Het is de Week van…
14 maart 2016
Wat? U weet niet wat voor dag het vandaag is? Nou ja zeg! Het gebeurt één keer per jaar en dan nog weet u het niet! Waar ik het over heb? Over de jaarlijkse Week van het Geld in Nederland.
De Week van het Geld
‘In de Week van het Geld worden activiteiten georganiseerd om kinderen te leren omgaan met geld. Veel activiteiten vinden plaats in de klas. Financiële professionals verzorgen op aanvraag gratis gastlessen en workshops op basisscholen door het hele land. Onder andere medewerkers van banken, verzekeraars en de gemeentelijke kredietbanken staan dan voor de klas om kinderen op een leuke manier te leren omgaan met geld.’ Dat is waar het om gaat zoals de bijbehorende website bij het jaarlijkse event vermeldt.
Die Week van het Geld is dus gericht op basisscholen en leent zich daarmee niet echt ervoor aandacht te vestigen en te vragen voor het ECB-beleid. Want het ironische aan het geheel dit jaar is dat luttele dagen voordat heel Nederland stil zou staan bij het onderwerp ‘geld’, de ECB een reeks besluiten hebben genomen die als doel hebben de waarde van ons geld verder uit te hollen. Geldmoord in het kwadraat zeg maar.
Juist omdat het beleid van de ECB cruciaal is voor onze welvaart, zou er eigenlijk ook een Week van het Geld voor alle politici, economen, pensioenfondsenbesturen, analisten, leraren en anderen moeten komen. Wellicht moet ik later dit jaar zo’n week proberen te organiseren. Ik wijs er al jaren op dat het beleid zoals de ECB dat voert niet in ons belang is en ook niet in het belang van de eurozone is. Keer op keer noemde ik allerlei negatieve gevolgen van dat beleid. Niet omdat ik helderziend ben, maar omdat ik mijn monetaire historie ken: daar zitten heel wat lessen verborgen voor het heden en de toekomst. Misschien dat ik maar de publicatie van mijn boek over de Nederlandse monetaire historie en de lessen daaruit voor het heden en de toekomst moet aangrijpen zo’n Week van het Geld voor volwassenen op te zetten (wie trouwens op de hoogte gehouden wil worden… kijk op www.geldmoord.nl/mvmb )
Vandaag begint in Nederland niet alleen de jaarlijkse Week van het Geld, wat ook begint is het tweede jaar van de strijd van de ECB om de waarde van het geld verder te verlagen: de bank is namelijk precies een jaar geleden gestart met op grote schaal geld bijdrukken (het zogeheten QE-beleid).
O, ja, ik zou het bijna vergeten. Wat waren die besluiten van de ECB vorige week dan en waarom zijn ze erg te noemen?
Besluit: Verlaag rente van 0,05 naar 0 procent. Doel: inflatie aanwakkeren.
Betekent in feite de waarde van het geld verder uithollen.
Besluit: Verlaag depositorente van -0,3 naar -0,4 procent. Doel: banken aansporen meer kredieten te verstrekken.
Dé reden waarom onze economieën in het Westen al sinds 2008 in een recessie zitten c.q. hooguit magere groei voortbrengen is het feit dat de schulden veel te hoog waren. Het woord schuldencrisis zegt het al. De ECB wil dus de schuldencrisis oplossen door banken te stimuleren ons allen meer schulden aan te smeren. Logisch…in een paralleluniversum.
Besluit: Introduceer nieuwe leningen voor banken met in het ergste geval 0 procent rente gedurende vier jaar en in het beste geval negatieve rente van -0,4 procent, ofwel de banken krijgen geld toe om kredieten te verstrekken. Doel: banken aansporen meer kredieten te verstrekken.
Behalve wat ik zojuist daarover schreef geldt dat dit beleid de banken een soort supersubsidie geeft (ze krijgen én geld toe van de ECB om van de ECB geld te lenen én de rente van gezinnen/huishoudens aan wie de dat geld uitlenen). Hoe gezinnen die gebukt gaan onder hoge schulden met nog meer schulden opzadelen een beleid dat in het algemeen belang is ofwel maatschappelijk verantwoord monetair beleid is, is mij een raadsel.
Besluit: Koop nog meer staatsobligaties (met 80 in plaats van 60 miljard euro per maand) én begin ook bedrijfsobligaties op te kopen. Doel: het voor bedrijven goedkoper maken geld te lenen om zo economische groei aan te jagen.
Een paar opmerkingen hierover. In de eerste plaats: het grootste deel van de bedrijven uit het euroland is, traditioneel, afhankelijk van bankfinanciering. Hopelijk leidt deze actie van de ECB ertoe dat die afhankelijkheid kleiner wordt, maar wonderen zijn, zeker op de korte termijn, nauwelijks te verwachten.
In de tweede plaats: Het mkb-deel van het bedrijfsleven, dat aantoonbaar voor het leeuwendeel van banen zorgt, zal er weinig aan hebben vermoed ik. Dat deel zou er wel veel aan hebben als de banken de nergensopslaande liquiditeitsopslagen voor mkb-sector zouden afschaffen. Maar dat gebeurt niet. Waarom slaat die opslag nergens op? Het verhaal achter liquiditeitsopslagen is dat de bank ook kosten maakt want die moet zich ook funden op de kapitaalmarkt. Dat is plausibel….in normale tijden. Maar we leven in ánbormale tijden, tijden waarin, om maar wat te noemen, commerciële banken zich ONBEPERKT kunnen financieren bij de ECB tegen 0 PROCENT RENTE!
In de derde plaats: wat voor economische groei op termijn cruciaal is, is dat de overheden die te lang op de pof hebben geleefd, hun leven beteren en hun schulden verminderen zodat ze, zonder die loodzware ketting om, belastingen kunnen verlagen bijvoorbeeld wat de economie een duurzame, stabiele impuls zou geven. Dit ECB-beleid beloont echter dat op de pof leven en zegt tegen overheden in landen zoals Italië: maak je de komende jaren geen zorgen over de hoogte van de rente over je schuld, die houd ik lekker laag. Dan verwachten dat zulke landen werk zouden maken van hervormingen is alsof je werkelijk zou verwachten dat het Belgisch voetbalelftal zijn plaats op het EK in Frankrijk deze zomer binnen vrijwillig zal afstaan aan Oranje omdat België het zo zielig vindt voor de Nederlanders.
In mijn ogen betekent het ECB-beleid dat ieder van ons 2016 voor zichzelf tot het ‘Jaar van het beschermen van zijn geld’ moet uitroepen en ernaar handelen. Weet niet hoe u erover denkt maar ben er wel benieuwd naar.