Jim Rogers waarschuwt voor risico's VS
20 juni 2014
Nu een renteverhoging in de VS voorlopig nog van de baan is en Obama gister tevens bekend maakte om militaire ondersteuning naar Irak te sturen, besloten beleggers massaal dat het niet handig was om nu dollars te kopen. De greenback leverde hierdoor in op de euro ($1,3584) en olie profiteerde tevens van de onrust in Irak. Toch kreeg de dollar vandaag even wat ruimte om zich weer enigszins te herstellen.
Jim Rogers waarschuwt voor risico's VS
Nu een renteverhoging in de VS voorlopig nog van de baan is en Obama gister tevens bekend maakte om militaire ondersteuning naar Irak te sturen, besloten beleggers massaal dat het niet handig was om nu dollars te kopen. De greenback leverde hierdoor in op de euro ($1,3584) en olie profiteerde tevens van de onrust in Irak. Toch kreeg de dollar vandaag een wat ruimte om zich weer enigszins te herstellen, deze keer ten koste van de nieuwbakken safe-haven yen.
In een interview met Asia's Money Masters herhaalde Jim Rogers nogmaals zijn waarschuwing dat de acties van de centrale banken de problemen in de wereld alleen maar hebben doen toenemen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn alvorens het uur van de ‘afrekening’ zal aanbreken.
De wereld is overspoeld door een kunstmatige oceaan van liquiditeiten en dat moet vroeg of laat slecht aflopen. Wanneer de dijk breekt, kan de daaropvolgende vloedgolf enorme afmetingen aannemen. Rogers waarschuwt dat er een zeer moeilijke periode zal aanbreken.
Bovendien lijken de centrale banken hun lesje niet te hebben geleerd. De Amerikanen schroeven hun stimuleringsmaatregelen weliswaar terug, maar in Japan en in de Europa wordt nog aan een uitbreiding van de politiek van monetaire verruiming gedacht. De crisis van afgelopen jaren en het ongekende monetaire machtsmisbruik van s’ werelds grootste centrale banken als de Fed, BoJ en de ECB om de economische problemen te boven te komen, heeft China gebruikt om op kracht te komen. Jim Rogers ziet de grootste risico’s in de VS, ondanks het feit dat de FED met taperen is begonnen. De dollar staat op wankelen en het lijkt slechts een kwestie van tijd wanneer.
Sinds China in 2010 begon met de internationalisatie van de yuan is niet alleen de internationale status en waarde van deze munt toegenomen, maar ook de uitgifte en prestaties van de obligaties in de yuan. Juist nu de crisis in de opkomende markten meer en meer op een valutacrisis begint te lijken in plaats van een kredietprobleem, kan de sterke Chinese munt het verschil maken.
Goudprijs grootste rally in 9 maanden
Maar ook de goudprijs profiteerde van de meest recente ontwikkelingen in de VS. Goudprijs liet donderdag grootste rally in 9 maanden zien nadat Janet Yellen voorspelde dat de rente op midden lange termijn laag zullen blijven. Beleggers maakten massaal weer een uitstapje naar goud. Niet vreemd, want er is veel gaande op macro-economisch niveau maar ook binnen goudland vinden op dit moment veel verschuivingen plaats.
World Gold Council bemoeit zich nu openlijk met goudmanipulatie
De World Gold Council maakte vandaag bekent zich op dit moment actief bezig te houden met het ontwikkelen van een alternatief voor de huidige Gold Fixing. De Gold Fixing is in het verleden al een aantal malen in opspraak geraakt door aanwijzingen van prijsmanipulatie door de toenmalige 5 verantwoordelijke banken.
Iedere handelsdag leggen namelijk in London 5 banken in een telefoonconferentie de goudprijs op twee verschillende tijdstippen vast. De banken kijken tijdens de fixing naar de wereldwijde spotprijs welke ze vervolgens afzetten tegen de koop- en verkoopbehoefte van de betrokken banken. Dit resulteert er dus in dat als er meer behoefte aan verkoop is het prijsvoorstel verhoogd wordt, en als er meer spelers willen goud kopen dan wordt het prijsvoorstel verlaagd. In overeenstemming met elkaar wordt de prijs gefixeerd en gepubliceerd. Omdat het de betrokken banken niet verboden is om tijdens de fixing te handelen, kun je stellen dat tijdens deze momenten (2 keer per dag minimaal 15 minuten per keer) de betrokken banken kunnen handelen met voorkennis. De fixing vormt de basis voor de prijzen die mijnbouwers, juweliers en banken wereldwijd gebruiken om grote transacties te doen.
