Goud presteert slecht voor de tijd van het jaar
24 oktober 2014
De goudprijs presteert op dit moment 7% slechter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat is geen goed nieuws omdat we ons midden in het Dwali seizoen bevinden en dit juist traditie getrouw een goede maand zou moeten zijn voor goud. Maar is dat echt slecht nieuws? Nee want we weten nu wel dat het niet heel goed gaat met goud. Maar het lijk erop dat dit zomaar binnenkort kan veranderen.
Goud presteert slecht voor de tijd van het jaar
De goudprijs presteert op dit moment 7% slechter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat is geen goed nieuws omdat we ons midden in het Dwali seizoen bevinden en dit juist traditie getrouw een goede maand zou moeten zijn voor goud. Maar is dat echt slecht nieuws? Nee want we weten nu wel dat het niet heel goed gaat met goud. Maar het lijk erop dat dit zomaar binnenkort kan veranderen. Nu de 3e bodem in 15 maanden tijd gevormd is lijken beleggers er ook van overtuigd dat we kort voor een opwaartse trend staan.
J.P. Morgans goudvoorraden dalen op 1 dag met 33%
Maar hoe staat het dan met de fysieke voorraden?
Wie de goudvoorraden op Comex haarfijn in de gaten houdt, heeft met eigen ogen kunnen zien dat de goudvoorraden van J.P. Morgan afgelopen woensdag plotseling drastisch zijn gedaald. Bijna 10 ton goud heeft de Amerikaanse grootbank fysiek moeten uitleveren. Doordat het hier fysiek edelmetaal gaat dat valt onder de categorie ‘registered’ is deze uitlevering op zijn zachtst gezegd opvallend. Het kan bijna alleen maar betekenen dat de eigenaar besloten heeft dat ‘zijn’ edelmetaal op een andere plek veiliger ligt. Waarschijnlijk is het nu juist belangrijker dan ooit om uit te zoeken wat de ‘bullion banks’ met de goudvoorraden doen.
In de goudwereld is J.P. Morgan bepaald geen onbekende. Immers is de bank meermaals beschuldigd van marktmanipulatie en werd eerder dit jaar ‘gedwongen’ de grondstoffenhandel af te stoten.
J.P.Morgan Chase meldde eerder dit jaar aan Bloomberg dat de bank haar grondstoffentak verkoopt aan Mercuria Energy Group. Mercuria werd in 2004 opgericht door twee voormalige handelaren van Goldman Sachs en is momenteel het op drie na grootste onafhankelijke grondstoffenhandelsbedrijf. Om een beeld te geven van de omvang van deze transactie; J.P. Morgan beschikte over ongeveer $3,3 miljard aan bezittingen een behaalde een operationele winst van $750 miljoen. Mercuria rapporteerde over 2012 een winst van 343 miljoen dollar en omzet van 98 miljard.
In het belang van goud of juist slim masterplan van de Fed?
Of dit nou vrijwillig gegaan is en überhaupt een verbetering is, is maar de vraag. Immers moest J.P.Morgan op verzoek van niemand minder dan de Amerikaanse overheid (Treasury) in 2008 de bank Bear Stearns overnemen. Bear Stearns gold toen als één van de grootste banken ter wereld op het gebied van zakenbankieren én effectenhandel met als specialisatie commodities. Vóór de overname door J.P.Morgan gaf de Fed zelf een enorme kapitaalinjectie aan Bear Stearns. Tot op de dag van vandaag heeft de Fed nog steeds een belang in ’s werelds invloedrijkste bank in de effectenhandel en profiteert daarvan samen met J.P.Morgan natuurlijk nog steeds ruimschoots van.
Daar komt bij dat er zelfs tegen de Fed nog een onderzoek naar de vermeende marktmanipulaties van april 2013 loopt. De Fed zou een grote hoeveelheid ongedekte shortposities op de goudmarkt geplaatst hebben wat bovengenoemde partijen moest aansporen om te speculeren op prijsdalingen.
En we weten dat een hoge goudprijs een grote negatieve impact heeft op de dollar en daarmee op de Amerikaanse economie.
Uitstroom goud van bullion banks naar China
Maar dat is niet het enige argument waarom we juist nu goed moeten opletten op de bullion banks. Want het is niet alleen opvallend dat posities worden uitgeleverd. Belangrijker is nog het antwoord op de vraag waar het edelmetaal dan heen gaat.
Uit onderzoek van Bloomberg blijkt dat het meeste goud dat uitgeleverd wordt niet alleen naar Zwitserse gieterijen en depots verdwijnt, maar met name haar weg naar China vindt. In 2013 ging er liefst 2.500 ton goud richting China (is goed voor de volledige jaarproductie van het edelmetaal). Verder geeft Bloomberg aan te hebben ontdekt dat China op dit moment bezig is om haar eigen voorraad minstens net zo groot te krijgen als die van de V.S. (ruim 8000 ton goud). Het kan dan wel zo zijn dat het Amerikaanse banken waren die de goudprijs gedrukt hebben, het zal China zijn geweest die hierbij de hogere hand in had. Want bij zulke immense bedragen zul je er alles aan willen doen om de goudprijs zo laag mogelijk te houden.
En de makkelijkste manier is dan ook door de goudprijs te manipuleren op de futuresmarkt. Immers is de papieren markt vele malen groter dan de fysieke goudmarkt, waardoor de explosieve groei in vraag naar fysiek goud tot dusver nog weinig positieve impact had.
We weten dat bij ETF’s en trackers beleggers niet op zoek zijn naar fysiek goud, maar naar papierenwinsten. De termijncontracten resulteren in 95% van de gevallen niet in fysieke levering van goud, maar worden uitgekeerd in contanten. Maar nu bekent is hoe weinig fysiek goud er nog aanwezig is, is het de vraag hoe lang beleggers met dit risico willen rondlopen en toch de aankoop van fysiek goud zullen verkiezen boven het steeds groter worden risico van de papieren winsten.
De analisten van Bloomberg sluiten zich in elk geval aan bij de positieve trend van goud en meldden vandaag te verwachten dat beleggers voor het einde van de maand nog zeer ‘bullish’ zijn. De steeds groter wordende vraag naar fysiek goud en de all-time lage geregistreerde goudvoorraad in de Comex-opslag zijn voor analisten duidelijke signalen dat de bodem in de goudprijs bereikt is.
Immers wijzen de lage goudvoorraden in de bullion banks duidelijk op een grote krapte in de markt waarbij China — zoals steeds duidelijker wordt — een belangrijke monopoliepositie speelt.