Wat dat geluid is? De deur voor de renteverhogingen die stevig dichtklapt!
18 april 2016
Al heel lang is mijn stelling dat de centrale banken zoals de Fed en de ECB niet op tijd hun rentes zullen verhogen en wanneer ze ermee beginnen, ze dat zeker niet eens half zo snel zullen doen als dat ze die rentes verlaagd hebben. Dat te laat en daarna te langzaam in actie komen zal volgens mij in de toekomst tot hoge inflatie leiden.
De Fed levert real time bewijs dat die stelling ergens op sloeg en slaat. De bank verhoogde de rente veel later dan ze, impliciet, had beloofd. Wat de Fed namelijk beloofde was om geld lenen duurder te maken wanneer de werkloosheid 6,5 procent zou bedragen. Die daalde echter ver ónder 6 procent en de fed funds bleef toch op 0 procent liggen. Pas eind vorig jaar trok de Fed die rente iets omhoog en het tempo van verdere renteverhogingen, if any, is zeer langzaam te noemen. De eerstvolgende wordt verwacht in juni dit jaar, maar ik moet nog zien of de Fed dat wel aan zal durven.
Over mijn twijfels of de Fed wel door zal gaan met renteverhogingen dit jaar, heb ik al eerder geschreven. Sinds deze week ben ik er extra zeker van dat de Fed de officiële rente dit jaar nog hooguit één keer zal verhogen. Die extra overtuiging heeft te maken met iets wat zich in Washington, maar níet bij de Fed, heeft afgespeeld.
Eerder deze week publiceerde namelijk het Internationaal Monetair Fonds, dat net als de Fed zetelt in de Amerikaanse hoofdstad, zijn nieuwe groeivoorspelling voor de wereldeconomie. De nieuwe voorspelling is 3,2 procent groei dit jaar, gevolgd door 3,5 procent groei volgend jaar. Dat is in beide gevallen een neerwaartse bijstelling van de groeivooruitzichten: niet alleen vergeleken met de laatste editie, uit oktober vorig jaar, maar ook vergeleken met de tussentijdse update uit januari dit jaar. Voor zowel de Amerikaanse als de economie van de eurozone zijn de groeiverwachtingen omlaag bijgesteld.
En alsof dat niet voldoende slecht nieuws was, wemelt het in het rapport van waarschuwingen over allerlei risico’s die ervoor kunnen zorgen dat de groei nog lager uitkomt. De kans dat de economische groei aanmerkelijk lager zal uitkomen, is veel hoger dan de kans dat de groei voor een positieve verrassing zal zorgen, is dan ook de sombere conclusie van het IMF. Nee, als je depressief wilt worden, dan moet je het World Economic Outlook van het IMF van deze week lezen.
In mijn ogen doet het IMF-rapport daarmee de deur voor verdere renteverhogingen, of minstens meer dan één verhoging van de rente in de VS, stevig op slot. De Fed, die zich al zorgen maakt over de ontwikkeling van de wereldeconomie en de invloed daarvan op de Amerikaanse, gaat in een omgeving waarin de groei in de wereld én in de VS lager uit zal komen met een grote kans dat het allemaal nog minder fraai uit zal zien dan het redelijk belabberde vooruitzicht nu, niet de rente 2, 3, of 4 keer verhogen.
Voor de ECB betekent dat allemaal dat de eerste renteverhoging pas ergens in 2018, en dan ook als alles meezit, te verwachten is. Ik heb het al vaker geschreven en ik blijf het herhalen: de historie leert ons onomwonden dat te lang de rente laag houden vroeg of laat leidt tot hoge inflatie. Het kan natuurlijk zijn dat het deze keer anders zal zijn…de vraag die u zichzelf moet stellen is: durf ik die gok te wagen?