Goudprijs naar $1,220 per troy ounce, onder de $1,200?
7 juli 2017
Ik schrijf veel over centrale banken, commerciële banken, de economische cyclus (recessiegevaar), waarderingen van andere financiële activa (voornamelijk beursaandelen) en rentevoeten. Uiteraard om goede reden. Al deze factoren zijn van groot belang om te snappen hoe de goudprijs het zal doen in de toekomst. En om maar gelijk antwoord op de vraag te geven: de goudprijs zal ongetwijfeld opnieuw onder de $1,200 per troy ounce duiken. We bevinden ons immers al meerdere jaren in een zijwaartse markt. En dat betekent dat de recente prijsrally´s op een luchtkasteel gebouwd zijn. Natuurlijk: de schuldenlast is ondraaglijk en de Fed heeft geen enkele exit-strategie (hetzelfde geldt voor de andere grote centrale banken). Een pijnloze uitweg uit de onmogelijke positie waarin centrale banken zich bevinden bestaat niet. Maar dat zegt niks over de goudprijs op de korte termijn. Maar is dat een reden om, voor nu, niet in goud te beleggen? Kijk mee, want u staat een grote verrassing te wachten.
“Ik koop wel wanneer de markt aantrekt”
Dit is een uiterst belabberd beleggingsadvies. Mensen die “wachten” op een keerpunt om vervolgens in te stappen, of het nou goud, aandelen of andere effecten betreffen, zijn verliezers. Althans, verliezers in financieel opzicht.
Deze mensen doen zichzelf flink te kort, omdat ze niet begrijpen dat het lange-termijn-rendement van een belegging buitenproportioneel afhangt van koersschommelingen van een paar dagen, weken of maanden.
In andere woorden, in die korte tijd dat deze beleggers denken “de markt te slim af te zijn” door geen positie in goud aan te houden, kunnen ze van een uitstekende lange-termijn-belegging een ellendige maken. Zij zijn niet de prinses die de kikker in een prins verandert, maar de prins in een kikker.
Laten we ter illustratie het volgende doen:
- We nemen de afgelopen zeventien en een half jaar (van 1 januari 2000 tot en met 1 juli 2017), welke gelijk staan aan 6388 dagen
- We nemen énkél de 10 beste dagen voor de goudprijs (de 10 hoogste stijgingen in een handelsdag) gedurende deze periode; dat zijn 10 van 6388 dagen totaal, ofwel 0,15% van de gehele periode
- We veronderstellen dat we in die 10 dagen geen goud bezitten en dus het rendement van precies die 10 dagen mislopen
Wat voor effect heeft het mislopen van deze 10 dagen op ons rendement? Hier de grafiek:
U ziet het goed: als u goud gedurende gehele periode in bezit zou hebben gehad, dan zou uw rendement 177,5% bedragen, of een gemiddeld jaarrendement van 10,14% (!). Helemaal niet verkeerd.
Maar wat gebeurt er in het geval u precies de tien beste dagen voor goud had gemist? Uw rendement na zeventien en een half jaar zou slechts 52% hebben bedragen, of een gemiddeld jaarrendement van 2,9%. Dat is niet eens voldoende om de belastingdienst en de jaarlijkse “inflatietax” te verslaan. Een propositie voor verliezers. Een kikker, geen prins.
Maar de belegging was precies dezelfde. Het enige verschil was dat een van de twee tien dagen in zeventien een half jaar miste, en de andere, slimmere belegger, niet.
Overigens bedroeg het beste rendement van goud in één enkele handelsdag 10,12%.
De 10 slechtste dagen – de “downside” vermijden loont!
Daarnaast heb ik stiekem nog een derde scenario in de mix gegooid: wat gebeurt er wanneer we in plaats van de 10 beste dagen missen, we de 10 slechtste dagen missen?
De resultaten zijn opmerkelijk. Door de 10 slechtste dagen te mijden, gaat het totaalrendement in dezelfde periode omhoog naar 395% (!): dat is een gemiddeld jaarrendement van 22,58%.
Bizar toch? Tien dagen in bijna twee decennia maken het verschil tussen geld verliezen (2,9%), een aangenaam en fraai jaarrendement verdienen (10,14%), en de legendarische belegger en multimiljardair Warren Buffet verslaan (22,58%).
Het mag geen verrassing heten dat echt goede langetermijnbeleggers daarom een unicum zijn. Het is simpel, maar lastig. Laat u zich hoe dan ook niet in de luren leggen door het idee dat het slim is om aan de zijlijn te staan totdat de markt helemaal omdraait. Als u daarop wacht, dan is de markt al omgedraaid en loopt u alle upside mis.
Dit laatste is overigens een sterk argument om de aandelenmarkt koste wat het kost te vermijden. Aandelenprijzen zijn hevig overgewaardeerd, en dat betekent dat een paar slechte dagen het verschil tussen armoede en rijkdom kan betekenen. Het is net minstens zo een slecht idee om de aandelenmarkt op te gaan “om nog wat winsten op te pikken voordat de markt omkeert”.
Gaat de goudprijs onder de $1200 dollar per troy ounce? Ik denk van wel. Sterker nog, leest u in het archief vooral mijn vorige bijdragen door waarin ik stel dat goud zich in een moeilijke fase bevindt. Maar is dat een reden om uw goud te verkopen en/of geen goud te kopen? Nee, absoluut niet. En laat dit artikel u hiervan overtuigen.