Fed-beleid in 2017: een deja-vu van 2016?
16 december 2016
De goudprijs zit al enkele weken in de hoek waar rake klappen vallen. Kostte een troy ounce begin november nog iets meer dan $ 1.300, inmiddels bedraagt de prijs circa $1.130. Een sterkere dollar – EUR/USD is gedaald van ongeveer 1,12 begin oktober naar circa 1,04 nu – en het vooruitzicht op een serie renteverhogingen door de Fed zijn de belangrijkste redenen voor die daling.
Meer renteverhogingen?
Het ziet er op het eerste gezicht ook sterk naar uit dat beide krachten de goudprijs parten zullen blijven spelen in 2017. Dit zeker na de vergadering van het rentecomité van de Fed eerder deze week. De centrale bank verhoogde niet alleen de officiële rente met 0,25 procentpunt, zoals verwacht, maar uit de verwachtingen van de leden ervan (de zogeheten dot-plot) voor de rentestand in 2017 bleek dat die rente drie keer omhoog zal gaan volgend jaar. Dat is meer dan de vorige verwachting, toen er maar twee renteverhogingen in de boeken stonden.
Het zou mij echter niet verbazen als we in 2017 een soort deja-vu beleven op dit gebied. In december 2015 verhoogde de Fed de rente ook met 0,25 procentpunt. Uit de dot-plot bleek toen dat de centrale bank de rente in 2016 nog eens vier keer zal opkrikken. Daar is niets van terecht gekomen; de rente is welgeteld één keer verhoogd dit jaar. Ik zie een paar redenen waarom het zeer waarschijnlijk is dat de officiële rente in de VS in 2017 niet zo sterk omhoog zal gaan als dat vele analisten nu denken.
Druk op de Euro
Het vooruitzicht op een mogelijk sterke neerwaartse druk op EUR/USD door de verkiezingen en mogelijke goede scores van de anti-euro partijen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en misschien ook Italië is een van die redenen. Een nog sterkere dollar zou zowel de economische groei als de inflatie in de VS omlaag drukken, niet iets waar de Fed op hoopt.
Dan is er nog grote onzekerheid over wat voor economisch beleid de nieuwe President zal voeren. Daar is geen zinnig woord over te zeggen, ook omdat President Trump zelf niet lijkt te weten wat hij precies wil doen op dat gebied. Over de gevolgen van de maatregelen die hij zal nemen is het dan ook onmogelijk te gissen laat staan er enige analyse op los te laten. Te midden van die onzekerheid ligt het niet echt voor de hand dat de Fed op een renteverhogingstour zal gaan.
Trump en de Fed
Nu we het toch over Trump hebben: hij heeft tijdens de verkiezingscampagne onder meer gezegd een hogere officiële rente wenselijk te vinden en zich niet te kunnen vinden in het monetaire beleid zoals de Fed dat voert. Op basis daarvan concluderen veel analisten dat Trump de samenstelling van het Fed-bestuur zodanig zal veranderen dat er veel leden zullen zijn die zullen pleiten voor hogere rentes. Ik moet het nog zien echter. Vergeet niet dat Trump die uitlatingen over dat een hogere rente nodig is, heeft gedaan tijdens de verkiezingscampagne. Nu hij de nieuwe President is, vraag ik me af of hij nog steeds zo blij zou zijn met een serie renteverhogingen. Zijn plannen voor omvangrijke infrastructurele investeringen zouden daardoor veel duurder uitpakken en de rentelasten van de Amerikaanse overheid zouden ook fors stijgen waardoor er geen geld zou zijn voor andere voornemen die Trump heeft op economisch gebied.
Dit zijn zomaar enkele factoren die er, in mijn ogen, voor kunnen zorgen dat de Fed haar rente in 2017 misschien maar één keer verhoogt, net zoals de bank dat in 2015 en 2016 heeft gedaan.
Voorts is er iets belangrijks op te merken over die gewijzigde verwachting uit de dot-plot, van twee naar drie renteverhogingen in 2017. Maar dat is iets voor een volgend artikel. Houdt de site volgende week in de gaten.