Goudprijs door het dak! O nee, toch niet
9 november 2016
Journalisten zijn waarschijnlijk de slechtst denkbare beleggers. Na de verrassende verkiezingsoverwinning van Donald Trump, waar waarschijnlijk genoeg over geschreven is, steeg de goudprijs kortstondig tot boven de $1.300 per troy ounce, De ras opportunisten in de markt schreeuwden vanaf de daken hoe groot de paniek was en hoe hard de goudprijs dankzij die paniek wel niet zou stijgen. Even geleden daalde de goudprijs tot onder de $1.230 per troy ounce. Wat kunnen we nu nou echt van de goudprijs verwachten?
Dit zijn de ras opportunisten
Hier een selectie uit de headlines vlak na de verkiezingsoverwinning van Trump:
- Trump’s shock win sparks rush to buy gold
- Market update: Gold breaches US$1,300/oz on Trump victory (van de World Gold Council)
- BREAKING: President Trump = GOUD ontploft!
- Fear of Trump pushes gold above $1300 as investors seek haven
- Gold Skyrockets As Donald Trump All Set To Become the New President
De markt prijst verwachtingen in
De markt prijst verwachtingen in. Maar rationele verwachtingen gaan over rationele factoren die een fundamentele waarde van een belegging aantasten. “Paniek” is geen verwachting die op een fundamentele verandering is gebaseerd, en daarom doorgaans een slechte raadgever om te kopen.
Er is voor het moment geen enkele reden tot “paniek”, omdat simpelweg niemand weet wat Donald Trump precies gaat doen. Zonder concrete veranderingen, is het lastig om de impact van deze veranderingen in te prijzen. En dat geldt ook voor de goudprijs.
Goud door het dak, maar?
Zoals ik eerder schreef is Donald Trump geen fan van Fed-voorzitter Janet Yellen. Maar hij heeft reeds aangegeven de ambtstermijn van Yellen te respecteren. Dat betekent dat Janet Yellen tot 2018 voorzitter van de Fed blijft.
Hoe dan ook, lijkt de goudmarkt nu te reageren op hogere rentes. Dit is, ik meen, vanwege twee factoren:
- Een van de duidelijkste voorstellen van Donald Trump is om de vennootschapsbelasting flink te verlagen, wat tot een hogere winstgevendheid leidt
- Deze belastingverlaging is goed nieuws voor de ´oude reuzen´ op de aandelenmarkt (de S&P 500 en Dow Jones stijgen), waardoor er geld van obligaties naar aandelen gaat.
- De belastingverlaging leidt tot een oplopend begrotingstekort
- De inflatieverwachtingen zijn daardoor gestegen, waardoor hogere (nominale) rentes in het vooruitschiet liggen
Rente omhoog
Kortom, de heersende gedachte is nog steeds dat we ons in een trend van stijgende rentes bevinden. Sterker nog, de verkiezing van Trump heeft dit gevoel - of deze verwachting - aangewakkerd. Omdat Trump:
- Geen fan van Janet Yellen is en mogelijk haar vervangt voor of ten einde van haar ambtstermijn door iemand die conservatiever is
- Belastingen verlaagt waardoor geld uit obligaties stroomt en, belangrijker, de inflatieverwachtingen iets zijn toegenomen, wat een renteverhoging van de Fed op zijn beurt weer waarschijnlijker maakt
- Waarschijnlijk een groter begrotingstekort gaat voeren op korte termijn de inflatieverwachtingen nog eens omhoog bijgesteld worden
- En tot slot dat, ondanks zijn verkiezing, een renteverhoging in december onveranderd in het verschiet ligt
Laten we even afwachten. Het belangrijkste om ons als beleggers op te concentreren is de onhoudbare schuldenlast, ook in de Verenigde Staten, en dat met een hogere rente we een massagolf van faillissementen krijgen, ook van grote, Westerse overheden. In dat opzicht was goud kopen slim drie jaar geleden, een jaar geleden en een maand geleden, en is goud kopen nog steeds slim vandaag en in de nabije toekomst.