Dit is hoe goed de economie draait
11 januari 2019
Paniek op de beurs: bedrijven komen weer naar buiten met de laatste kwartaalcijfers, welke niet uiterst fraai blijken te zijn. Misschien zegt de rentecurve meer dan de Fed-economen en menig journalist menen?
Deze bedrijven kondigden slecht nieuws aan
- Apple stelde haar omzetverwachtingen naar beneden (en trok de gehele beurs omlaag), voor het eerst in liefst 16 jaar;
- Het beroemde Macy's gaat niet goed en deed een winstwaarschuwing, met de grootste daling van haar aandeel ooit ten gevolg;
- De boekengigant Barnes and Noble deed een winstwaarschuwing en stelde de verwachte winstcijfers naar beneden bij;
- FedEx - in zekere zin een belangrijke indicator van de economie - deed een winstwaarschuwing;
- American Airlines deed een winstwaarschuwingen en trok de koersen van de gehele luchtvaartsector mee naar beneden;
- Delta Airlines deed ook een duit in het zakje en stelde de winstverwachtingen bij naar beneden;
- Kohl's maakte bekend dat de winkelomzet keldert;
- Autofabrikant Ford maakte bekend in duizenden banen te snijden in Europa;
- Concurrent Jaguar maakte bekend dat het 10% van haar werknemers op straat zal zetten;
- Vermogensbeheerder BlackRock maakte bekend dat het 500 banen zal opdoeken;
Kortom, in bijna iedere industrie is het raak. Van transport tot de auto-industrie en van retail tot tech.
En dat is niet alles, want ook op macroniveau zijn de data niet geruststellend. Vorige week hebben we kort aangehaald dat China hard op weg is naar een groeivertraging – een vertraging die de Chinezen op miraculeuze wijze wisten te vermijden in 2015/2016.
Maar niet alleen China staat er niet bepaald goed voor; de Duitse economie vertraagt, de Verenigde Staten kent haar problemen met bijvoorbeeld de vastgoedmarkten van grote steden, zoals New York, die voorbij hun hoogtepunt zijn en dalen, en vele opkomende markten zitten in de problemen (Mexico houdt al rekening met een lagere economische groei, maar zelfs die lijkt nog optimistisch te zijn daar de inflatie uit de hand loopt en de rentecurve invers is).
De (wereld)economie draait niet goed: nu is Duitsland aan de beurt
Zo bericht Wall Street Journal: "De mogelijkheid van een recessie in de grootmacht van het Europese continent voorspelt niet veel goed voor de rest van de Eurozone, welke recent geraakt werd door de gewelddadige protesten in Frankrijk en een gespannen strijd met betrekking tot de Italiaanse staatsschuld."
Met een Brexit (en mogelijk een ‘harde’ Brexit) daarbij opgeteld, betekent dat de Nederlandse economie het zwaar te verduren zal krijgen dit jaar.
Aan de andere kant van de oceaan gaat het niet veel beter: de Amerikaanse vastgoedprijzen dalen voor het eerst sinds lange tijd. Zelfs het beroemde Chrysler-gebouw staat te koop. En ook in Canada – een vastgoedmarkt die bijna onbreekbaar leek – begint duidelijke scheuren te vertonen.
Daarbij komt China, die we vorige week al hebben genoemd. Ik schreef vorige week: “In China staan alle seinen op rood: de retail-omzet groeit op het laagste ritme in 10 jaar, de rek is uit de vastgoedmarkt, autoverkopen zijn dalende, de consumptiebelasting die de Chinese overheid ophaalt denderde omlaag, de winsten daalden, en de inkoopmanagersindex (PMI) staat onder de 50, wat een contractie aanduidt.”
Kortom, de belangrijkste economieën ter wereld stuiten op problemen.
Fed-voorzitter Jerome Powell heeft daarom geen andere keuze om af te wachten totdat er meer data naar buiten komt. Maar mijn verwachting is dat in juni – wanneer, zo speculeren sommigen, Powell opnieuw een renteverhoging overweegt – die data eerder slechter dan beter zal zijn.
Aan de andere kant, heeft Powell niet de directe controle over rentestanden. Dat betekent dat, ook al verhoogt Powell de rente niet, kortlopende marktrentes op financiële markten gewoon stug kunnen doorstijgen. De term QE4 zal in de tweede helft van het jaar wel weer steeds vaker vallen.