GoldCorp: over 19,5 jaar wordt er geen goud meer gewonnen
12 september 2014
Voor de gemiddelde goudbezitter hebben we al maanden minder goed nieuws. In plaats van nóg een keer tot de conclusie te moeten komen dat goud economisch bekeken niet anders kan dan op korte termijn te stijgen, kunnen we beter kijken naar wat de goudmarkt te vertellen heeft. Immers kan de markt nog zo gemanipuleerd worden, maar als er een houdbaarheidsdatum op goudwinning zit dan zegt dat ge
GoldCorp: over 19,5 jaar wordt er geen goud meer gewonnen
Voor de gemiddelde goudbezitter hebben we al maanden minder goed nieuws. In plaats van nóg een keer tot de conclusie te moeten komen dat goud economisch bekeken niet anders kan dan op korte termijn te stijgen, kunnen we beter kijken naar wat de goudmarkt te vertellen heeft. Immers kan de markt nog zo gemanipuleerd worden, maar als er een houdbaarheidsdatum op goudwinning zit dan zegt dat genoeg over het toekomstperspectief van de goudprijs.
De CEO van goudproducent Goldcorp, Chuck Jeannes, verwacht dat goud de komende jaren steeds minder gewonnen zal worden. Hij verwacht dat het de goudproductie nooit meer op hetzelfde niveau zal komen te staan als voorheen doordat er simpelweg minder goudmijnen gevonden worden. Volgens het US Geological Survey is er afgelopen jaar wereldwijd 2.770 ton goud geproduceerd. (USGS is het wetenschappelijk bureau dat onderdeel is van de Amerikaanse regering dat onderzoek doet naar de natuurlijke hulpbronnen en factoren die de natuur bedreigen) Het instituut verwacht dat er nog in totaal ongeveer 54.000 ton goud in de grond beschikbaar is voor productie. Dat betekent simpelweg dat als we huidige productieniveaus aanhouden, goud over 19,5 jaar op is.
GoldCorp is niet het enige bedrijf dat waarschuwt voor het teruglopend goudaanbod. Nee, China’s grootste goudproducent (Zijin Mining Group) waarschuwde al eerder dat het voor veel goudmijnbedrijven steeds minder rendabel wordt om tegen de huidige prijs nog goud uit de grond te delven. Afhankelijk van de mijn, moet gemiddeld genomen de goudprijs minimaal tussen de $1.200-$1.600 troy ounce bedragen om de kosten te kunnen dekken. Delven van goud kost heel veel geld en het feit dat veel goudmijnen ook weer op zoek moeten naar nieuwe delvingsgebieden maakt het alleen maar kostenspeliger. Kortom, niemand is gebaat bij deze goudprijs omdat niemand winst maakt. En als er geen winst gemaakt wordt, dan zullen er ‘koppen’ rollen.
Maar voor de beleggers die geen 19,5 jaar willen wachten totdat hun investering ‘letterlijk’goud waard wordt, zullen de volgende ontwikkelingen wellicht al eerder tot verschuivingen in de goudprijs teweeg stellen.
Comex zet de jacht in op Shanghai
De Shanghai Gold Exchange zal vanaf 29 september fysieke goudcontracten aanbieden die vanaf dat moment niet alleen in dollars maar ook in Yuan afgerekend kan worden. Bijzonder hierbij is dat investeerders niet alleen goud kopen middels 400 troy ounces baren, maar juist ook kleinere hoeveelheden kunnen inslaan zoals de 100 gram en kilogram baren. Shanghai wil hiermee inspelen op de grote populariteit van de kilogram baren onder de Aziaten en hiermee een groter deel van de markt te kunnen bedienen. Comex voelt de hete adem van hun grootste concurrenten in hun nek en kondigde afgelopen week aan om tevens een vergelijkbaar product in Hongkong te willen aanbieden. De CME group wil natuurlijk voorkomen dat hun concurrentiepositie aangetast wordt en zullen het product aan het einde van het jaar ‘beursklaar’ hebben.
Ook hieruit blijkt dat het gevecht tussen de beide wereldmachten door blijft gaan. Zelf zegt Comex erover dat ze juist willen voorkomen dat Shanghai misbruik kan maken door de markt te manipuleren. (De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet) Ons lijkt het eerder een teken dat de dollar meer en meer onder druk komt te staan, zeker nu de vraag naar Yuan’s wereld wijd steeds groter wordt.
