Goudprijs daalt naar laagste punt in maand terwijl dollar aansterkt
27 april 2018
De goudprijs brak eerder dit jaar overtuigend door de $1.300/ounce barrière. In januari bereikte de goudprijs een niveau van $1,365/ounce. De laatste keer dat de goudprijs dit niveau haalde was in maart 2014. Het zijn vier lange jaren geweest. Velen dachten dat goud nu aanstalten aan het maken was om écht door te breken. Niettemin, kabbelt goud langzaam weer terug naar dat verrekte $1.300/oz-niveau. Wat kunnen we op korte termijn verwachten?
De “magische” 3%-grens op 10-jaar US Treasuries
Wereldnieuws was het, afgelopen week. Voor een korte, zeer korte tijd, brak de 10-jaar rente op Amerikaans staatspapier door de magische 3%-barrière. En dus gingen alle noodalarmen af. Verschillende scenario´s werden uit de kast getrokken, want nu was het menens.
Ten eerste zou de aandelenmarkt direct een duikeling maken. Die tien basispunten ging echt het verschil maken: het verdisconteren van de toekomstige geldstromen van bedrijven zou in een stroomversnelling raken.
Ten tweede zou de zeepbel in obligaties knappen: dit zou enorme verliezen met zich meebrengen voor houders van dergelijke obligaties.
Ten derde: slecht nieuws voor goud. Zoals we zo vaak hebben aangetoond, gaat goud goed met een lage of negatieve reële rente. Hoe goedkoper een toekomstige dollar (of euro), hoe beter voor de goudprijs.
En tenslotte: het doorbreken van de magische 3%-grens zou een verdere normalisatie van de economie betekenen. Langetermijnrentes zouden vlug weer op historisch redelijkere niveau´s staan (zeg rond de 4%). De vraag naar langetermijnkrediet – de drijfveer van economische groei – trekt blijkbaar aan. De 3%-barrière is het eindspel, de climax, in het langjarige economisch herstel ná de 2008-crisis.
Maar … niks was minder waar
Helaas ging men, zoals we al eerder meerdere malen meemaakten in de afgelopen jaren, iets te snel. De 10-jaarrente daalde alweer snel terug tot onder de 3%. Weg scenario´s. Het leek bijna alsof de platte kar al uit de opslag was gehaald, terwijl uiteindelijk het kampioenschap toch verloren ging. En dus gingen alle bovenstaande scenario´s weer de ijskast in.
En mijns inziens is het bovenstaande scenario een scenario. Een scenario dat ongetwijfeld zich zal voltrekken, maar misschien niet in de volgorde dat menigeen verwacht.
De afgelopen weken trok de dollar weer eens aan: nadat de dollar eerder dit jaar maar liefst steeg tot een niveau van 1.25, staat de dollar ineens weer een stuk florissanter ervoor op 1.20. De reden van de sterkere dollar is hetzelfde als de afgelopen jaren: terwijl de Fed de rente verhoogde eerder dit jaar, bleef de ECB afwachtend. De economische groei in de eurozone lijkt even af te koelen. In juli zal de ECB opnieuw (publiekelijk) aangeven waar het denkt te staan.
Een ander scenario is wat mij betreft waarschijnlijker: in tegenstelling tot wat velen denken, zullen met name kortetermijnrentes oplopen en dus niet langetermijnrentes. Sterker nog, de langetermijnrente zal zelfs eerst dalen, wanneer US Treasuries opnieuw de ultieme “safe haven asset” zullen blijken. Al dit zal tezamen gaan met een flinke daling van de Amerikaanse en Europese aandelenmarkt. Goud zal het tot die tijd moeilijk hebben – of zelfs tijdens een crisis moeilijk hebben – om pas later flink te stijgen. Pas dan zal de langetermijnrente weer stijgen tot ver boven het 3%-niveau.