Na de Libor-fraude en de berichten over manipulatie op de valutamarkten zijn banken huiveriger voor nog meer boetes en imagoschade door frauderende medewerkers. Deutsche bank trok zich hierdoor al eerder terug uit de Gold (en Silver) Fixing. Barclays werd afgelopen maand met 26 miljoen pond al flink beboet door de Britse toezichthouder FCA doordat ze zich schuldig gemaakt hebben aan manipulatie van de Gold Fixing. Maar als je dan bedenkt dat de zes grootste banken van de VS - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley en Goldman Sachs – in 2013 een gezamenlijke winst boekten van $76 miljard (iets minder dan ten tijde van de piek in 2006) is dat natuurlijk maar een schijntje.
Nieuwe benchmark Gold Fixing
Als het aan de World Gold Council ligt dan krijgen we binnen afzienbare tijd een nieuwe benchmark die door iedereen op dezelfde manier gebruikt zal gaan worden. De benchmark moet dan vastgesteld worden op daadwerkelijk uitgevoerde transacties en mag niet meer slechts een referentieprijs zijn- met andere woorden er moet dus actief op gehandeld kunnen worden. En niet geheel onbelangrijk, moet de benchmark berekend worden op basis van de liquiditeit in de markt en hierbij volledig transparant zijn. Deze eerste richtlijnen alleen al klinkt ons als muziek in de oren.
De zilverfixing is nog ondoorzichtiger, maar hiervan werd al eerder besloten om de regels zo spoedig mogelijk te wijzigen. Vanaf 14 Augustus dit jaar zullen de Silver Fixing Price niet langer dagelijks gepubliceerd worden om toekomstige prijsmanipulaties tegen te gaan.
Overspoeld door gesmokkeld goud- Indiase regering krabbelt terug
Aan de andere kant van de wereld heeft de Indische regering nog steeds te kampen met grote problemen. De vorige Indische regering zag zich genoodzaakt om de invoerheffing op goud te verhogen, doordat ze geconfronteerd werd met een oplopend tekort op de lopende rekening. Dat deficit werd veroorzaakt door het feit dat de Indiërs op grote schaal goud importeerden, tezamen met de import van ruwe olie waardoor de roepie al tijden onder druk is komen te staan.
De regering slaagde er echter niet in om een einde te maken aan een eeuwenlange traditie, waardoor de nieuwe regering wederom heeft besloten vanaf volgende maand de importtarieven verder te verhogen: van goud naar $411 per 10 gram (voorheen $408) en $632 per kg (voorheen $617). Wat dit voor gevolg zal hebben voor de goudprijs, zal in de toekomst moeten blijken. Maar dat dit de smokkel niet tegen zal gaan is duidelijk. Eerder nog zal het de honger naar goud vergroten.
Hedgefunds en beleggers lijken er ook weer zin in te krijgen
Maar eerlijk is eerlijk, het is ook waar dat de sterke vraag naar fysiek goud uit Azië hoe dan ook onvoldoende is om de goudprijs op korte termijn op te stuwen. Ook de belangstelling elders in de wereld moet weer aantrekken. Maar ook die lichten staan op groen. In ieder geval in de VS krijgen beleggers voorzichtig weer meer belangstelling voor goud. Vooral hedgefunds lijken er weer zin in te krijgen en bouwen weer longposities op. Zowel het SPDR Gold Shares ETF als het iShare Silver Trust ETF had in 2013 nog te kampen met enorme uitstromen. Maar dat tij lijkt te keren: beide ETF funds noteren nu een netto-instroom terwijl de uitstroom volledig is opgedroogd.
En toch zijn deze positieve vooruitzichten niet de enige beweegredenen om nu toch maar weer eens wat beter op de goudprijzen te gaan letten. Fysiek goud staat los van ons financiële systeem en is daarmee een veilige manier om vermogen van de huidige en nog komende financiële turbulentie te beschermen. En dat we een turbulente tijd tegemoet gaan is zeker…