Sommige goudbeleggers hebben een gezonde dosis realisme nodig
21 januari 2016
Wellicht heeft u van John Hathaway gehoord. John Hathaway is fondsbeheerder van het Tocqueville-goudfonds. Die schreef deze week in Barron's dat een 'acuut tekort' de goudprijs omhoog kan duwen. Maar zoals we eerder schreven, klopt er weinig van deze analyse. Er kan geen sprake zijn van een 'acuut tekort' van goud, omdat vraag en aanbod bij goud anders werken dan bij grondstoffen als rijst of tarwe. Goud wordt immers niet geconsumeerd, en daarom kan er nooit een fysiek tekort zijn. Maar dat is niet de fout die ik vandaag wil uitlichten.
Hetzelfde riedeltje
Het grootste probleem met het verhaal van John Hathaway (An ‘Acute Shortage’ in Gold Can Boost Prices), is dat het terugvalt op hetzelfde fabeltje als altijd: het onzinverhaal dat de goudprijs naar beneden wordt gemanipuleerd door 'kwaadaardige machten'. De goudprijs wordt kunstmatig laag gehouden, zo menen sommige goudbeleggers, doordat er continu 'papieren goud op de markt gedumpt wordt' (verwijzend naar de futuresmarkt).
Blijkbaar hebben John Hathaway en deze beleggers niet door dat we ons in een enorme meerjarige correctie in grondstoffenprijzen bevinden, en dat goud het vooralsnog bijzonder goed gedaan heeft in verhouding tot veel andere grondstoffen.
Sterker nog, goud stond nog nooit zo hoog ten opzichte van verschillende commodityindices. Ten opzichte van veel grondstoffen, stond goud nog nooit zo hoog. Ik noemde vorige week al de goud/olieratio, die op een historisch hoogtepunt staat. Maar ook de goud/zilverratio, goud/platinaratio, goud/koffieratio, goud/suikerratio, goud/maïsratio, goud/katoenratio, goud/koperratio, goud/nikkelratio, goud/tinratio en de goud/aluminiumratio staan uitzonderlijk hoog.
Goud doet het zelfs beter dan de andere grondstoffen
We zouden dus eerder een verklaring moeten zoeken naar waarom goud juist nu relatief duurder dan ooit is in verhouding tot andere grondstoffen, in plaats van het inbeelden van een grootse samenzwering die uit is op een lagere goudkoers.
En het kan zomaar zijn dat goud momenteel niet de beste optie is om in te beleggen, maar wellicht eerder platina of zilver. Het kan zomaar zijn dat de goudprijs nog zal dalen (in dollartermen). Maar het kan ook zomaar zijn dat de euro verder daalt richting pariteit (1=1).
Overigens laat John Hathaway even verderop in zijn artikel wel zien dat hij begrijpt waar het om draait. Ik citeer: "De negatieve beleggingsthesis [voor goud] lijkt te rusten op het vertrouwen dat men heeft in de centrale banken, en in het bijzonder de Federal Reserve, om de radicale monetaire experimentatie tot een goed einde te brengen en terug te keren naar een normale rentestructuur en robuuste economische groei".
En wat dat betreft is het nu wel het moment om tegendraads in grondstoffen te beleggen. Dat onbeperkte vertrouwen in centrale banken is namelijk, ik meen, misplaatst. Zodra het vertrouwen begint af te brokkelen, zal goud heropleven, waarbij (gemiddelde) jaarrendementen van boven de 10% per jaar niet onrealistisch zijn.
Want zoals een beheerder van Bridgewater Associates zegt, de vooruitzichten wat betreft het rendement op obligaties en aandelen voor de komende jaren zijn nog nooit zo slecht geweest. Daarom zeg ik, beste lezers, dat het belangrijk is om dit kwartaal met een positie in edelmetaal te eindigen, en voor minimaal drie tot vijf jaar opzij te zetten.