Dollar verslaat overige munten, maar goud verslaat de dollar
9 augustus 2019
Koning dollar is de afgelopen twaalf maanden onttroond door goud, dat inmiddels met 25% steeg in een jaar tijd. Afgelopen week werd de week van de dollar genoemd: de meeste valuta’s daalden ten opzichte van de Amerikaanse munt. Dit leidde er zelfs toe dat president Trump en zijn administratie de Chinezen nu betichten van “wisselkoersmanipulatie”.
Wat er ook aan de hand mag zijn, de prestaties van de dollar verbleken bij de prestaties van goud. Dit was niet de week van de dollar, maar de week van goud, dat door de $1500 dollar per troy ounce barrière denderde, het hoogste niveau in zes jaar tijd. Het is goud dat de klok slaat, en momenteel laten zowel de obligatiekoersen (Amerikaanse staatsobligaties), wisselkoersen (de Amerikaanse dollar) als de goudkoers zien dat de economie zware tijden staat te wachten.
China manipuleert wisselkoers van de yuan? Dacht het niet
“Wisselkoersmanipulatie!”, schreeuwde Donald Trump uit op Twitter. “De Chinezen manipuleren altijd de wisselkoers!” Ten koste van arbeiders, fabrieken en boeren, aldus de Amerikaanse president.
Dat is leuk en aardig, en goed voor een mooie soundbite, maar de werkelijkheid ligt anders. De Chinezen kochten vroeger in grote hoeveelheden Amerikaanse staatsobligaties op om de wisselkoers – die anders zou appreciëren – in lijn met de dollar te houden. Wanneer de yuan onder druk stond, verkocht de Chinese PBoC een deel van deze dollaractiva om de koers niet te veel te laten vallen. Prima, noem dat wisselkoersmanipulatie, al is zelfs dat tamelijk overdreven.
Het probleem is echter dat de Chinezen deze wisselkoerspolitiek al lang achter zich heeft gelaten. Pakweg vijf jaar geleden stopte de PBoC met het naar beneden drukken van de dollar-yuan wisselkoers.
Dit betekent het volgende: de recente daling van de yuan is geen teken van wisselkoersmanipulatie. Verre van. De recente daling van de yuan is een teken van dollarsterkte, die niet alleen in China wordt gevoeld maar ook in de vele andere werelddelen. Dit kunnen we bijvoorbeeld terugzien in de dollarindex-koers (de zogenaamde dollarindex is een mandje van verschillende buitenlandse munten).
Dollarsterkte dus.
Maar goud overschaduwt de dollar
Maar deze recente dollarsterkte viel in het niet bij de recente goudsterkte. Zoals u ook in bovenstaande grafiek kunt zien, daalde de dollar – terwijl de dollar steeg ten opzichte van andere nationale munten – ten opzichte van de goudkoers. Dat wil zeggen, de goudkoers steeg harder dan de dollarkoers.
En dat is niet gebruikelijk. Normaal gesproken, wanneer de dollar sterker wordt, daalt de goudkoers. Maar niet dit keer. Ditmaal werd de dollar sterker, maar steeg de goudkoers.
Of zoals Peter Schiff het stelde:
“Alles wat je in de media hoort over de sterke dollar is ten opzichte van een aantal andere munten. Maar je kan geen sterke dollar hebben wanneer de goudprijs stijgt zoals nu. We hebben een zwakke dollar. Het is alleen uitgerekend zo dat we ook een zwakke yuan, zwakke euro en een zwakke yen hebben, omdat al deze munten aan het dalen zijn ten opzichte van goud.”
De Amerikaanse centrale bank lijkt echter de weinig aan de huidige tendens te kunnen doen. Ze verlaagde de rente – zoals verwacht – en komt wellicht met een verdere renteverlaging dit jaar. Maar dat was niet genoeg om de omkerende rentecurve, alsmede de rap stijgende goudprijs, tegen te gaan. Ook de Fed kan het tij niet keren. En dat betekent dat crisistijd na bijna tien vette jaren.