Fed-tactiek: eerst een schwalbe en nu tijdrekken
13 november 2015
De Fed heeft het maximale gehaald uit het spelletje 'hoe lang kunnen we de rente op 0 procent houden zonder dat de markten tegen ons gaan werken'. De centrale bank toonde zich in die eerste helft een ware meester in tijdrekken. Het is nu tijd voor de tweede helft. Daarin gaat de bank hetzelfde proberen te doen op een ander gebied, namelijk 'hoe langzaam kunnen we de rente verhogen zonder geel te krijgen voor tijdrekken'. Geel krijgen staat voor het verlies van vertrouwen van de markten dat de Fed de inflatie onder controle zal houden.
De afgelopen dagen hebben verschillende leden van het rentecomité van de Fed luid en duidelijk gezegd dat verwachten dat de Fed de rente na de eerste verhoging vervolgens in een normaal tempo zal verhogen, naïef is.
De zeer invloedrijke president van de regionale centrale bank in New York, William Dudley, gebruikte zijn toespraak in de Economic Club of New York om vooral te onderstrepen dat de Fed niet te hard van stapel moet en zal lopen. 'Na de eerste renteverhoging verwacht ik dat het tempo waarin de Fed de rente zal verhogen, zeer langzaam zal zijn', zei hij.
Zijn twee collega’s in het rentecomité, Charles Evans en James Bullard, bevestigen dat. Evans, van wie bekend is dat hij de Fed-rente in 2015 helemaal niet en in 2016 slechts mondjesmaat wil verhogen, herhaalde zijn voorkeur in een toespraak en zei dat de Fed-rente eind 2016 niet hoger moet zijn dan 1 procent.
Van Evans en Dudley is bekend waar zij in monetaire beleidstermen staan. Vandaar dat de opmerkingen van James Bullard zeer belangrijk zijn. Bullard is namelijk voorstander van renteverhogingen. Wanneer hij zegt dat het rentecomité de rente veel langzamer zal verhogen dan wat je zou verwachten naar aanleiding van de eerdere periodes van renteverhogingen, dan wéét je dat hij in feite zegt: als ik naar mijn collega’s in het rentecomité kijk en ze aanhoor dan weet ik zeker dat we als Fed de rente tergend langzaam zullen verhogen.
Van de voorzitter Janet Yellen is al langer bekend dat zij het liefst de rente nog langer op 0 procent wil houden, iets wat de tweede man van de Fed, Stanley Fisher, helemaal niet erg zou vinden.
De reden waarom de Fed een heus PR-offensief inzet om alles en iedereen te laten weten dat de bank de officiële rente maar langzaam zal verhogen, is dat de bank er als de dood voor is dat beleggers anders het idee krijgen dat de rente veel sneller omhoog zal gaan. Dat zou de afgelopen maanden toch al fors sterker geworden dollar, nog sterker maken, wat op zijn beurt de Amerikaanse inflatie én economische groei onder neerwaartse druk zou zetten.
Ik heb al eerder uitgebreider geschreven wat het gevaar is op de middellange termijn: verhoog de rente te langzaam terwijl de economie groeit, en je riskeert dat de inflatie verder zal stijgen dan wat je als de Fed wil. Wat ieder van ons zich moet afvragen is: durf ik er blind op te vertrouwen dat de Fed de inflatie laag zal kunnen houden en, belangrijk, zal de bank hard ingrijpen mocht de inflatie veel verder stijgen dan de Fed wil?
Van het antwoord op die vraag, hangt af of en welke maatregelen te nemen om je vermogen preventief te beschermen.