Goede week voor beleggers
22 augustus 2014
Voor beleggers begon de week goed. Beleggers waren beduidend minder angstig om de situatie omtrent Oekraïne. En van de Fed notulen waren de beleggers allerminst onder de indruk. Uit de notulen bleek dat de Fed de rente in de VS mogelijk eerder dan verwacht gaat verhogen door de sterke groei van de werkgelegenheid.
Geopolitieke spanningen in Irak?
Vandaag draaiden de markten wel enigszins vanwege de aanhoudende geopolitieke spanningen in Irak. Spannend? Nee, want de positieve berichten over de Chinese economie hielden de koersverliezen weer beperkt. De Chinese industriële productie bleek in mei met 8,8% gegroeid te zijn en de Chinese detailhandelsverkopen stegen vorige maand met 12,5%.
Goed nieuws voor China en Europa. Maar hoe staat het met goud?
De euro zakte tot $1,3317 afgelopen week, het laagste niveau sinds 7 november vorig jaar. Valutahandelaren focussen op dit moment grotendeels op de VS waar bleek dat de rente door het aanhoudende economische herstel mogelijk eerder dan verwacht zal worden verhoogd.
De waarde van de euro loopt al sinds mei van dit jaar geleidelijk terug. De goedkopere euro kan gunstig uitpakken voor de Europese economie. Zo kan de koersdaling de bijzonder lage inflatie in de eurozone enigszins stimuleren, aangezien goederen die in dollars worden afgerekend duurder worden. Tegelijkertijd worden producten uit de eurolanden aantrekkelijker op buitenlandse markten, waardoor de export kan stijgen. Goed nieuws dus voor China en Europa. Maar hoe staat het met de goudprijs?
Goudprijs reageert amper op crisis: toch nu kopen?
Bommen in Gaza, geweld in Oekraïne en strafmaatregelen tussen Rusland en Europa waar geen einde aan lijkt te komen: Het laat beleggers allemaal koud.
De goudprijs reageert amper op de vele internationale crisissen. Sinds enkele maanden blijft de goudprijs hangen rond de grens van $1.300 per troy ounce. De sterke dollar remt de hoge ambities van het gouden edelmetaal. En dat is tevens het eerste probleem, immers is de goudprijs vaak een spiegelbeeld van de dollarkoers. Waardoor de sterke dollar de goudkoers drukt. De internationale politieke onstabiliteit zorgt er alleen voor dat die verliezen zich tot het minimale beperken op dit moment.
Maar is het dan echt allemaal zo uitzichtloos? Nee, u weet als goed geïnformeerde burger ook heel goed hoe de economische vork aan de steel zit. Het is alleen wachten welke tand er als eerste buigt, dan wel breekt.
Financiële systeem nog altijd extreem kwetsbaar
Goed, op korte termijn hoeven we inderdaad niet bang te zijn voor een zwakke dollar of oplopende inflatie als we de ECB en Fed moeten geloven. Maar een ding is zeker, er komt weer een dag dat er vragen gesteld zullen worden over de houdbaarheid van de Italiaanse overheidsfinanciën. En dat zou ook zomaar tot een groot probleem voor Europa kunnen worden. Maar dat is allemaal op dit moment niet aan de orde. De vrees voor een nieuwe financiële crisis is voor het gemak maar even naar de achtergrond verschoven.
Maar structurele veranderingen zijn nog steeds niet doorgevoerd waardoor de onderliggende oorzaken nog lang niet van de baan zijn en ons financiële systeem nog altijd bijzonder kwetsbaar.
Niet voor niets dat er al maanden aanwijzingen zijn voor een komende nieuwe financiële crash, die veel ernstiger kan zijn dan die in 2008. Zo leenden effectenmakelaars op Wall Street begin dit jaar een recordbedrag van $ 551,3 miljard om aandelen te kopen. Het is zeker niet het enige verontrustende signaal van enorme oververhitting op de financiële markten. Ook de problematische beursgang van talrijke onrendabele en speculatieve ondernemingen, het enorme aantal aandelenrecords en het ongewoon hoge aantal aandelen dat hedgefondsen aan- of juist verkopen duiden op oververhitting van de financiële markten.
Goud: koopmoment
Toch lijken steeds meer beleggers ervan overtuigd dat dit juist het goede moment is om goud te kopen.
Waarom dan vraagt u zich vast af?
Sinds 2011 gaat de goudprijs door een langgerekt bodemproces en beleggers verwachten dat die bodem nu dan toch echt gevonden is. Dat heeft grotendeels ook te maken met de ontwikkelingen aan de vraag en aanbod kant. We weten dat de toegenomen welvaart in India en China ervoor zorgt dat de vraag naar fysiek goud exponentieel stijgt. Moet dat de doorslaggevende factor zijn?
Nee, maar wel dat daar tegenover staat dat het voor veel goudmijnbedrijven steeds minder rendabel wordt om tegen de huidige prijs nog goud uit de grond te delven. Afhankelijk van de mijn, maar gemiddeld genomen moet de goudprijs toch minimaal tussen de $1.200-$1.600 troy ounce bedragen om de kosten te kunnen dekken. Delven van goud kost heel veel geld en het feit dat veel goudmijnen ook weer op zoek moeten naar nieuwe delvingsgebieden maakt het alleen maar kostenspeliger. Kortom, niemand is gebaat bij deze goudprijs omdat niemand winst maakt. En als er geen winst gemaakt wordt, dan zullen er ‘koppen’ rollen.
Maar eerlijk is eerlijk, het is ook waar dat de sterke vraag naar fysiek goud uit Azië hoe dan ook onvoldoende is om de goudprijs op korte termijn op te stuwen. Ook de belangstelling elders in de wereld moet weer aantrekken. Maar ook die lichten staan op groen. Vooral hedgefunds lijken er weer zin in te krijgen en bouwen weer longposities op.
Hoe dan ook, beleggen in goud trekt vele verschillende mensen. Zij het uit angst, zij het om economische redenen, zij het om fundamentele redenen of wil je gewoon winst maken. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om in goud te stappen. Op korte termijn blijven de koersen onder druk zolang de risico’s van de verkoop van goudvoorraden, speculatie en het koersrisico van de dollar blijven aanhouden. Echter bent u allen het waarschijnlijk toch wel echt met mij eens, dat de trend hoe dan ook positief blijft - sterker nog, hij zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar toenemen - terwijl daar tegenover staat dat de winning steeds moeilijker en duurder wordt.
Goud is daarom zeker een belegging waard.