Goudprijs stijgt vanwege geopolitieke onrust na vliegtuigramp
18 juli 2014
Het nieuws omtrent vlucht MH-17 van Malaysia Airlines is vreselijk. En dat is een understatement. Wat en vooral waarom het precies gebeurd is, laat op dit moment nog gissen. Maar niet voor niets heeft de vliegtuigramp in Oekraïne een ware schokgolf door de financiële markten gejaagd waardoor de goudprijs een boost kreeg. De Europese beurzen zijn vandaag lager geopend waarbij het opn
Goudprijs stijgt vanwege geopolitieke onrust na vliegtuigramp
Het nieuws omtrent vlucht MH-17 van Malaysia Airlines is vreselijk. En dat is een understatement. Wat en vooral waarom het precies gebeurd is, laat op dit moment nog gissen. Maar niet voor niets heeft de vliegtuigramp in Oekraïne een ware schokgolf door de financiële markten gejaagd waardoor de goudprijs een boost kreeg. De Europese beurzen zijn vandaag lager geopend waarbij het opnieuw de financials zijn die zwak op koers lagen.
Financiële markten houden niet van geoplitieke onzekerheid. Nadat de markten al zenuwachtig warendoor de uitbreiding van de Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland kiezen ze nu liever voor veiligheid. Ook de aanhoudende turbulentie rondom de Portugese grootbank Banco Espirito Santo zorgde afgelopen week voor een negatief sentiement van beleggers.
De plotselinge verhoogde vraag naar assets met een minder hoog risicoprofiel heeft ervoor gezorgd dat de ‘safe haven’ appeal van goud weer aanzienlijk is aangetrokken en beleggers weer goud kopen.Afgelopen week zijn de futures trading volumes met 7,2% hoger uitgevallen dan afgelopen 100 dagen het geval was.
Futures trading volumes stijgen aanzienlijk
Uiteraard is bekend dat de goudprijs zich in de afgelopen maanden slechts tussen relatief kleine marges heeft bewogen. Als gevolg hiervan heeft CME Groupcut de marginverplichtingen voor zowel goud als zilver met 10% verlaagd. Dat is een duidelijk signaal dat de volatiliteit bij de beide edelmetalen is afgenomen.
Volgens het onlangs verschenen rapport van de Duitse Commerzbank waren de recente bewegingen in de goudprijs vooral het gevolg van het optreden van zogenaamde easy-come, easy-go speculanten. Dat zijn speculanten die snel in de markt opduiken, maar ook snel weer vertrekken. Ze stellen zich met andere woorden tevreden met kleinere winsten. Volgense de Duitse bank kan de opleving van de goudprijs als kortstondig gezien worden.
Toch laten bijgevoegde tradingvolumes duidelijk zien dat juist ook de grotere investeerders hun gezicht weer op de goudmarkt laten zien. Een verhoging van tradingvolumes is belangrijk, echter belangrijker nog is dat de grotere partijen met name op een stijgende goudprijs speculeren.
Wat niet te zien is in deze grafiek, maar uit de cijfers van COMEX blijkt, is dat de grote investeerders hun longposities afgelopen 4 weken met 28% (43.897 contracten) hebben verhoogd. Met ruim 150.021 open contracten van de betreffende vermogensbeheerders, banken en beleggingsfondsen is het koopsentiment weer net zo positief als dat voor het laatst in januari 2013 het geval was.
Dubai Gold and Commodities Exchange blijft laat ook een positief sentiment zien. In de eerste 6 maanden van dit jaar steeg het aantal commodity-contracten met 7% naar ruim 283.138 contracten. (waarde van $11 miljard) Met een stijging van 21% (36.000 contracten) in de maand juni, staken de goud futures met kop en schouder boven de rest uit.
Ook goed nieuws van ’s werelds grootste Goudfonds (SPDR Gold Trust). Zij laten sinds eind mei met ruim 800 ton goud, weer een grote instroom zien. De instroom komt welliswaar nog niet in de buurt van de piek in 2010 met meer dan 1.300 ton, maar duidelijk is dat er op dit moment een grote verschuiving in de markt plaats vindt.
Sterke comeback van de goudprijs in het verschiet
Maar eerlijk is eerlijk. Ondanks dat de goudprijs zich opnieuw aan een herstelpoging waagt, is een stijgende goudprijs nog geen ‘done deal’. Goud moet het op dit moment met name hebben van een negatief sentiment op de financiële markten. Een klein probleem daarbij is dat de dollar door de ontstaande situatie naar het hoogste punt in afgelopen 4 weken is gestegen. Bloomberg verwacht hierdoor dat door de ontstaande geopolitieke omstandigheden, de dollar en de Fed de goudprijs op korte termijn zullen domineren.
Met de nadruk op korte termijn. Niet alleen de verhoogde tradingvolumes laten zien dat de goudprijs op korte termijn sterk kan stijgen. Ook de huidige geopolitieke ontwikkelingen duiden erop dat de goudprijs er klaar voor staat om uit te breken. De hernieuwde zorgen over de Europese bankensektor zullen de komende tijd daarbij een belangrijke rol gaan spelen. En niet in de laatste plaats moeten we ons ook zorgen maken over de goudproductie. Immers is de goudproductie in Zuid-Afrika in de eerste helft van dit jaar flink terug gelopen.
Uit het nieuwe COT Report (Commitments of Traders) van CFTC, dat vanavond gepubliceerd wordt, zal duidelijk worden of de stijgende trend voor de goudprijs de komende maand realistisch wordt. Verwacht wordt dat zowel de grote als de kleine speculanten hun Netto-Long posities verder uitgebreid hebben. We kunnen niet anders concluderen dat we er goed aan doen om de komende tijd de goudprijs goed in de gaten te houden.