Goudval: kopen of verkopen?
19 april 2013
Zorgen om Cyprus, tegenvallende detailhandelscijfers, dalende consumentenvertrouwen, de nog hoge werkeloosheid in de VS en de rente op inflatie beschermende Amerikaanse staatsobligaties die naar het laagste niveau sinds 2012 daalden. Maandenlang kon niets beleggers imponeren. En daar kwam het goud- verkoopadvies van Goldman Sachs donderdag 11 april. Paniek alom in de markt. Opeens wisten de tot d
Wie stuurde de gemanipuleerde gouden beer?
Zorgen om Cyprus, tegenvallende detailhandelscijfers, dalende consumentenvertrouwen, de nog hoge werkeloosheid in de VS en de rente op inflatie beschermende Amerikaanse staatsobligaties die naar het laagste niveau sinds 2012 daalden. Maandenlang kon niets beleggers imponeren.
En daar kwam het goud- verkoopadvies van Goldman Sachs donderdag 11 april. Paniek alom in de markt. Opeens wisten de tot dan zo overmoedige beleggers niet meer wat ze moesten doen. De prijs van goud zakte door het belangrijke technische weerstandsniveau van $ 1525. Tegelijkertijd kleurden Amerikaanse en Europese beurzen rood door verdere tegenvallende cijfers uit VS zwakke economische data uit China. En het nieuws dat Cyprus zijn goudreserve zal verkopen als eigen bijdrage aan de Europese leningen droeg ook een aanzienlijke steen bij aan het inmiddels gevestigde negatieve sentiment. Als klap op de vuurpijl verhoogde de COMEX de margeverplichtingen.
Alles bij elkaar waren dit redenen genoeg voor beleggers om ruim 1,2 miljard euro uit goudtrackers te trekken en hiermee de grootste uitstroom uit de geschiedenis te veroorzaken. Goud maakte de grootste daling sinds 1983 mee. Achteraf werd bekend dat hedgefondsen met een steeds grotere wordende hoeveel short posities al een tijd op een opportuun moment wachtten waarop ze konden toeslaan. Ze drukten de goudprijs door het belangrijke technische weerstandsniveau van $1525 waarna massa short posities van de hand werden gedaan.
Dat er veel termijncontracten van de hand gedaan zijn is nu bekend. Echter hebben wij een belangrijke verschuiving in de markt kunnen ontdekken. Daar waar beleggers de papieren edelmetaal posities massaal van de hand deden, zagen we een zeer sterke instroom in fysiek goud en zilver. Gezien er echter vele malen meer contracten wereldwijd in de omloop zijn, heeft dit op korte termijn minimale impact op de prijs.
Diverse grote edelmetaalleveranciers (zoals US mint, AMARK en CNT) berichten dat ze afgelopen week geen fysiek edelmetaal meer konden leveren. Ook bij GoldRepublic zagen wij een grote instroom van nieuwe klanten die nu voor het eerst instapten. Daarbij komt dat bestaande edelmetaal eigenaren - eenmaal bekomen van de schrik - dit over het algemeen als een opportuun aankoopmoment beschouwen. Dit lijkt op eerste duidelijke scheuren tussen de papieren en de fysieke markt. Immers, hoe lang kan de goud en zilverprijzen nog omlaag gemanipuleerd worden als blijkt dat er grote schaarste ontstaat op de fysieke markt.
Met deze ontwikkelingen lijkt het helemaal niet onterecht dat ook de Fed al enige tijd het doelwit van een onderzoek van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) naar goudprijs manipulatie. De Fed wordt al langer verdacht van het plaatsen van ongedekte shortposities op de goudmarkt. Dit moet andere partijen (lees bovenstaande) partijen aansporen om te speculeren op prijsdalingen. De Fed heeft baat bij een lagere goudprijs gezien dit in de regel een sterkere dollar ondersteunt. Een sterkere dollar komt toe aan het consumentenvertrouwen en het aansterken van de binnenlandse economie. Natuurlijk is het maar de vraag of uit dit onderzoek een gedegen vonnis komt. Immers is JP Morgan ook al tot 3 keer toe onderzocht voor de bekende zilvermanipulaties. Ook die onderzoeken zijn afwezen door gebrek aan bewijs...
Wat zijn de fundamentele vooruitzichten?
De fundamentele redenen om goud aan te kopen zijn nog steeds aanwezig, zoniet sterker dan ooit.
Wij verwachten dat de risico's voor de goudprijs voor de komende jaren beperkt zullen zijn. Het risico dat ook andere centrale banken hun goudreserves verkopen achten analisten als zeer klein. Niet alleen zijn de goudreserves van andere perifere landen als Italië en Spanje in verhouding met hun staatsschuld niet groot. (respectievelijk 7,5% en 2%). Het zijn namelijk juist de centrale banken die sinds 2 jaar de grootste fysieke goudkopers zijn. De BRICS- landen zijn immers de afgelopen jaren druk bezig geweest om hun goudvoorraden uit te breiden. Rusland nadert volgens gegevens van World Gold Council de 1000 ton en China heeft hier waarschijnlijk een veelvoud van in de kluis liggen.
