat december slechts een tijdelijke terugslag betrof en, in essentie, een kortstondige doch ongegronde angst onder beleggers weerspiegelde. Dit is de reden dat de goudprijs na een rally weer langzaamaan terugvalt.
Maar gaat het wel zo goed?
Ik wil deze week graag één interessante grafiek met u delen. U weet uiteraard dat ik veelvuldig heb aangegeven dat Trump’s belastingverlaging weinig zoden aan de dijk zet. (Althans, met betrekking tot de groei van de economie, in tegenstelling tot de groei van de Amerikaanse staatsschuld!) Voor groei op de middellange termijn zijn investeringen (in kapitaalgoederen) van groot belang.
Ook weet u wellicht dat de economische groei – zowel in de Verenigde Staten als elders, in Europa en China bijvoorbeeld – aan het verzwakken is. Nu lijkt het erop dat hier geen verandering in zal komen.
Neem de volgende grafiek met de (maand-op-maand) groei in kapitaalinvesteringen, exclusief defensie. Wat zien we? Voor het eerst sinds 2015 is dit de derde maand op rij dat de groei in kapitaalinvesteringen negatief is – dat wil zeggen, kapitaalinvesteringen nemen af. In plaats van investeringen in nieuwe kapitaalgoederen, worden oude kapitaalgoederen bij het grofvuil gezet – metaforisch gesproken. En dat betekent slecht nieuws voor de economische groei op zowel korte als middellange termijn.
Een belangrijke drijfveer van economische groei blijft achter bij wat de goednieuwsshow in de pers momenteel impliceert. Ik ben ervan overtuigd dat de economische groei voorbij haar hoogste punt is – tenminste voor de huidige economische cyclus die in 2009 aftrapte.