Heeft technische analyse weinig toegevoegde waarde?
13 juni 2014
Uit onderzoek van de Utrecht University School of Economics is afgelopen week gebleken dat beleggers er verstandig aan doen om geen technische analyse toe te passen bij het maken van beleggingskeuzes. Sterker nog, de Universiteit is ervan overtuigd dat technische analyse geen voorspellende waarde biedt terwijl fundamentele beleggingsadviezen juist wél relevant zijn.
Technische analyse?
Technisch analisten doen op basis van onder meer koersen uit het recente verleden stellige uitspraken over mogelijk toekomstig koersverloop.
Of we het hier nou indirect mee eens zijn of niet, mensen lijken zich toch grotendeels te kwalificeren als kuddedieren, dus kunnen behaalde resultaten uit het verleden wel degelijk een bepaalde garantie voor de toekomst bieden. Kijkend naar goud zou dat moeten betekenen dat de koersen op z’n minst weer binnen afzienbare tijd naar oude recordhoogtes terug zou moeten schieten.
Fundamentele vooruitzichten goud nu sterker dan ooit
Fundamentele adviezen zijn doorgaans gebaseerd op de reële waardering van bepaalde bedrijven of goederen. We hoeven niet uit te leggen dat fundamenteel gezien goud pas weer in het geding komt wanneer de westerse landen een structurele oplossing hebben gevonden om hun schulden en tekorten hebben weten aan te pakken. De meest makkelijke manier om schulden te verminderen is door de inflatie op te laten lopen. Erger wordt de situatie nog als blijkt dat dat niet eens met soepel monetair beleid lukt en zelfs de deflatie een steeds groter gevaar blijkt te worden.
Niemand zal bestrijden dat dat dan juist de momenten zijn waarop het heel interessant wordt om goud aan te kopen. De kracht van fysiek goud is immers dat er geen waarde ontleend wordt aan de kwaliteit van de tegenpartij en valuta waarin deze gewaardeerd wordt. Fysiek goud staat los van ons financiële systeem en is daarmee een veilige manier om vermogen van de huidige en nog komende financiële turbulentie te beschermen.
Toch blijft goudprijs onder druk staan
Technisch of fundamenteel, vooralsnog zien we weinig goeds. Sterker nog, de korte termijn vooruitzichten zijn niet bepaald rooskleurig te noemen. Elke keer wanneer de goudprijs doorstijgt boven 1300 dollar, komt er opnieuw een golf van winstnemingen los. Het is nu al wekenlang dat het goud tussen relatief smalle grenzen aan het consolideren is. En dat is voor niemand spannend.
Daar komt bij dat de dalingen van afgelopen week ook slecht te beargumenteren vallen waardoor beleggers onzeker worden. Uiteraard is het weer eens volslagen onduidelijk wie of wat achter de daling van de goudprijs zit, want opnieuw werd er voor een groot bedrag aan goudfutures in de markt aangeboden.
Goudpremies in Shanghai dalen
Welke middelen u aanwendt om uw beleggingskeuzes te verifiëren, we kunnen helaas niet anders dan concluderen dat de huidige goudprijs en de positionering van beleggers nog steeds wijzen op een negatief sentiment. Want zelfs vanuit de vraagkant vallen de resultaten plotseling tegen.
Dat Chinezen dol zijn op goud weten we allemaal. De Chinezen beschouwen goud als een symbool voor het behoud van koopkracht. Wie zich zorgen maakt over de Chinese economie, kan zich hiertegen verzekeren door goud te kopen. Maar het lijkt erop dat zelfs de Chinezen afgelopen week minder gemotiveerd leken om het edelmetaal in te slaan. Ook in China beseffen de kopers dat de goudprijs nog wel eens verder zou kunnen dalen. Het gevolg is dat wegens de gedaalde vraag de goudpremie in Shanghai opnieuw onder druk is komen te staan. Voor baar van 1 kg moet nog een premie van 1,50% boven de in Londen vastgestelde spotprijs betaald worden, terwijl dit percentage eerder nog boven de 3,50% lag.
Moeten we ons zorgen maken om de fysieke markt?