Wat zou er op dit moment bij die centrale banken van de BRICS landen om moeten gaan, nu de Fed en bepaalde Hedgefondsen beschuldigd worden van grote marktmanipulaties. Interessant daarbij om te melden is dat China afgelopen maand toestemming heeft gegeven om de openingstijden van Shanghai Futures Exchange (SHFE) aanzienlijk te verruimen. Als reden hebben ze opgegeven dat er een te groot tradings-gat zit tussen de binnenlandse handelstijden en de internationale handelstijden, waardoor ze –naar eigen zeggen- onvoldoende invloed op de edelmetaalkoersen kunnen uitoefenen.
Fundamenteel gezien komt goud pas weer in het geding op het moment wanneer de westerse landen een structurele oplossing hebben gevonden om hun schulden en tekorten hebben weten aan te pakken. De meest makkelijke manier om schulden te verminderen is door de inflatie op te laten lopen. Dat zijn momenten waarop het heel interessant word om goud aan te kopen. Daarnaast zullen centrale banken commerciële banken aansporen meer geld uit te lenen om wereldwijde economische groei een impuls te geven. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat zal de inflatie de komende 5 jaar tot meer dan 4% per jaar stijgen. Dit zal particuliere beleggers aansporen om minder risico te nemen en het eigen vermogen te willen beschermen tegen de risico's van het financiële systeem.
Tenslotte worden goudmijnbedrijven op dit moment zeer laag gewaardeerd. Met een lagere goudprijs zullen ze meer en meer moeite hebben om een gezonde kasstroom te genereren waardoor het mijningsproces meer onderdruk zal komen te staan. Dit zal een negatief gevolg uitoefenen op stijgende vraag naar fysiek goud. Op korte termijn hoeven we echter niet de effecten op goudmijnbedrijven af te wachten om strubbelingen in het vraag en aanbod van goud en zilver te ontdekken.
Wat zijn de technische vooruitzichten?
Nadat de COMEX haar margeverplichtingen voor het eerst sinds een lange periode op goud en zilver heeft aangepast, bleef ook de Shanghai Gold Exchange niet achter. Ook zij verhoogden ook de margeverplichtingen naar respectievelijk 12 en 15%. Een verhoging van de verplichte marge door de CME en de SGE moet de volatiliteit in de markt tegengaan.
Op korte termijn verwachten analisten dat zodra goud de $1405 toz passeert vervolgens steun zal vinden op $1424 toz. Steunpunten zijn $1377, $1361. Echter wordt een daling onder de $1369 gezien als een verkoopmoment. Een herstel richting de eerder genoemde $1424 en daarna $1465 lijkt hierdoor op korte termijn haalbaar.
De volgende bovengrenzen voor zilver liggen op $28,35, $28,87 en $29,50 en steungrenzen op $22,91, $22,00 en $19,00 toz. Zilver heeft als industrieel product vooral veel baat bij een stijgende economische vooruitzichten. Anlisten verwachten dat zilver op korte termijn de bodem heeft bereikt waardoor een uitbraak naar $24,03 realistisch lijkt.
Analisten verwachten dat als handelaren met short-posities in goud en zilver eenmaal weg zijn en dus hun winsten hebben genomen, de goudprijs weer snel zou moeten stijgen.
Conclusie
Uit onderzoek van World Gold Council is gebleken dat op korte termijn de kans op een kleine herstelrally groter is dan dat de prijs verder daalt aangezien er grote signalen uit de markt komen dat er partijen in de markt actief zijn die fysiek goud opkopen. Uit hun onderzoek is gebleken dat centrale banken niet aan verkopen denken. Dalende goudprijzen geven immers centrale banken wereldwijd juist de gelegenheid om hun goudvoorraden verder uit te breiden.
Daar komt bij dat zolang centrale banken bereid zijn de waarde van hun munt te devalueren om de schuldenlast te verkleinen en hun exportpositie te verhogen blijft goud een belangrijke veilige haven. De Fed koopt inmiddels 80% op van alle langlopende staatsobligaties waardoor er niet heel veel munitie meer overblijft om de Amerikaanse economie te stimuleren. Wij verwachten dat zodra de eerste signalen van een verslechtering van de Amerikaanse en Europese economie, met de Duitse verkiezingen in ons kielzog, centrale banken hun agressieve beleid zullen voortzetten en hiermee inflatie zullen aanwakkeren. Daar komt bij dat de kracht van fysiek goud is dat er geen waarde ontleend wordt aan de kwaliteit van de tegenpartij en valuta waarin deze gewaardeerd wordt. Fysiek goud staat los van ons financiële systeem en is daarmee een veilige manier om vermogen van de huidige en nog komende financiële turbulentie te beschermen.