In navolg hiervan is het ook interessant te melden dat volgens het jongste CFTC- rapport Amerikaanse banken sinds begin september hun netto shortposities met een ruime 41% hebben gereduceerd. Daarmee vielen de shortposities naar 10.064 futures contracten terwijl de banken begin augustus nog ruim 17.043 futures contracten netto-short stonden.
China broedt op nieuw financieel systeem
Maar dat is niet de enige maatregel die de Chinese overheid uit de hoge hoed tovert. Immers is het geen geheim dat China een veel grotere rol op de goudmarkt wil spelen. Ondanks dat het land niet alleen de grootste consument is, is het tevens ook de grootste producent van goud. Toch kan China naar verhouding nog maar weinig invloed op de goudprijs uit oefenen. Dus opnieuw hebben drie grote banken toestemming gekregen om goud te importeren.
In eerste instantie willen de Chinezen de manipulaties op grote schaal tegen gaan. Uiteraard is het maar de vraag of dit een oplossing is of dat het probleem gewoon verkocht wordt aan de hoogste bieder. Maar het wordt wel steeds duidelijker dat de Chinezen op lange termijn aansturen op een heel nieuw financieel systeem waarbij een grote en belangrijke rol voor goud is weggelegd.
Een toekomstig financieel systeem zou gebaseerd kunnen zijn op de Special Drawing Rights of SDR’s zoals die door het Internationaal Monetair Fonds uitgegeven worden. Toch zal dat niet van de ene dag op de andere dag geïntroduceerd worden. Verwacht wordt dat het nieuwe systeem zou gebaseerd zijn op zowel de SDR’s als op goud, maar de Chinese goudvoorraden zijn niet groot genoeg om de stap te zetten.
WGC en CGA ‘slaan handen ineen’
Als het gaat om de goudvoorraden van de Chinese overheid, tasten we nog altijd in het duister. In het vooruitzicht van het China Gold Congress & Expo 2014 in Beijing, heeft China Gold Association toegezegd om een samenwerkingsverband aan te gaan met de World Gold Council. Doelstelling hierbij is dat ze gezamenlijk informatie kunnen uitwisselen over de goudmarkt en gezamenlijk investeren in innovaties op het gebied van goudinvesteringen, nieuwe delvings technologiën en de smokkelhandel een halt toe te roepen.
Logischerweis hoopt World Gold Council eindelijk meer inzage te krijgen in de goudreserves van de Chinese centrale bank PBOC. Maar het is naif te noemen, om te denken dat ze hierdoor alle gewilde informatie krijgen. We zullen rustig moeten afwachten totdat de Chinese overheid zelf besluit dat het moment daar is om informatie over hun goudvoorraden te publiceren. Tot die tijd moet WGC het doen met de zeer beperkte ‘beschikbare’ informatie en stuit daarbij op steeds groter wordende discrepanties. Zo zegt WGC dat de ‘beschikbare’ import cijfers, de officiële goudvraag en de cijfers van Shanghai Gold Exchange niet overeenkomen. Nee dat weten we inmiddels wel. Wel zegt de WGC te kunnen concluderen dat de goudvraag in Azië voor sieraden in de afgelopen 10 jaar met 344% gestegen is en dat de goudvraag voor investeringsdoeleinden zelfs met meer dan 5000% gestegen is. Maar zonder officiële cijfers zullen we voorlopig nog niet kunnen beoordelen of dat deze aannames kloppen.
Hoe dan ook, beleggen in goud trekt vele verschillende mensen. Zij het uit angst, zij het om economische redenen, zij het om fundamentele redenen of puur uit winstoogmerk. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om in goud te stappen. Op korte termijn blijven de koersen onder druk zolang de risico’s van de verkoop van goudvoorraden, speculatie en het koersrisico van de dollar blijven aanhouden. Echter bent u het waarschijnlijk wel met mij eens dat de trend, hoe dan ook positief blijft - sterker nog, hij zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar toenemen. Niet in de laatste plaats doordat de winning steeds moeilijker en duurder wordt.