Fed hint op structureel ruim monetair beleid in de VS
14 juli 2017
Zoals bekend is de Fed bezig met het verhogen van de officiële rente. Dat is een belangrijke ontwikkeling onder meer omdat het op de wat korte termijn van grote invloed is en kan blijven voor de koers van EUR/USD, om maar wat te noemen. Ook de invloed van de renteplannen van de Fed op de markt van edelmetalen is niet gering. Het is geen toeval dat de prijzen van goud en zilver zijn gedaald nu het de vraag is hoe vaak de Fed de rente zal verhogen in de komende twaalf maanden en niet óf de bank geld lenen duurder zal maken.
Natuurlijk, de centrale bank opereert uiterst voorzichtig daarbij - uit vrees dat de economie die hogere rente niet aan zou kunnen. Ik heb eerder en meermaals geschreven waarom het vrijwel zeker is dat de Fed dat proces van rente verhogen niet zal versnellen en zelfs het allemaal nog rustiger aan kan doen dan de markt nu op rekent (namelijk nog één renteverhoging dit jaar en vervolgens in zowel 2018 als 2019 drie keer).Deze week hebben we een bevestiging van die analyse gekregen van niemand minder dan de baas van de Fed, mevrouw Janet Yellen.
Tijdens haar halfjaarlijkse voordracht in het Amerikaanse parlement zei Yellen dat de aanhoudend lage inflatie in de VS ervoor kan zorgen dat de bank haar voornemens voor nog één renteverhoging dit jaar en drie renteverhogingen in 2018 heroverweegt.
Deur open
Yellen brengt veel tijd door met onderzoeken of de lage inflatie in de VS vooral door tijdelijke factoren wordt veroorzaakt of dat er structurele krachten zijn die de geldontwaarding te laag houden voor de Fed. De centrale bank streeft naar 2 á 2,5 procent inflatie per jaar. Op het moment bedraagt de inflatie in de VS 1,6 procent.
Hiermee zette Yellen de deur open voor de mogelijkheid dat de Fed de officiële rente in de komende twaalf maanden aanmerkelijk minder zal verhogen dan de markt nu denkt en ingeprijsd heeft. Vandaar dat haar opmerkingen tot dalende langetermijnrentes, hogere aandelenkoersen en een zwakkere dollar hebben geleid.
Het vooruitzicht van minder renteverhogingen dan de markt verwacht, betekent namelijk dat de dollar minder aantrekkelijk is. Houders van greenbacks krijgen er minder rendement op. Aandelen daarentegen spinnen er garen bij: een langdurig ruim monetair beleid betekent dat er veel geld blijft vloeien naar de aandelenmarkt, bijvoorbeeld omdat sparen niks blijft opleveren.Rentelat ligt lager
Die opmerking van Yellen over de Amerikaanse inflatie betekent dat de markt met nog meer belangstelling zal uitkijken naar de maandelijkse inflatiecijfers in de VS en elke keer weer minutieus zal nagaan wat allerlei indicatoren over inflatie, denk aan producentenprijsindex bijvoorbeeld, ‘vertellen’ over het toekomstige verloop ervan. Immers, wat de Fed wel of niet zal doen met de rente hangt ervan af.
En dan was er nog een zeer belangrijke opmerking van Yellen, die van groot belang is voor iedereen die een inschatting probeert te maken over het beleid van de Fed in de komende jaren.
Yellen zei namelijk dat niet veel renteverhogingen nodig zijn om de officiële rente van de Fed nar het zogeheten neutrale niveau te brengen. Dat is het niveau waarbij het monetaire beleid de economie afremt noch aanjaagt.
Dit is belangrijk, omdat het betekent dat een terugkeer naar de rentestanden van vóór de crisis, lees ruim 6 procent, zeer onwaarschijnlijk is. Immers, als we ‘niet veel renteverhogingen’ opvatten als bijvoorbeeld 5 renteverhogingen van in totaal 1,25 procentpunt en in de wetenschap dat de officiële rente op het moment op 1,25 procent staat, dan zegt de Fed-baas in feite dat de renteteller wel eens op ongeveer de helft van het pre-crisis niveau kan stoppen.
Als we aannemen dat de inflatie wél naar het pre-crisis niveau terug zal keren, namelijk circa 2,5 procent, en de economische groei zo tussen 1,5 en 2 procent zal bedragen, dan betekent het bovenstaande dat de kans groot is dat het monetaire beleid in de VS eerder te ruim dan te krap zal zijn, voor een lange tijd.
Geschiedenis leert ons dat edelmetalen in zo’n omgeving goed gedijen. Let op: dit betekent niet dat ze in waarde niet kunnen dalen en dat zo’n dalende fase best enige tijd kan duren. Máár als geschiedenis enigszins maatgevend is, dan zouden edelmetalen in zo’n omgeving eerder stijgen dan structureel dalen. Uiteindelijk geldt namelijk dat inflatievooruitzichten cruciaal zijn. Op middellange termijn wordt inflatie door niets anders dan een te ruim monetair beleid veroorzaakt.