Waarom is de goudprijs geen $2.000/oz?
2 september 2016
Een artikel in de Financial Times over goud bracht me aan het denken. Goud is tot nu toe een van de beste beleggingen in 2016. De goudprijs in euro´s staat vandaag precies 20% hoger dan aan het begin van het jaar. Maar de goudprijs staat nog steeds flink onder het hoogste punt dat bereikt werd in september 2011, toen de goudprijs voor even $1.921,15 dollar per troy ounce noteerde. De werkelijke vraag is dus: waarom staat de goudprijs zo laag?
Eerste antwoord
Het eerste antwoord is eenvoudig. We komen van heel ver. De goudprijs stond dusdanig laag, en goud als belegging was zo gehaat, dat zelfs met een jaarrendement (tot nu toe) van 20% we niet eens in de buurt komen van de prijs die in 2011 bereikt werd.
Laten we eerlijk zijn. We zijn nog bijna 50% verwijderd van het niveau dat we in 2011 zagen.
Maar dit is niet het gehele antwoord. Als we iets verder duiken in de redenen achter deze wonderbaarlijke rally en tevens de op het eerste oog ondergewaardeerde goudprijs, dan zien we gelijk dat er op korte termijn wellicht nog wat reden tot pessimisme is.
Lezers die mijn bijdragen al langere tijd lezen weten waarom ik op de korte termijn ondanks de sterke prestaties van goud dit jaar wat negatiever ben, ondanks het feit dat ik op middellange termijn enorm potentieel in goud zie: en zelfs ik gaf vorig jaar aan dat het aannemelijk was dat goud de komende vijf jaar rendementen zou zien met dubbele cijfers (iets wat precies dit jaar tot nu toe precies als voorspeld uitpakt).
Goudprijs en de rente
Nog nooit in wereldgeschiedenis waren rentes zo laag. Althans, in de eurozone en in Japan. En goud, een valuta met als het ware een 0%-rente, wordt interessanter en meer gevraagd wanneer rentes naar nul neigen. Wat heeft u immers liever? Een bankrekening in euro´s die zonder praktische limieten bijgedrukt kunnen worden door de Europese Centrale Bank (ECB) geleid door onze geliefde Italiaan Mario Draghi tegen een nulrente (of zelfs een negatieve rente!) of schaars fysiek goud tegen een nulrente? Ik weet wel waar mijn keuze op zou vallen.
Daarentegen gaat de rente in de Verenigde Staten juist, zo is de verwachting, omhoog. En laat de Verenigde Staten nou net iets belangrijker zijn, of tenminste belangrijk genoeg om het prijs-opstuwende effect van nulrentes in Europa en Japan teniet te doen.
Mensen zijn sceptisch over het vermogen van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, om de rente te verhogen. Sommigen gingen zelfs zo ver dat ze voorspelden dat de Federal Reserve nooit meer de rente zou verhogen. Renteverhogingen waren een façade; ondanks de retoriek van de Fed zou een renteverhoging uitgesloten zijn.
Deze naïeve sceptici hebben hun toon inmiddels afgezwakt. In december het afgelopen jaar verhoogde de Fed immers de rente van 0 tot 0,25% naar 0,25% tot 0,5%.
En vooralsnog is de verwachting dat de Fed de rente verder zal verhogen. En of dat in september, november of december zal gebeuren is irrelevant: de tendens is duidelijk.
Renteverhogingen zullen snel stoppen
Laat het duidelijk zijn voor iedereen: de Federal Reserve is amper in staat om de rente te verhogen.
Ten eerste gaan het aantal wanbetalingen door het dak iedere keer dat de Fed de rente een kwart procent verhoogt. In andere woorden, de Fed tekent haar eigen doodvonnis. Door de rente te verhogen, brengt het de Amerikaanse economie waar ze in 2008 begon: in een diepe recessie. Wanneer de Fed de rente verhoogt, zijn veel bedrijven niet langer in staat om het hoofd boven water te houden en zal de krediet-gedreven Amerikaanse huizen- en automarkt instorten.
Ten tweede is de schuldenlast in de Verenigde Staten, met name op publiek niveau, dusdanig hoog dat elke renteverhoging gepaard gaat met fors hogere rentelasten. Iedere renteverhoging betekent het verder aantrekken van de broekriem. Er komt een moment dat de buik in de weg zit. Afvallen is dan de enige remedie. De Federal Reserve brengt met iedere renteverhoging een publieke schuldencrisis dichterbij.
Maar vooralsnog is de Fed begonnen aan een traject waarin het belooft de rente stap voor stap te verhogen. Deze verwachting betekent slecht nieuws voor de goudprijs. En dit is een van de redenen waarom ik denk dat de goudprijs voor het moment daalt tot onder de $1.300/oz.
Pas wanneer het voor iedereen duidelijk is dat de Fed niet langer de weg naar boven inzet, maar de weg naar beneden, zal de goudprijs daadwerkelijk die $2.000/oz bereiken en de oude recordprijs van 2011 verbreken.
Tot en met december de goudprijs onder druk?
Zo lang de verwachting dezelfde blijft als nu, namelijk dat de Fed bezig is met een traject om de rentes te verhogen (en de markt bovendien meerdere toekomstige renteverhogingen anticipeert), zal de bullmarkt in goud niet echt loskomen.
Pas wanneer:
- De Amerikaanse beurs crasht
- De Amerikaanse economie in een recessie duikt
- De Fed voor het eerste de rente verlaagt in plaats van verhoogt
…zal de trend in de goudmarkt keren.
Dat betekent dat we als goudbeleggers wellicht nog even geduld moeten hebben voordat de goudprijs echt begint aan haar grote opmars: de opmars die ons brengt naar de $2.000 per troy ounce. Tot die tijd kunt u in ieder geval opscheppen over uw fraaie rendement op uw goud.