Grexit: aftocht Griekenland uit euro onvermijdelijk?
13 februari 2015
Al bijna een jaar geleden schreef Financial Times dat er een 'nieuwe paststelling' tussen de Grieken en de trojka dreigde. Ik schreef toen al dat er geen sprake was van een 'nieuwe' patsstelling, maar een permanente patsstelling. Hierdoor is het onvermijdelijk dat Griekenland vroeg of laat uit de euro stapt. Inmiddels is er een strijd achter de schermen losgebarsten tussen de nieuwe Griekse overheid en Europese beleidsmakers. De inzet is uiteraard de in het verleden verstrekte staatssteun en de goedkeuring van de nog niet verstrekte staatssteun.
'Mexican standoff'
Het patroon is bekend. Wanneer de geldstroom opdroogt, begint het getouwtrek weer van vooraf aan. De Grieken dreigen met een faillissement en/of een exit uit de euro, terwijl Europese bestuurders dreigen met het definitief dichtdraaien van de geldkraan.
Dit wordt ook wel een 'Mexican standoff' genoemd. Dit is een situatie waarin het zeer aannemelijk is dat geen van de betrokken partijen aan het langste eind trekt. En dat is ook nu met Griekenland het geval. In andere woorden, Dijsselbloem kan aan de Grieken trekken wat hij wil, de kans dat hij (én de Grieken!) als verliezer uit de strijd komt, is levensgroot.
Dijsselbloem 'zeer pessimistisch', maar Griekse banken staan op omvallen
U leest er niks over in de dagbladen, maar er is sprake van een zeer pikant en gewichtig probleem. Griekse bankdeposito's worden massaal opgenomen of weggeboekt naar het buitenland. De kapitaalvlucht uit Griekenland nadert een kookpunt.
De Grieken zijn als de dood om hun spaargeld te verliezen. Zij weten wat er kan gebeuren. Als Griekenland echt terugkeert naar de drachme, zal deze gelijk enorm in waarde dalen ten opzichte van de euro's. De Griekse burgers zouden opgezadeld worden met enorme verliezen. Anticiperend op koopkrachtverlies nemen zij nu hun euro's contant op of boeken zij het geld weg naar buitenlandse bankrekeningen.
Dijsselbloem gaf toe dat er ongeveer 300 tot 500 miljoen euro iedere dag wegvloeit, en op sommige dagen zelfs 1 miljard euro. De situatie van Griekse banken verslechtert met de dag.
ECB moest noodgedwongen noodkrediet verhogen
We schreven al eerder dat Draghi angstvallig stil bleef over Griekenland toen hij het grootste stimuluspakket ooit aankondigde. Dat was niet voor niets. De bedoeling is namelijk dat de ECB langzaam de Griekse duimschroef aandraait, totdat de Grieken zich gewonnen geven en de voorwaarden van de trojka eerbiedigen.
De ELA — één van de weinige kredietvoorzieningen waar de Griekse banken nog toegang tot hebben — is gisteren verhoogd door de ECB vanwege de precaire situatie van de Griekse banken. Draghi heeft 5 miljard euro aan noodkrediet toebedeeld aan de Grieken, dat overigens op de balans van de Griekse centrale bank terechtkomt.
Doorgaans kiezen Griekse banken overigens voor een andere oplossing. Deze verhoging van 5 miljard euro lijkt daarom op 'damage control', een kunststukje van de ECB om de markt te sussen na de tot dusver onsuccesvolle onderhandelingen tussen de Grieken aan de ene en Merkel / Dijsselbloem aan de andere kant.
Zal Syriza buigen voor de trojka?
Met de duimschroeven aangedraaid lijkt de kans zijn toegenomen dat de Grieken nu opnieuw 'ja' en 'amen' zullen zeggen. Geen politicus wil een massabankroet van binnenlandse banken op z'n geweten hebben. Volgt u vooral het nieuws aanstaande zondag, want voor hetzelfde geldt staat de goudkoers ineens hoger dan verwacht. U wist daarbij natuurlijk al dat goud kopen als verzekering tegen mogelijke Griekse huzarenstukjes toch wel verstandig is.