Een onstabiele periode doet goud glanzen
10 januari 2020
De investeerder in edelmetaal heeft een aantal zeer volatiele weken achter de rug waarbij er niet direct zicht op rustiger vaarwater is. Wat is de oorzaak van de onrust en is dit het begin of is de storm net begonnen?
Midden-Oosten onrust
Uiteraard zal iedereen inmiddels weten dat de onrust in het Midden-Oosten voor opwaartse druk van de goudkoers heeft gezorgd waarbij de afgelopen week zelfs een aantal keren een nieuwe recordprijs is bereikt als we goud meten in euro’s. Gemeten in dollars bereikte de prijs kort de 1600 dollar waarmee een nieuw 8-jarig record is gevestigd.
Iran
Nadat bleek dat de Verenigde Staten en Iran waarschijnlijk toch geen openlijke oorlog met elkaar zullen voeren is de koers van het edele metaal ook weer iets gedaald maar met een koers van gemiddeld 1550 dollar per ounce is een belangrijke barrière voor de prijs van goud doorbroken en de toon voor 2020 gezet.
Toon maakt de muziek
En die toon leidt een melodie van explosieve reacties op nieuws dat de aandelenmarkten kan beïnvloeden en waarin goud en andere grondstoffen direct stijgende koersen vertonen als er zich iets lijkt voor te doen dat risico kan opleveren. De black swans lijken overal zichtbaar.
Black Swan
Een term die in de financiële sector veel wordt gebruikt voor situaties die fors, onberekend en onverwacht risico kunnen opleveren voor bestaande situaties is de zogenoemde Black Swan. Zowel de term als voor welke situatie deze een metafoor is lijkt in toenemende mate de reactie van de markt te bepalen. En wanneer dat het geval blijkt is voorzichtigheid geboden. Ieder risico kan in zulke gevallen een kettingreactie te weeg brengen zoals we die in de recessie van 2008 hebben ervaren.
BNR
Dat gaat ook in de media niet onopgemerkt en ook bij GoldRepublic merken we dat. Niet alleen door de ongekende drukte maar ook doordat we deze week werden benaderd door BNR om onze analyse en expertise te delen over de beweging in de goudprijs. Namens GoldRepublic mocht ik als edelmetaal specialist toelichting geven welke u hier kunt terugluisteren. https://www.bnr.nl/player/archief/20200107165400240
Fundamentele analyse toont blijvende onrust
De prijs van goud is vanaf nieuwe records iets teruggelopen maar aan de fundamentele onrust lijkt daar weinig reden toe. Negatieve rente, ongekende schuldenbergen en kwantitatieve verruiming door centrale banken zijn allen noodsignalen die erop wijzen dat de macro-economie in forse problemen terecht lijkt te komen.