De zekerheid van uw pensioen en waarom goud de kloof kan overbruggen
24 januari 2020
Het “beste pensioenstelsel ter wereld” staat onder druk. Ondanks dat er collectief meer dan 1500 miljard in de diverse pensioenpotten zit, luiden diverse beleidsmakers de noodklok en worden er steeds meer maatregelen aangekondigd om ons pensioenstelsel “houdbaar” te houden. De maatregelen bestaan uit het aanpassen van rekenrente, het verhogen van de inleg door deelnemers en de pensioenleeftijd, indexatie van de uit te keren pensioenen te verlagen of geheel over te slaan.
Toezicht door DNB
Artikel 135. Eisen ten aanzien van beleggingen
- Een pensioenfonds voert een beleggingsbeleid dat in overeenstemming is met de prudent-person regel en met name gebaseerd is op de volgende uitgangspunten:
- de waarden worden belegd in het belang van aanspraak- en pensioengerechtigden; en
- beleggingen in de bijdragende onderneming worden beperkt tot ten hoogste 5% van de portefeuille als geheel, en ingeval de bijdragende onderneming tot een groep behoort, worden beleggingen in de ondernemingen die tot dezelfde groep als de bijdragende onderneming behoren, beperkt tot ten hoogste 10% van de portefeuille. Wanneer een groep van ondernemingen aan het pensioenfonds premies betaalt, geschieden beleggingen in deze bijdragende ondernemingen prudent, waarbij rekening wordt gehouden met de noodzaak van een behoorlijke diversificatie;
- de beleggingen worden gewaardeerd op basis van marktwaardering.
- Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden ter waarborging van het prudente beleggingsbeleid nadere regels gesteld.
- De eisen die zijn opgenomen in het eerste lid, aanhef en onderdeel b, en de regels die op grond van het tweede lid worden gesteld ten aanzien van de diversificatie van waarden zijn niet van toepassing op beleggingen in staatsobligaties.
- Een pensioenfonds vermeldt in zijn bestuursverslag op welke wijze in het beleggingsbeleid rekening wordt gehouden met milieu en klimaat, mensenrechten en sociale verhoudingen.
Staatsobligaties
Wat opvalt is dat wordt gesteld dat er noodzaak is voor diversificatie er geen direct verbod instaat voor investeringen in bijvoorbeeld fysiek edelmetaal. Daarnaast is een investering in staatsobligaties vrijgesteld van diversificatie in waarden. Naast dat het artikel dus geen duidelijke motivatie oplevert voor een verbod op aanhouden van goud is het dus tevens zo dat die ene vrijgestelde investering op dit moment een negatief rendement oplevert en de afgelopen jaren juist vermeden had moeten worden. Toch hebben Nederlandse pensioenfondsen gemiddeld zo’n 50% van de totale beleggingen in staatsobligaties geïnvesteerd. Ad Broere schreef er in een column4 over:
“Pensioenfondsen worden ‘dringend verzocht’ om een groter deel van de reserves te beleggen in staatsobligaties, die zoals we weten een negatieve rente opleveren. Waarom? Ik kan er niet iets anders van maken dan dat de problemen van landen om geld uit de markt aan te trekken deels moeten worden opgelost met het ruim voorhanden zijnde Nederlandse pensioengeld. Zelfs Griekenland kan nu lenen tegen een negatieve rente. De ‘dringende verzoeken’ van DNB hebben niets te maken met het belang van de pensioengerechtigden.”
DNB is in de zaak van het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken door de rechter teruggefloten maar de schade was al geleden en na een jarenlange procedure hoefde ook de geëiste en door de Rechtbank van Rotterdam toegekende schadevergoeding van 4.8 miljoen euro niet te worden uitgekeerd5.
Rendement Goud
Pensioenopbouw bij GoldRepublic
Bij GoldRepublic bieden we een unieke manier van investering in fysiek goud aan waarbij u niet alleen de juridisch eigenaar wordt van 100% fysiek goud. U kunt uw posities tevens te alle tijden weer liquide maken door onze innovatieve terugkoop garantie. Mocht u dus op zoek zijn naar aanvulling op uw bestaande pensioen of met een pensioenfonds gebruik willen maken van onze dienst belt u ons dan gerust.
[1] https://www.consultancy.nl/nieuws/17289/nederland-heeft-zesde-grootste-pensioenkapitaal-ter-wereld
[2] https://www.telegraaf.nl/financieel/1336543/waarom-goud-kopen-voor-uw-pensioen
[3] https://wetten.overheid.nl/BWBR0020809/2020-01-01#Hoofdstuk6
[4] https://adbroere.nl/web/nl/columns/de-scheve-gouden-schaats-van-dnb.php
[5] https://www.volkskrant.nl/economie/dnb-hoeft-toch-niet-te-betalen-in-goudzaak~b6abb4b6/
[6] https://www.goldrepublic.nl/goudprijs?period=20year&units=toz¤cy=EUR&type=candle