The Usual Suspects: Goud, Geld & China
7 februari 2014
Deze week ging de aandacht met name uit naar de banencijfers uit de Verenigde Staten waarbij met name gekeken werd of de tegenvallende cijfers van vorige maand een uitzondering waren, of juist het begin van een nieuwe trend. Inmiddels weten we dat er deze week 20.000 minder aanvragen zijn geweest maar dat de banengroei in de VS weer tegenviel. Tevens maakten de BoE en de ECB bekend een pas op de p
The Usual Suspects: Goud, Geld & China
Deze week ging de aandacht met name uit naar de banencijfers uit de Verenigde Staten waarbij met name gekeken werd of de tegenvallende cijfers van vorige maand een uitzondering waren, of juist het begin van een nieuwe trend. Inmiddels weten we dat er deze week 20.000 minder aanvragen zijn geweest maar dat de banengroei in de VS weer tegenviel. Tevens maakten de BoE en de ECB bekend een pas op de plaats te maken en het huidige beleid te handhaven.
Goud is herstellende
First things first, het lijkt er toch steeds meer op dat goud toch zijn vergane glorie als veilige haven sinds begin dit jaar herovert. Immers, nu de FED aan het taperen is geslagen en peso's, lira's en andere valuta uit opkomende markten aanzienlijk in waarde kelderen, zijn beleggers opeens weer op zoek naar bescherming.
En eerlijk is eerlijk, goud presteert dit jaar dan ook tot nog toe beter dan aandelen. De Dow Jones-index daalde sinds begin dit jaar al met 7,3% en de S&P kreeg al een verlies van 5,8% voor de kiezen. De bekendmaking dat de groei van de Amerikaanse industrie in januari is gedaald naar het zwakste tempo sinds mei vorig jaar en een forse daling van de inkoopmanagersindex droegen ook een flinke steen bij.
Goud ETF’s zagen tevens met 44 miljoen dollar de sterkste instroom in vijf maanden tijd. De instroom bij platina bedroeg een forse 7,3 miljoen, omdat de staking in de mijnen in Zuid-Afrika aanzienlijk uitbreidt.
Afname geldgroei Europa zeer zorgelijk
De euro is nu relatief sterk ten opzichte van de dollar ($1,36). Een dure munt hindert het herstel van de Europese economie en daarom wordt er steeds harder geroepen dat het beter is om de euro te verzwakken door het beleid nog verder te versoepelen. Toch heeft de ECB daar vooralsnog geen gehoor aan gegeven en gaat het voorlopig nog op dezelfde voet verder.
Deze beslissing zal Mario Draghi echter niet eenvoudig hebben genomen. Want de geldgroei in Europa is in december met een schrikbarende 1% op jaarbasis afgenomen. Zeer zorgwekkend want de enige keer dat de geldgroei op het zelfde lage punt stond was tijdens de financiële crisis in 2009. Dit cijfer toont namelijk aan hoe laag de kredietbehoefte is van bedrijven en particulieren.
Ook is het een duidelijke weerspiegeling van de huidige — zeer zorgwekkende — lage inflatie. De scherp gedaalde geldgroei begint zeer veel overeenkomsten te tonen met Japan- direct na de crisis. Angst om deflatie wordt hierdoor alleen maar verder aangewakkerd . De eurozone is in de huidige marktomstandigheden heel kwetsbaar voor een deflatoire spiraal. Enige kanttekening die daarbij gemaakt dient te worden is dat een lage inflatie aan het begin van een nieuw jaar niet geheel vreemd is. Echter, mocht de trend — zoals verwacht wordt — aanhouden en de cijfers over de economische activisten blijven tegenvallen is een ruimer monetair beleid onontkoombaar.
Grootste uitstroom aandelen opkomende markten ooit
Maar ook de opkomende markten krijgen op dit moment grote klappen te verduren. ETF’s die beleggen in aandelen uit opkomende markten werden in januari getroffen door de grootste uitstroom ooit. De vlucht uit opkomende marktenaandelen houdt nu al enige tijd aan. De laatste week van januari was de veertiende week op een rij waarin beleggers per saldo meer geld weghaalden dan dat ze opnieuw belegden.
De uitstroom afgelopen week was zelfs de grootste sinds augustus 2010 en volgde op renteverhogingen door verschillende opkomende landen zoals Turkije en Indonesië in een poging de daling van hun munt een halt toe te roepen. Over heel januari kwam de recorduitstroom uit op 10 miljard dollar.
Vlucht uit Amerikaanse aandelen
Maar de opkomende markten waren in januari niet de enige regio waar beleggers hun geld weghaalden. Ook ETF’s die beleggen in Amerikaanse aandelen werden geconfronteerd met een forse uitstroom. Met 12 miljard dollar overtrof deze zelfs die van opkomende markten. Zorgen over de haalbaarheid van winstverwachtingen voor de bedrijven en de hoge waarderingen lijken hierin leidend te zijn.
China sleutel tot succes
De afgelopen jaren hebben we een opmerkelijke volatiliteit gezien in de obligaties en valuta van opkomende markten. Opmerkelijk hierbij is dat investeerders in yuan-obligaties juist grotendeels beschermd zijn geweest tegen deze instabiliteit. De crisis van afgelopen jaren en het ongekende monetaire machtsmisbruik van s’ werelds grootste centrale banken als de Fed, BoJ en de ECB om de economische problemen te boven te komen, heeft China gebruikt om op kracht te komen.
Sinds China in 2010 begon met de internationalisatie van de yuan is niet alleen de internationale status en waarde van deze munt toegenomen, maar ook de uitgifte en prestaties van de obligaties in de yuan. Juist nu de crisis in de opkomende markten meer en meer op een valutacrisis begint te lijken in plaats van een kredietprobleem, kan de sterke Chinese munt het verschil maken.
Daar komt bij dat de waarde van de yuan in belangrijke mate wordt vergroot door de meer dan 3,5 biljoen dollar aan reserves in China. Dat is meer dan een derde van alle valutareserves wereldwijd. De munt wordt ook ondersteund door China’s streven naar de globalisering van de yuan.
De sleutel tot succes ligt bij de People ’s Bank of China. De centrale bank heeft de strategie aangepast, nadat in 2013 bleek dat het problemen had met het in de hand houden van de liquiditeit en met het overschrijden van de kortetermijnrente. Immers zullen zij er alles aan willen blijven doen om een jaarlijkse economische groei van 7,5% te handhaven. Dat de Chinezen niet stilzitten weten we al een tijdje en dat ze altijd krijgen wat ze willen ook….
Laat China op dit moment twee dingen willen; goud en hun eigen munt de status van een internationaal geaccepteerde reservemunt meegeven.
Gevecht China heeft praktische uitwerkingen op goudprijs
Hoe kan het dan dus ook anders dat naast de fundamentele vooruitzichten het gevecht van China om de wereldmacht ook praktische uitwerkingen op de goudprijs heeft. Per slot van rekening heeft goud tot de dag van vandaag een sterke correlatie met de dollar, waarbij een zwakker wordende dollar in de meeste gevallen zeer gunstig is voor goud. Met andere woorden, als niet alleen de waarde van de dollar onder druk komt, maar ook de algehele positie van de dollar, dan zal goud daarvan profiteren. Als daar tevens de kans bij komt dat goud een prominente rol gaat spelen bij een eventuele nieuwe wereldmunt, dan kan het niet anders dat goud hiervan zal profiteren.