Of we nu ook nog eens bang moeten zijn over de fysieke vraag, denk ik persoonlijk niet. Immers, zolang de Chinese welvaart blijft stijgen, zullen de chinezen zich blijven onderdompelen in het goud. Daar komt bij dat politici en centrale bankiers er wereldwijd letterlijk een zooitje van hebben gemaakt. Hoe erg het ook is, de rekening hiervan zal komen. Waar eindigt het allemaal? Niemand zal het weten, maar één ding is zeker: het zal niet pijnloos aan ons voorbijgaan. Want ondanks dat de hoge heren in de politiek ons een zo rooskleurig mogelijke economische toekomst voorspellen, doet u er nu misschien meer dan ooit goed aan om uw vermogen te spreiden over verschillende markten en beleggingstypen waarbij goud een uiterst belangrijk onderdeel van een assetallocatie vormt.
Beleggers kiezen voor liquiditeit
Hoe dan ook, beleggers kiezen op dit moment liever voor het aanhouden van cash en wachten onrustig af welke dominosteen er als eerste zal vallen. Volgens de jongste versie van de Bank of America Merrill Lynch - Fund Manager Survey houden de beleggers het hoogste bedrag aan cash in de afgelopen twee jaar achter de hand. Veel beleggers hebben de aandelen in hun portefeuille drastisch afgebouwd. Dit resulteerde direct in een drastische toename aan volatiliteit op de Nasdaq en bij de small caps. Terwijl de Nasdaq en de S&P 500 relatief gezien goed standhielden, moesten vooral de kleinere technologieaandelen fors terrein prijsgeven. Het percentage beleggers in aandelen is eveneens gedaald. Blijkbaar wordt er dus gerekend op een stevige correctie op de beurs, waarbij de markt zich afvraagt waarom de economische opleving niet krachtiger verloopt.
VS blijft een zwakke schakel
Ondanks dat Europa de laatste tijd meer in de spotlight is komen te staan, is de VS nog steeds het grote zorgenkindje. En de cijfers zijn tegenwoordig ook weinig geruststellend. Eventueel herstel hangt uiteraard af van de opstelling en strategie van de Fed. Blijft die bij het huidige beleid van geleidelijk afbouwen van de monetaire stimulering of past ze het beleid aan aan de veranderende omstandigheden?
In de nasleep van de crisis in de jaren dertig verkrapte de Amerikaanse Fed in 1936 na twee jaar van stevige groei zijn monetaire beleid uit angst voor al te grote reserves in het bankensysteem. Het resultaat: in 1937 zakte de economie terug in een diepe recessie. Om na de huidige crisis op twee volle jaren van sterke groei terug te kunnen kijken en te evalueren, moeten we wachten tot eind 2015. Als Janet Yellen wil voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt, moet ze wellicht wachten tot 2016 voordat ze de rente verhoogt.
Goud heeft een dalende dollar nodig
Op de valutamarkten blijft de dollar goed op koers liggen, hoewel de Amerikaanse centrale bank nog steeds volop bezig is om staatsobligaties in te kopen en dus eigenlijk geld bijdrukt. De FED heeft weliswaar de tapering verder ingezet maar de kans dat Yellen dit pad succesvol kan beëindigen is inmiddels vrijwel nihil.
Het vertrouwen in de dollar daalt wereldwijd met de minuut en steeds meer landen- niet in de laatste plaats Rusland en China- bouwen massaal hun dollarposities af.
Maar eerlijk is eerlijk, zonder een zwakke dollar zal het goud op korte termijn waarschijnlijk geen glorie kennen. Immers, toen de goudprijs jaren opeenvolgend steeg, was dat in een periode dat de dollarkoers ook met bijna 40% daalde.
Conclusie
Zonder een houdbare oplossing voor het schuldprobleem blijven kredietrisico's zich opstapelen in het financiële system. Er is op dit moment weinig ruimte voor monetair beleid en er wordt een zware wissel getrokken op de overheidsfinanciën en hiermee dus de burgers. Een ding is zeker, we zijn nog lang niet uit de crisis. Sterker nog, het risico op een zware crisis neemt steeds meer toe.