Edelmetaal en de roebel: twee vergissingen die u niet mag maken
19 december 2014
De afgelopen weken stonden de kranten bol van misvattingen over de prijzen van edelmetaal en de koers van de Russische roebel. Dit is het gevolg van selectieve waarneming. De berichten doen namelijk voorkomen alsof de roebel de enige munt is die in een vrije val is geraakt en alsof goud- en zilverprijzen de enige grondstoffen zijn die dalen.
Edelmetaal en de roebel: twee vergissingen die u niet mag maken
De afgelopen weken stonden de kranten bol van misvattingen over de prijzen van edelmetaal en de koers van de Russische roebel. Dit is het gevolg van selectieve waarneming. De berichten doen namelijk voorkomen alsof de roebel de enige munt is die in een vrije val is geraakt en alsof goud- en zilverprijzen de enige grondstoffen zijn die dalen. Vandaag laat ik zien dat de Russische roebel niet de enige munt is die daalt. Hetzelfde geldt voor goud en zilver. Zij zijn niet de enige grondstoffen waarvan de prijzen dalen. Wat is het verband tussen deze dalende valuta en grondstoffen? En waarom zijn deze twee inzichten belangrijk voor onze beleggingskeuzes?
Alle grondstoffen dalen
De dagbladen staan vol over de dalende edelmetaalprijzen. Daarnaast is het niemand ontgaan dat de olieprijs daalt. Maar dat zijn niet de enige grondstoffen die dalen. Zie hier de prijsgrafiek sinds 1 januari 2011 van de Bloomberg Commodity Index (die uit 22 grondstoffen bestaat):
(bron: Google Finance, klik voor vergroting)
We kunnen uiteraard ook de losse onderdelen van de grondstoffenindex bekijken. Kijk bijvoorbeeld naar landbouwprijzen:
Of naar de katoenprijs:
De suikerprijs:
De koperprijs:
De aluminiumprijs:
En ten slotte de nikkelprijs:
Het moge duidelijk zijn. Goud, zilver en olie zijn niet de enige grondstoffen waarvan de prijzen dalen. Uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals cacao, dat dit jaar flink steeg. Maar dit zijn uitzonderingen op de regel. De algemene trend is duidelijk. Sinds 2011 zijn het geen goede jaren geweest voor grondstofbeleggers.
Alle valuta van opkomende en olieproducerende landen dalen
Het volgende punt dat ik wilde maken is dat niet alleen de roebel daalt, maar dat vele andere valuta ook in zwaar weer zijn gekomen. Nu uit zich dat niet altijd in eenzelfde koersdaling als in het geval van de roebel, maar evengoed in spanningen van een andere aard op de valutamarkt. Zie hier de recente koersdaling van de Russische roebel:
Neem de Chinese renminbi. De Chinezen zagen zich genoodzaakt om dollarreserves te verkopen om de daling van de yuan tegen te gaan. Maar inmiddels zijn de Chinezen daarop teruggekomen. Zij laten de munt nu wat vrijer, wellicht deels omdat de markt de yuan onder druk zet. Ondanks de koppeling tussen de yuan en de dollar, daalde de Chinese munt immers met 2%. De CNYUSD kan volgens een analist van HSBC de komende tijd verder dalen.
Zie in de volgende grafiek ook hoe bijvoorbeeld de munt van het grondstofrijke Canada verzwakte:
Ook de Mexicaanse munt ging onderuit toen onder andere de olieprijs daalde:
Andere olieproducerende landen als Noorwegen, Kazakhstan en zelfs Saoedi-Arabië hadden evengoed last van lagere olieprijzen. Hun munten gingen eveneens onderuit (kortstondig in het geval van de Arabische oliestaat).
Hieruit kunnen we ook opmaken dat de reden dat deze valuta en/of de aandelenmarkten van deze landen in zwaar weer zijn geraakt, gezocht dient te worden in de grondstoffen.
Wat doe ik met deze informatie?
Kortom, al het nieuws dat u leest over de dalende roebel en de dalende olie- en goudprijs zijn slechts symptomen van een algemene daling van grondstoffenprijzen en de valuta van grondstofproducerende landen. Maar terwijl de kranten volstaan over Rusland en olie, loopt u het risico de algemene trend te missen.
Met deze informatie kunnen we ons op het ‘grotere plaatje’ richten. Verstandige beleggers doen dit. Zij laten zich niet in de luren leggen door dagelijkse koersveranderingen.
Aandelen gaan vaak gezamenlijk omhoog en omlaag. Hetzelfde geldt voor grondstoffen. Deze algemene tendensen van beleggingsklassen worden ook wel ‘seculaire bewegingen’ genoemd. Dit zijn koersbewegingen die zich ontvouwen over de langere termijn (denk aan twintig jaar). Wij maken maar een aantal van deze trends mee in ons leven.
Met deze informatie kan onze enige conclusie zijn dat de grondstoffenmarkt een correctie ondergaat in een langjarige seculaire ‘stierenmarkt’ (stijgende markt). In dat opzicht zijn dit de uitgelezen momenten om in grondstoffen te beleggen. De meest toegankelijke optie voor de Nederlandse belegger is fysiek edelmetaal dat in tegenstelling tot vaten olie en suikerkorrels niet vergaat. U zult met de edelmetalen in een prima positie verkeren om te profiteren van een heropleving van stijgende grondstofprijzen.