ECB-bestuursleden moeten skin in the game hebben!
15 april 2022
Sneeuw op 1 april in Nederland is vrij bizar te noemen. Hetzelfde gevoel heb je ook, althans ik, als je even rond gaat neuzen op de website van de Europese Centrale Bank (ECB). Onder het kopje ‘uitleg’ lees je bijvoorbeeld: ‘Zullen de euro’s in je zak morgen evenveel waard zijn als vandaag? Hier bij de ECB werken er eraan om ervoor te zorgen dat het antwoord een volmondig ‘ja’ is.’ En iets verderop: ‘we willen niet dat prijzen zo hard stijgen dat jouw geld zijn waarde verliest’ met als afsluiter: ‘we zullen er alles aan doen voor lage inflatie te zorgen’.
11.9%
In Nederland is een euro in maart 11,9 procent minder waard geweest dan in dezelfde maand vorig jaar. In de hele eurozone gaat het om een inflatiepercentage van 5,9 procent. Dat percentage zal de komende maanden verder stijgen.
Manipuleren
De ECB doet ondertussen haast niets ertegen. Nu is het wel zo dat een groot deel van die hoge inflatie door eenmalige factoren wordt veroorzaakt. Maar kijken we door die eenmalige effecten heen, dan zien we overduidelijk dat de inflatie structureel hoger ligt dan voorheen én dat de druk eerder opwaarts dan neerwaarts is.
Zo bezien is het nog wellicht te begrijpen dat de ECB de rente nu niet verhoogt. Maar wat niet te begrijpen is, is dat de bank ook niet duidelijk aangeeft daar in de nabije toekomst mee te zullen beginnen. Dat is onverantwoord beleid omdat de bank daarmee riskeert dat de inflatie langdurig te hoog blijft.
Wat ook niet te begrijpen is, is dat de bank niet onmiddellijk stopt met het op grote schaal opkopen van staats- en bedrijfsobligaties. Nog steeds spendeert de ECB tientallen miljarden euro per maand eraan, wat het inflatievuurtje alleen maar aanwakkert.
Maar dan lees je een toespraak van een van de bestuurders van de bank, de ECB-hoofdeconoom Philip Lane, en wordt het allemaal duidelijk waarom de bank doet wat ze doet.
In een muntunie zonder een gemeenschappelijke staatsobligatie, komt het voor dat beleggers naar veilige activa vluchten. Zij laten het minder betrouwbaar papier links liggen, waardoor de renteverschillen tussen de sterke en zwakke eurolanden toenemen. Dat is destabiliserend en moet de ECB wel optreden om de markt te stabiliseren, zoals Lane dat noemt. Wat voor hem ‘stabiliseren’ is, is in mijn ogen niets anders dan ‘manipuleren’.
Skin in the game
Lane rept echter met geen woord dat dat allemaal niet zou spelen als de eurolanden vanaf het begin de Europese begrotingsregels in acht hadden genomen. Dan waren de schulden van Italië en andere zwakke eurolanden lager geweest nu en speelde het probleem waar Lane het over heeft, veel minder een rol. Een centrale bankier die zegt dat de centrale bank de spreads in de hand moet houden…het is in mijn ogen reden voor ontslag op staande voet. De kans is echter groter dat hij op termijn geridderd zal worden door verschillende eurolanden.
Voor beleggers is het bovenstaande van belang, omdat we tussen de regels door erin kunnen lezen dat de bank nog lang zal blijven doorgaan met het opkopen en dat ze, als de spreads te snel toenemen, dat opkopen zelfs kan opvoeren. Wat de inflatie ook doet.
Het verlagen van de rente naar 0 procent en op grote schaal opkopen van staats- en bedrijfsobligaties, is het beleid dat de ECB voert om de crisis te bestrijden. Het zijn crisistijden en dan worden uitzonderlijke maatregelen getroffen, wat tot op zekere hoogte begrijpelijk is. Maar als weer toch al bezig zijn, mag ik ook eentje voorstellen? Welke? Dat we vanaf vandaag en net zo lang totdat de inflatie naar 2 procent op jaarbasis gezakt is, het loon van alle ECB-bestuursleden gelijkstellen aan het modale inkomen van hun land van afkomst. En zelf voor onder meer huur van hun onderkomen opdraaien. Eens kijken of ze ook dan die hoge en stijgende inflatie blijven bagatelliseren en downplayen. Skin in the game, dát is wat nodig is als we het over de ECB hebben.